Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verbitterd: voel je je zo?

Voel je je verbitterd? Merk je dat je bitter bent geworden door wat je meemaakte in jouw leven? Wat is bitterheid nu precies en wat vertelt het jou?

Een bitter gevoel

Verbittering is een gevoel. Het woord vertelt het al: een bitter gevoel. Het tegenovergestelde is een zoet gevoel. Verbittering is een gevoel wat duidt op een bittere smaak.

Ik duid het ook wel eens aan als ‘bevroren tranen’ als beeld van verharding. In feite is er sprake van een verharding van tranen van verdriet en teleurstelling. Het duidt op:

  • gegriefdheid
  • grimmigheid
  • verbetenheid
  • wreveligheid
  • haat en wrok.

Verbittering heeft gevolgen voor jouw communicatie. Je wordt wrevelig, spottend, venijnig, cynisch of sarcastisch en dat kan de relatie met anderen behoorlijk schaden.

Verbitterd en verbittering

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Hoe ontstaat verbittering?

Verbittering kan door tal van omstandigheden ontstaan. Het kan ontstaan na tegenslagen en verdriet zoals: een ernstige ziekte, rouw door het verlies van een geliefde, ontslag of echtscheiding. Maar ook wanneer je teleurgesteld bent in anderen of wanneer je onrecht is aangedaan kun je je verbitterd voelen. Verbittering komt voort uit slachtofferschap; het is een combinatie van ernstige teleurstelling en boosheid, die zich verharden tot een schil die jou beschermt. Je bent gekwetst; door een ander of door omstandigheden, je voelt je machteloos en het lukt je niet om dit te aanvaarden. In feite is verbittering een vorm van verzet en zelfbescherming tegelijk. Het helpt je om de pijn niet aan te gaan.

Het voorbeeld van Mark

Ik denk even aan Mark. Alweer 15 jaar geleden is hij gescheiden. En dat was een ware vechtscheiding. Jarenlang procederen tussen Mark en zijn ex-partner plus het feit dat zijn kinderen geen contact meer met hem wensen, heeft hem verbitterd. Dat er fouten zijn gemaakt door Mark zelf, daarvan is hij zich bewust. Maar hij voelt zich letterlijk verbitterd door alles wat hem ontnomen is. Het feit dat hij geen contact meer heeft (kan hebben) met zijn drie kinderen, is voor Mark niet te accepteren. Het maakt hem wrevelig en boos. Het maakt hem verbitterd en verslagen.  Vooral omdat hij er niets meer aan kan doen. Hij heeft het al zo vaak geprobeerd om zijn kinderen te benaderen. Maar ze weigeren pertinent ieder contact.

Hulp nodig?

Ben je verbitterd? Dan zit je gevangen in jouw eigen gevoel van verslagenheid. Het is naar binnen geslagen boosheid en gekwetstheid. Het is ook een gevoel waar je vaak niet in jouw eentje van af komt. Het is zaak dat je hulp vraagt. Dat kan professionele hulp zijn maar dat kan ook heel goed iemand in jouw omgeving zijn waar je vertrouwen in hebt.  Belangrijk is om jouw verdriet uit te huilen. Het is belangrijk dat de ijsklont die je voelt, zichtbaar ontdooit en dat je ontwaakt uit de verdoving van de verbittering.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.