Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verharding: heb jij jezelf verhard?

Dit artikel gaat over verharding. En dat kun je heel breed trekken. Er kan sprake zijn van verharding van standpunten of van de maatschappij die steeds harder wordt. Daarover gaat dit artikel niet. Het gaat erom hoe je kunt verharden in je gevoel, in overtuigingen, oordelen en veroordelen en hoe je kunt verharden in oude patronen.

Verharden: wat betekent dat?

Wanneer je jezelf verhardt, sta je niet open voor de wereld om je heen. Je wijst af, houdt anderen buiten de deur. Je houdt ze als het ware op een afstand. Je verhardt in overtuigingen dat anderen fout zijn, dat ze fout bezig zijn en je oordeelt en veroordeelt.

Verharding kan gaan over jouw overtuigingen waar je krampachtig aan vasthoudt. Aan normen en waarden waar jij je aan vastklampt of die je als het enige ware ziet.

Verharding: heb jij jezelf verhard?

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Verharding op emotioneel niveau

Verharding kan ook op emotioneel niveau plaatsvinden. Je kunt het ook bevriezing noemen. Bevriezing van gevoelens van warmte, genegenheid en geborgenheid. Je kunt afstompen innerlijk van de werkelijke beleving. Je kunt apathisch worden, wrokkig en bitter. Jouw gevoel van mededogen verdwijnt. Eerder ben je meedogenloos. Jouw inlevingsvermogen verdwijnt en je kunt alleen nog maar hard en oordelend over anderen praten. Jouw ziel raakt verstomd, afgestompt en gaat op slot.

Gevolgen

Wanneer de ziel bevriest kan dat grote gevolgen hebben. Jouw innerlijk, jouw wezen heeft niet meer de hartenklop die zo nodig is. Jouw innerlijk heeft niet meer de warmte die nodig is om anderen te warmen en om zelf verwarmd te worden.
Het kan je leegzuigen qua energie. De burn-out kan om de hoek komen kijken en je kunt ook fysieke klachten krijgen.

Verhard je niet!

De boodschap is: verhard je niet. Blijf openstaan voor andere mensen, voor hun overtuiging, voor hun verhaal, voor hun ervaringen. Hou niet vast aan overtuigingen die verkild zijn tot dogma en waar de liefde uit is verdwenen. Misschien is dat een mooie definitie. Verharding is vasthouden aan verkilde overtuigingen en dogma’s waaruit de liefde is verdwenen.
Verharding is koud en kil, liefdeloos en onbarmhartig. Verharding is dat je je gemoed op slot zet.

Communicatie

Ook in de communicatie kun je verharding opmerken. Wie verhardt is:

  • Wrokkig en bitter
  • Cynisch of sarcastisch
  • Oordelend en veroordelend
  • Hard en ongenuanceerd in uitspraken over anderen

Waarom doe je het?

Verharding komt voort uit zelfbescherming. Je wilt niet nog meer pijn ondervinden. Jouw innerlijke kind is beschadigd en gewond geraakt. Je wilt die situatie niet weer meemaken. De oplossing is er door niet meer te voelen. Als je niet voelt heb je ook geen pijn immers?

De les

De les is dat deze vorm van zelfbescherming ertoe leidt dat je vervreemdt van jezelf. Je zult mensen aantrekken die bij jou niet passen, waardoor je ook nog de verkeerde feedback krijgt.  

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.