Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verdoofd: voel jij je verdoofd?

Voel jij je verdoofd? Dan wordt het tijd dat je dit artikel leest. Je zoekt vast niet voor niets op dit onderwerp. Je hebt er een reden voor. Eerst ga ik in op de betekenis van verdoofd zijn, daarna op oorzaken en tenslotte op de vraag: wat nu?

Wat betekent het?

Wat betekent het, wanneer jij je verdoofd voelt? Ik val maar met de deur in huis: dat betekent heel veel. Je hebt het gevoel dat het vuur in jou wordt gedoofd. Jouw elan, jouw vreugde, jouw blijdschap, jouw levensvreugde wordt gedoofd. Je staat niet in vuur en vlam. Je voelt dat het vuur dooft. Je voelt je koud en verlaten. De as van het vuurtje zie je voor je. De straling en de warmte van het vuur mis je.

Verdoven doet me ook denken aan de tandarts. Onlangs werd ik verdoofd door de tandarts. Tijdelijk word je dan gevoelloos op een bepaalde plek. Daardoor hoef je niet te voelen. Wanneer je je verdoofd voelt, voel je ook niets. Hart en ziel gaan op slot. Huppakee! De vriezer in met dat gevoel. Je bevriest, je verkleumt van binnen, je verstijft, je verflauwt.

Wanneer je je verdoofd voelt, ben je doof. Je hoort niet meer wat tot jou komt. Je bent gehoorloos, hardhorig, niet horende. Je sluit je af voor prikkels. En nee, het gaat niet over jouw oor of gehoor. Het gaat over jouw binnenste. Jouw hart sluit zich af. Jouw ziel doet de oren dicht. En hoe ze ook schreeuwen: jij hoort niet. Jij bent doof van veraf!

Verdoofd: voel jij je verdoofd?

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Oorzaken

Bijzonder dat ik dit kopje start met oorzaken. Oftewel: hoorzaken en gehoorzaken. Dat heeft alles met doof en verdoving te maken immers. Ik probeer wat oorzaken te noemen:

  • De klap in jouw leven is zo groot, zo intens, zo heftig. En daarom is jouw natuurlijke reactie om hart en ziel op slot te doen. Het is een te veel aan prikkels, aan verdriet en aan pijn.
  • Jouw teleurstelling was zo enorm. Alle hoop en verwachting werden de bodem ingeslagen. Alsof je van de wereld werd weggevaagd. Het was een te veel aan indrukken. Hoop en moed raakte jij kwijt.

Overkwam het je? Of?

Soms maak je iets mee wat je overkomt. Als je je kind moet verliezen, als jouw relatie naar de kloten gaat, wanneer je ontslagen wordt, wanneer je voor de 98e keer afgewezen wordt in het sollicitatiegesprek, wanneer je weer in de valkuil stapt die je al zo vaak hebt gezien.
Of zei ik: ben je van de afdeling pijnbestrijding. Gebruik je verdoving als middel om de pijn niet te voelen. Hoe je dat doet? Door te vluchten:

  • In nieuws of tv
  • In werk en workaholic zijn
  • In verdovende middelen: sigaret, drank, drugs, internet, social media

Verdoving is dus: niet meer kunnen luisteren met jouw gevoel. Hart en ziel afsluiten voor de signalen die tot jou komen. Er zit ontkenning in: jij wilt niet horen wat er gezegd wordt. Jij kunt niet horen wat tot jou komt. Het is jou te groot en te heftig.

Wat nu?

Is er wat aan te doen? Ik denk het wel. Weet je nog waar jouw vuurtje zit? Weet je nog waarvoor jij in vuur en vlam raakte? Ga eens even terug met mij in de tijd. Ja okay, we gaan nu samen. Jij zit naast mij, ik zit naast jou. We pakken jouw fotoboek erbij. Toen jij kind was: weet je nog? Wat bezielde jou toen? Waar kon jij je tijd aan verdoen? Wanneer zeiden jouw ouders: hou daar eens over op, ik weet het nu wel een keer! Daar zit jouw vlammetje.

Waakvlam of vlam?

Door wat je meemaakte heb je de kachel op de waakvlam gezet. Je bent waaks, alert en oplettend. Jouw hart zegt: nooit weer die pijn, weg ermee. Daarom reageer je zo. Het is zelfbescherming.

Het geheim

Het diepe geheim is: je beschermt jezelf niet in de cocon. Je beschermt jouw zelf niet met schroom, beschroomdheid, terughoudendheid, teruggetrokkenheid.
Dat is een illusie. Je beschermt jezelf door jouw kwetsbaarheid te laten zien, door keuzes te maken, door voor jezelf te gaan staan.

Mag ik je helpen?

Weet je, ik doe niets liever dan jou te helpen. En mijn collega’s helpen jou ook graag. Bel en kom!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.