Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Krachtig spreken en overtuigend presenteren

Krachtig presenteren heeft niets te maken met krachtwoorden, hard schreeuwen, anderen overrulen etc. Je komt krachtig over tijdens een toespraak of spreekbeurt wanneer je er echt staat. Grote kans dat je denkt: “natuurlijk sta ik er echt”. Maar is dat zo?

 

Echt presenteren: wat is dat?

De ervaring leert dat dit vaak helemaal niet het geval is. Je staat er wel maar je bent niet echt in het moment. Je dwaalt regelmatig af in het hoofd. Misschien omdat je al verder in jouw presentatie bent in het hoofd. Je bent met je hoofd niet in het moment van de presentatie en dus sta je daar niet echt. Fysiek aanwezig, mentaal afwezig.

Beter gezegd: Je bent niet echt. Je bent in je hoofd zo bezig met de presentatie dat je geen oog of oor hebt voor het publiek. Je bent alleen bezig om je verhaal zo goed mogelijk te doen, je bent bezig hobbels te vermijden, alles om de speech zo gladjes mogelijk te laten verlopen.

Verbinding en presenteren

Leerdoelen spreken in het openbaar

Bekijk andere leerdoelen voor de training effectief presenteren of spreken in het openbaar.

Bekijk de leerdoelen

Training spreken in het openbaar / presenteren

Bekijk de trainingen: spreken in het openbaar en effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Verbinding zoeken met jouw publiek

Maar je vergeet dan een van de belangrijkste aspecten van het presenteren. Misschien wel de allerbelangrijkste. Jij vergeet namelijk verbinding te zoeken met het publiek. En verbinding krijg je alleen maar als jij contact zoekt met je gevoel. En juist het gevoel wordt vaak buiten spel gezet bij het presenteren. Gevoel wordt gezien als een zwakte. En het tonen van gevoelens maakt dat jij je heel erg kwetsbaar opstelt. En dat is iets wat zeer weinigen durven: zich kwetsbaar opstellen. Juist als jij je kwetsbaar durft op te stellen naar het publiek toe, toon je jouw eigenheid. Want geloof me, een publiek voelt feilloos aan of jouw presentatie authentiek is of niet. Een presentatie zonder gevoel, zal nooit raken.

Kwetsbaar opstellen tijdens een presentatie

Je kwetsbaar opstellen tijdens een presentatie. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Hiermee bedoel ik dat jij durft te laten zien dat je gevoel hebt voor een ander. Anders gezegd: je bent empathisch en je kunt je goed inleven. Verder, en dat is een lastige, durf jij te delen met het publiek. En dan met name ervaringen en gevoelens. Vooral het delen van gevoelens wordt erg moeilijk gevonden. Op een podium of voor een groep kun jij je erg kwetsbaar voelen, naakt bijna. Het tonen van emoties is dan vaak een brug te ver. Maar als je dat wel zou durven, je zou die barrière echt slechten, dan zul je zien dat jouw presentaties veel meer impact hebben. Je boodschap zal enorm aan kracht winnen. Dan pas wordt je presentatie spraakmakend. Zal jouw verhaal gedeeld worden. Dan heb je echt jezelf laten zien. Jouw eigen persoonlijke presentatie. Authentiek en kenmerkend voor jou.

Blijf bij jezelf

Ook is het zo dat als je niet bij jezelf blijft tijdens een presentatie dat een opmerking of een mening je totaal uit je presentatie en concentratie kan halen. JIj bent immers niet scherp genoeg omdat je alleen maar met jezelf en in je hoofd bezig bent. Als je echt in het nu bent met het presenteren dan kun je ook toestaan wat er is, het laten gebeuren. Omdat je echt in het moment bent, heb je ook de tegenwoordigheid van geest om alert te zijn en dus adequaat te kunnen reageren. Je draait dan niet een voorbereid praatje af op de automatische piloot, maar je  creëert een wisselwerking met het publiek. En hiermee schep je een verbinding. En door die verbinding te maken houd je de aandacht van je publiek vast. Het wordt in jouw verhaal meegezogen.

