Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Levendig  presenteren: hoe doe je dat?

Levendig presenteren

Een levendige presentatie houden: hoe doet je dat? Het is belangrijk om jouw publiek een levendige presentatie voor te schotelen.  Een presentatie die niet op een levendige manier gebracht wordt is de doodsteek voor jouw optreden. Een aantal zaken zijn van belang. In dit artikel geef ik je een aantal tips.

Afwisseling

Een levendige presentatie kenmerkt zich door afwisseling. Afwisseling in toon, afwisseling in intonatie, door gebruik te maken van ruimte: kortom er gebeurt het een en ander tijdens jouw presentatie. Een levendige presentatie houdt de aandacht van de toehoorder makkelijker vast. Als jij levendig kunt presenteren heb je al de helft gewonnen. Uiteraard kan ook jij leren een presentatie levendiger te maken. Stemoefeningen kunnen daarbij helpen, maar ook jouw voorbeelden beeldend maken brengen je presentatie tot leven. We onthouden beelden beter dan abstracte getallen. Nodig je publiek uit tot interactie. Zo zorg je ervoor dat jij het publiek erbij betrekt. Het komt de levendigheid van uw presentatie ten goede. En maak gebruik van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Ga niet achter een spreekgestoelte staan, maar loop over het podium zodat er beweging ontstaat. Je moet overigens wel zorgen dat je niet als een razende Roeland over het podium rond rent. Probeer er een balans in te vinden en gebruik de ruimte als jouw presentatie dit toelaat.

Training effectief presenteren

Bekijk de training effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Training spreken in het openbaar

Bekijk de training spreken in het openbaar.

Training spreken in het openbaar

Training voorzitters vergaderingen

Bekijk onze training doelgericht vergaderen.

Training doelgericht vergaderen

Contact met jouw publiek

Waar moet je op letten? Het contact met jouw publiek is essentieel voor een goede presentatie. Als je regelmatig tijdens uw verhaal jouw publiek “scant” dan kun je zien of je publiek betrokken is of niet. Signalen kunnen zijn: rumoer in de zaal, gepraat onderling, bezig zijn met de telefoon, maar ook dat het publiek niet reageert op je vragen. Als je net begint met presenteren is dit een lastig onderdeel, omdat je niet gewend bent voor een publiek te staan. Het publiek aankijken kan dan erg eng zijn. Toch is het oogcontact en de interactie met je publiek noodzakelijk om jouw toehoorders bij je verhaal te betrekken en je kernboodschap over te brengen. Naarmate jij vaker voor een publiek staat zul je merken dat je vrijer wordt in jouw presentatie en dat het contact zoeken je makkelijker af gaat. Al doende leert men immers. Maar echt je stem gebruiken of lichaamstaal inzetten om jouw verhaal te ondersteunen voelt als een volgende stap. Het voelt eerst enorm overdreven. Of er wordt gezegd: “ja maar, ik ben mezelf nu toch helemaal niet?”. Het voelt als acteren. In het begin. Maar als jij in de kroeg staat met vrienden gedraag jij je toch ook anders als dat jij op je werk zit te vergaderen? Tenminste, dat hoop ik. Maar ben je dan jezelf niet meer? Je past je aan de omstandigheden aan. Meer niet.

Afgeleid door het publiek

Afgeleid door het publiek? Hoe voorkom je dit? Een nachtmerrie voor iedereen die een presentatie moet houden. Het publiek wordt onrustig, begint onderling te praten, is vooral bezig met zijn of haar telefoon. Kortom: jij krijgt de indruk dat er helemaal niet meer naar jou geluisterd wordt. Dat hoeft trouwens helemaal niet aan jou te liggen. Er kan iets onverwachts zijn gebeurd. Er komt alsnog een laatkomer binnen of iemand wordt weggeroepen. Zeker als jij op een fel verlicht podium staat kun je niet altijd zien wat er in de zaal gebeurd. Het beste is om op problemen of storingen in te gaan. Probeer ze op te lossen en ga daarna rustig verder. Heb jij het idee dat de aandacht verslapt dan kun je proberen de zaal er weer bij te betrekken. Dat kan door een grapje of door een anekdote te vertellen of door interactie te zoeken met je publiek. Interactie met je publiek kun je krijgen door een vraag te stellen bijvoorbeeld of te vragen naar de mening van het publiek. In ieder geval iets onverwachts. Dat triggert jouw toehoorders en zorgt voor hernieuwde aandacht. Blijft het onrustig, dan kun je de onrustmakers verzoeken de zaal te verlaten, omdat jij op deze manier je werk niet goed kunt doen. Hiermee voorkom je dat er steeds meer mensen afgeleid worden en kun jij verder met het publiek dat wel geïnteresseerd is. Dit laatste is wel een uiterste maatregel. En als je durft kun je zelfs vanaf het podium de onruststoker aanspreken.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Gratis webinar

Wil je de gratis webinar volgen over ‘effectief presenteren’?

Inschrijven?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert