Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zenuwachtig voor de toespraak of presentatie?

Zenuwachtig voor de toespraak

Ben je zenuwachtig of nerveus voor jouw toespraak of presentatie? Zie je er tegenop? Wil jij leren om de zenuwen onder controle te houden?

Hoe hou jij de zenuwen onder controle?

Als je nog niet vaak voor een groep gepresenteerd hebt dan kun je best zenuwachtig zijn. En dat is ook normaal. Je gaat iets doen wat je niet of nauwelijks hebt gedaan. Logisch dat je dit niet fluitend gaat doen. Zeker de eerste paar keer kun je spanning voelen. En eerlijk gezegd: veel mensen hebben die spanning of die zenuwen ook nodig om een goede prestatie neer te zetten. Zolang die zenuwen er niet voor zorgen dat je totaal blokkeert is er helemaal niets aan de hand. In negen van de tien gevallen zijn de zenuwen weg, zodra je daar op het podium staat.

Waar ben je bang voor?

Het is met name de aanloop naar de presentatie toe dat de stress toeslaat. Hoe dichter bij het grote moment, hoe meer de zenuwen een rol kunnen gaan spelen. En natuurlijk ben je een meester in het bedenken van de grootste doemscenario’s. Even een paar van de grootste angstscenario’s heb ik voor je op een rijtje gezet. Herkenbaar voor jou?

 • Als ik maar niet struikel op het podium
 • Als ik maar uit mijn woorden kan komen
 • Als ik mijn tekst maar niet vergeet
 • Als mijn beamer het maar doet
 • Als ik maar geen blunder bega
 • Als ik maar niet uitgelachen wordt
 • Als maar niemand uit de zaal wegloopt
 • Als het publiek het maar leuk vind en niet saai
 • Als het publiek maar naar mij luistert

Zie je de “alsen”? Heel erg eng he? En er zijn er vast veel meer te bedenken.

Wat kun je eraan doen?

Een toespraak of presentatie begint met een solide voorbereiding. Neem hiervoor de tijd. Zorg voor een goede opbouw, maak er een smeuïg verhaal van en schrijf de presentatie altijd uit. En vooral ga oefenen. Oefenen, oefenen, oefenen.

Een goede oefening is om de dagen voor de presentatie te wandelen. Oefen de presentatie in jezelf en nog een keer en nog een keer. Tot je er zeker van bent dat het goed zit met je presentatie. Als de presentatie goed in je hoofd zit, dan word je ook rustiger. Ook door ruim van tevoren aanwezig te zijn op de locatie helpt om rustiger te worden. Controleer of alles goed staat en ook dat het zo staat dat jij je er goed bij voelt. Wil je het anders? Geef het dan aan. Jij moet je daar goed voelen op het podium. Als je zeker weet dat alles volgens jouw wensen is, dan geeft dat weer vertrouwen en rust.

Training effectief presenteren

Bekijk de training effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Training spreken in het openbaar

Bekijk de training spreken in het openbaar.

Training spreken in het openbaar

Training voorzitters vergaderingen

Bekijk onze training doelgericht vergaderen.

Training doelgericht vergaderen

Warming up van uw stem

Het juiste stemgebruik is belangrijk tijdens de presentatie. Heb je weleens een warming up geprobeerd van jouw stem? Trek wat gekke bekken, zeg A E I O en dan heel overdreven of zeg zinnen als: trap op, trap af of de kat krabt de krullen van de trap. Ook jouw spieren kun je opwarmen. Spring wat op en neer of loop nog even een rondje. Dat laatste brengt ook weer rust. Als je gaat sporten dan doe je toch ook een warming up. Om blessures te voorkomen. Ook voor een presentatie is een warming up echt noodzakelijk. Het helpt je stem en je lichaam wakker en alert te maken.

Praktische tips

Voor de presentatie zou ik niet te zwaar eten en ook niet te veel drinken. Ook koffie, melk, jus d’orange of groene thee kun je beter laten staan. Deze producten maakt je stem stroperig.

 Ook je concentreren op jouw ademhaling is een manier om zenuwen onder controle te krijgen. Juist door de stress en spanning is de ademhaling hoger en veel sneller als onder normale omstandigheden. Adem vanuit je buik en voel wat de buikademhaling met je doet. Na een aantal keer ademhalen voel je de rust over je heen komen. En tot slot vlak voor de presentatie: zoek de stilte op, zodat je volledig geconcentreerd en perfect voorbereid begint aan jouw presentatie. Jij bent er klaar voor.

Als je nu terugkijkt op het rijtje “alsen” dan zie je dat er met een goede voorbereiding veel rampscenario’s kunnen worden voorkomen. Met deze tips moet je al een heel eind kunnen komen. Lukt het dan nog niet om jouw zenuwen onder controle te houden, dan kan er sprake zijn van spreekangst.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Gratis webinar

Wil je de gratis webinar volgen over ‘effectief presenteren’?

Inschrijven?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

Actie van 16 juni t/m 31 juli 2021: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.