Overtuigingskracht

Overtuigend presenteren heeft alles te maken met overtuigend overkomen. Ook jij kunt overtuigingskracht ontwikkelen. Dat is wat anders dan een ander overrulen. Iemand formuleerde het als volgt: wie geen verbinding heeft met zichzelf, zal ook geen verbinding met de ander maken. En wanneer er geen verbinding is met uzelf of met de ander dan wordt overtuigen een moeilijk verhaal.

Overtuigingskracht ontwikkelen

Non-verbale communicatie

Verbinding maken met jouw publiek. Het moeilijkste wat er is, maar ook het mooiste wat er is. En het belangrijkste dat er is. Zonder verbinding bereik je niks.

Als  je er echt staat op het podium dan maak je, als het goed is,  ook gebruik van non-verbale communicatie. Non-verbaal wil zeggen dat je zonder iets te zeggen toch een boodschap verzend. Dat kan door gezichtsuitdrukkingen, door gebaren en ook door je houding. Je kunt nog zo’n mooie presentatie hebben voorbereid, maar zonder de juiste non-verbale communicatie komt deze niet aan. De kunst is, om dit gedoseerd toe te passen. En het moet bij je passen.

  • Gezichtsuitdrukkingen(mimiek). Door bewust oogcontact te maken, door vriendelijk te lachen, door enthousiasme toe te passen en te laten zien, door gebruik te maken van je uitstraling. Maar ook door emotie te laten zien op je gezicht. Zomaar een aantal voorbeelden van mimiek. Door mimiek brengt jouw verhaal tot leven. Presenteren is geen wedstrijdje voorlezen, maar je verhaal laten beleven.
  • Gebaren. Gebaren ondersteunen het verhaal. Het is wel belangrijk om handgebaren goed te doseren. Teveel leidt teveel af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opsomming: ten eerste, ten tweede, ten derde etc. en geef dit aan met je vingers. Dat schept duidelijkheid in de presentatie.
  • Houding. Sta rustig  en met overtuiging. Maak jezelf groot voor een groep. Het helpt om er echt te staan en contact te maken.

Echt leren presenteren? 

Presenteren is niet makkelijk. Er zijn ongelofelijk veel dingen waar je aan moet denken. Maar eigenlijk is het net als autorijden. Je herinnert je vast wel jouw eerste rijlessen. Koppeling, gas ,spiegeltjes, schakelen: je hebt vast vaak, net als ik, gedacht dat je het nooit allemaal zou onthouden. Maar na verloop van tijd wordt het een automatisme. Zo gaat het met presenteren ook. Steeds kleine stapjes maken. Het hoeft niet allemaal in een keer.

Ga je van start met presenteren dan is dit het allerbelangrijkste onderdeel. Jezelf blijven en verbinding leggen met het publiek. Als dit lukt dan weet je dat jouw boodschap zal overkomen. Dat de toeschouwers jou en jouw verhaal zullen onthouden. En uiteindelijk is dat het grotere doel van presenteren. Het overbrengen van de kernboodschap en dat die blijft hangen bij het publiek. De rest komt allemaal later wel. Een publiek voelt haarscherp aan of je boodschap recht uit het hart komt en niet alleen uit je hoofd. Vertel jouwverhaal. Zo simpel is het. Echt!

Acte de presence,  presence of present

De Fransen noemen het acte de présance geven, de Engelsen presence en in goed Nerderlands heet het present zijn. Voor de ouderen onder ons: vroeger op school werd er een presentielijst voorgelezen. Als jouw naam werd genoemd moest je “present” zeggen. Dat betekende dat je echt aanwezig was. Lijfelijk, in de klas. Artiesten gebruiken ook vaak het woord “presence”. Dat betekent zoveel als uitstraling, er echt staan. Dat heb je nodig op een podium of als alle ogen op je gericht zijn. Krachtig, overtuigend en in het hier en nu.

Wil je meer weten over krachtig en overtuigend presenteren? Of heb je een ander leerdoel op het gebied van presenteren?

Spreken in het openbaar / effectief presenteren

Individuele training kun je volgen op locatie Amersfoort / Hoogeveen of online.

Voor groepen maken wij graag een offerte.

Training spreken in het openbaar

Open inschrijving Amersfoort of Hoogeveen

Vijf keer per jaar verzorgen wij de training spreken in het openbaar / effectief presenteren op basis van open inschrijving in groepsverband.

1-daagse training

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.