Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Bevriezing: een bevroren gevoel, voel jij je versteend?

Bevriezing is een natuurlijke reactie op stress, op een heftige gebeurtenis, op die daverende klap van een naar bericht wat jij hoorde. Je versteent als het ware, je voelt je koud worden, het is alsof alles aan jou voorbij gaat. Bevriezing is een vorm van wegduiken. Jezelf niet meer zien of horen. Maar het blokkeert je ook.

Wat betekent het?

Een bevroren gevoel is een koud gevoel vanbinnen. Het vuur is gedoofd. Alsof je geen leven meer voelt vanbinnen. Je verkilt, je verstijft en versteent. Je dooft jouw gevoelens. Je zet alles in de vriezer. Je ondergaat het leven. Alsof je er niet bij bent. Je voelt niet meer. Je houdt je adem in en je hebt het gevoel dat alles vast zit in je lichaam. Je mijdt contacten met anderen. Je voelt je apathisch, wezenloos. Je voelt je leeg en lusteloos.

Bevroren gevoel, versteend

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Communicatie

Vanuit een bevroren gevoel, communiceer je ook kil en koud. Jouw mimiek wordt ondoorgrondelijker. Anderen kunnen moeilijk aan jou zien dat het jou raakt. Zelfs jouw stem kan vlakker klinken. De stem is immers de spiegel van de ziel. In je woordgebruik ben je soms scherp. Wellicht zelfs cynisch, kil, koud of sarcastisch.
In je reactie verstijf je ook. Je communiceert in de verwijtende sfeer. Je beschuldigt. Een verwijt is immers een bevroren verlangen? Daar zit een wens achter, een droom of een verlangen! Maar die wens vertel je niet! Jij zegt niet: ‘zou jij mij eens willen vastpakken?’, nee, jij zegt: ‘je pakt me ook nooit vast’.
In feite zet je een masker op. Je verbergt wat je voelt. Daarom noem ik het maskercommunicatie.

Passief

In de bevroren gemoedstoestand ben je passief. Je komt niet in actie. Je laat het over je heen komen. Je bent gelaten en passief. Je weet ook niet wat je moet doen.

Gevolg

Een gevolg is dat je het contact met anderen mist. Ze begrijpen jou niet. Dat is ook logisch want voor hen ben jij flegmatiek, ondoorgrondelijk. Wanneer jij het contact met jezelf mist, mist een ander ook het contact met jou. Wanneer jij jezelf niet meer begrijpt, ontvang je ook vaak geen begrip van anderen. Kortom, je gaat je alleen voelen en eenzaam. Je zondert je af, je kwijnt weg. Je doet de dekens over je hoofd en je kruipt diep weg. Je voelt je bitter. En bitterheid is het kenmerk van bevroren tranen.

Zelfbescherming

Bevriezing is zelfbescherming. Het is jou te heftig en te groot. Je kunt de klap niet aan. Maar het is wel van belang om te weten dat dit een tijdelijke reactie moet zijn. Je moet ontdooien. Je beschermt jezelf niet door weg te kruipen. Je beschermt jezelf door te beleven en de pijn te doorleven.

Ontdooien

Verlang jij er ook zo naar om te ontdooien? Om als het ware herenigd te worden met jezelf? Wist je dat tranen smeltwater van de ziel zijn? En als de tranen gaan stromen, ontdooi je. De koude smelt weg. Het doet ook pijn, dat zeker. Als ik vroeger bevroren vingers had, dan deed het pijn als ze ontdooiden. Dat is ook bij jou zo. Als je vanbinnen de gloed weer gaat ervaren, de warmte.

Hoe kan het dat mensen ontdooien?

Iemand stelde pas die vraag: ‘hoe kan het dat iemand ontdooien gaat?’. Ik zei: ‘als de zon op een bevroren raam schijnt, wat gebeurt er dan?’. Daar kan geen mens tegenop. Een bevroren mens heeft liefde nodig en warmte. Dat komt binnen!

Weet je wat niet binnen komt? Koude en kille opmerkingen. Kritische feedback. Verwijten en kritiek. Dat werkt niet. Gooi dat maar in de kachel. Laat de kritiek versmelten tot begrip.

Wil je er wat mee?

Ik wil samen met jou wel onderweg. Mijn collega’s ook! We doen niets liever.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.