Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Dienstbaar of dienstbaarheid: persoonlijke waarde

Dienstbaar is een persoonlijke waarde. Iets wat je kenmerkt, wat bij je hoort en wat bij je past. Is dienstbaarheid voor jou een belangrijke waarde? Dan is dat een drijfveer die van betekenis is in jouw loopbaan. Het is dus goed om jouw persoonlijke waarden te kennen en te onderkennen.

Wat is het precies?

Wat is dienstbaarheid eigenlijk? Vaak wordt het omschreven als ‘ondergeschikt zijn aan’. Toch is die woordkeuze enigszins ongelukkig. Want ondergeschikt zijn suggereert dat iemand die dienstbaar is er niet toe doet, onbelangrijk is, minder interessant, secundair of van ondergeschikt belang. En dat heeft eerlijk gezegd niets met dienstbaarheid te maken.

Iemand die dienstbaar is, is beslist niet onderdanig, afhankelijk, lijdelijk of slaafs. Sterker nog: wie zichzelf veronachtzaamt, wie eigen behoeften en belangen voortdurend opzij zet, is niet meer dienstbaar. Eerder zouden we dit als ‘slaafs’ willen typeren.  

Een betere uitdrukking zou zijn: ‘ten dienste staan van’ of ‘dienend’. Dat betekent dat je bescheiden, onopvallend jouw gang kunt gaan waarbij je de belangen van de ander dient en op het oog hebt zonder jezelf te verwaarlozen of jezelf minder te achten dan de ander.

 

Dienstbaarheid

Dienend leiderschap

In mijn artikel over dienend leiderschap noemen we het voorbeeld van de arbiter. Een goede scheidsrechter op het veld staat nooit in het middelpunt. En omgekeerd: wie wel in het middelpunt staat fluit de wedstrijd kapot.

Dienend leiderschap

Jezelf veronachtzamen

Nog even over het misverstand dat dienstbaarheid een vorm is van ‘jezelf opofferen’.  Opofferen gaat ten koste van jezelf en dat is niet dienstbaar. Wie er wil zijn voor een ander, wie wil dienen, wie dienstbaar wil zijn, zal allereerst moeten zorgen voor zichzelf. Wie zorgt voor zichzelf zal:

 • Op het juiste energieniveau moeten zijn (anders kun je een ander niet helpen, kun je niet incasseren of relativeren).
 • Uitgerust en vitaal moeten zijn.
 • In de eigen persoonlijke kracht moeten staan.

Heersen

Uiteraard moge duidelijk zijn dat dienstbaarheid niets te maken heeft met heersen, overheersen, jouw wil opleggen aan anderen, normatief zijn voor jouw medemens, jouw eigen belangen verheffen boven de ander.

Waar komt het vandaan?

Wanneer dienstbaarheid belangrijk voor je is en wanneer je daar veel persoonlijke waarde aan toekent, dan komt dat waarschijnlijk door een drietal zaken.

 • Jouw kwaliteiten

  Je beschikt over kernkwaliteiten die jou ten voeten uit typeren zoals:

  • Oog hebben voor jouw medemens.
  • Zorgzaam.
  • Inlevend, invoelend of empathisch.
  • Begrijpend.
  • Gericht op de ander.
  • Behulpzaam.
 • Jouw behoeften

  Dienstbaarheid kan voorzien in de vervulling van jouw eigen behoeften. Ook al sta je altijd klaar voor een ander: je kunt er ook jouw behoefte aan waardering en erkenning uit halen.

 • Jouw overtuiging

  Dienstbaarheid kan voortkomen uit een pallet aan overtuigingen. Misschien heb je geleerd dat je er altijd voor anderen moet zijn. Dat kan ontstaan uit religieuze of humane motieven.

Jouw loopbaan

Wanneer dienstbaarheid een persoonlijke waarde is in jouw loopbaan, noemen wij het een drijfveer. In dat geval is het belangrijk wat je onder dienstbaarheid verstaat en in welke beroepen je dat kwijt kunt. Om een voorbeeld te noemen: een docent is dienstbaar, een politieagent ook (waakzaam en dienstbaar), maar zo zijn er veel meer beroepen te noemen die een dienende functie hebben.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.