Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Oververzorgend is verstikkend

Overmatige zorg, ook wel oververzorgend genoemd, kan iemand beperken, in een wurggreep houden en zelfs verstikken. Vaak komt dit voort uit goede bedoelingen, gebaseerd op kwaliteiten als zorgzaamheid en behulpzaamheid. Het kan ook voortkomen uit sterke kernwaarden zoals dienstbaarheid en naastenliefde.

Wanneer ben je oververzorgend?

Je bent oververzorgend zodra je overmatige zorg biedt. Ik begrijp dat dit een inkopper is, maar dat is wel mijn eerste duiding. Overmatige zorg houdt in dat je de autonomie van de ander niet genoeg respecteert, afhankelijkheid creëert en hulp en zorg biedt die meer voldoen aan de behoeften van jou als zorger dan aan die van de ander.

In feite ontneem je de ander de mogelijkheid om zijn eigen pad te bewandelen en zijn eigen vragen te stellen. Je ontneemt de ander zelfstandigheid, autonomie en de vrijheid om eigen keuzes te maken. Hoewel je de ander wilt beschermen tegen pijn of ongemak, is dit een vorm van bescherming waar niemand baat bij heeft.
Overmatige zorg is overigens ook verstikkend voor jou als zorger. Het is een manier om je eigen behoeften te negeren en een gebrek aan zelfzorg te vertonen. Door je overmatig op anderen te richten, zet je jezelf op de tweede plaats en besteed je al je tijd en energie aan anderen. Dit kan leiden tot uitputting, frustratie en zelfs verlies van je eigen identiteit.

Oververzorgend is verstikkend

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

De ander klein houden

Wanneer je oververzorgend bent, is dat een vorm van de ander klein houden. Door jouw overmatige zorg geef je de ander het gevoel dat hij of zij niet voor zichzelf kan zorgen, wat de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van de ander ernstig kan ondermijnen.

Hoe moet het dan?

Je komt in de kracht van zorgzaamheid wanneer je stopt met bemoederen, betuttelen en de ander aanmoedigt:

  • De hulpvraag te formuleren naar zijn/haar behoefte
  • Om de grenzen en behoeften aan te geven
  • Zijn/haar kracht en zelfstandigheid te ontdekken
  • Om te groeien en te leren
  • Om eigen verantwoordelijkheid te nemen
  • Om zijn/haar vrijheid in te vullen op de eigen manier

De basis is positief

De basis van oververzorgend gedrag ligt in positieve eigenschappen zoals behulpzaamheid, zorgzaamheid, dienstbaarheid, betrokkenheid en empathisch vermogen. Maar waar ligt precies de grens? Ik denk dat je oververzorgend wordt wanneer je altijd en te veel de behoeften van de ander vooropstelt en je eigen behoeften verwaarloost of negeert.

Scheve relatie

Overmatige zorg kan leiden tot overbelasting en uitputting. Het kan ook resulteren in een ongezonde afhankelijkheidsrelatie met de ander. Dit is jammer, want op de lange termijn leidt dit vaak tot teleurstelling. Te vaak hoor ik de opmerking: ik stond mjin hele leven voor hem/haar klaar, en nu heb ik het gevoel dat ik stank voor dank krijg en zomaar afgeserveerd wordt.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.