Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Heldervoelend: voorvoelen en aanvoelen

Heldervoelend betekent dat je fijngevoelig en fijnbesnaard bent. Soms voel je aan hoe een situatie zal verlopen. Hoe dat komt? Omdat je hoogsensitief bent wellicht? In dit artikel tref je voorbeelden van heldervoelendheid.

Definitie en kenmerken

Wanneer je heldervoelend bent, heb je een sterk zintuiglijke waarneming. Het is een kenmerk van hoogsensitiviteit. Ben jij een hoogsensitief persoon? Ik kort het vaak af als HSP of HSP-er omdat dit wat gemakkelijker schrijft.

Aanvoelen en invoelen

Van HSP-ers (en hoogbegaafde personen) is bekend dat ze de omgeving als het ware scannen. Hun waarneming is sterk en helderder dan bij andere mensen. Ze voelen vaak intenser (aanvoelen of invoelen) maar nemen ook scherper waar met de vijf zintuigen die ieder mens heeft: ruiken (neus), zien (ogen), horen (oren), tasten (handen of voeten) of proeven (mond / tong).

Voorvoelen

Wat ook een rol kan spelen bij heldervoelendheid is dat je situaties voelt aankomen. Je kunt een sterke intuïtie hebben bijvoorbeeld voor gevaar. Je voelt als het ware onraad of je voelt dat je met iemand niet in zee moet gaan omdat je opeens heel veel wantrouwen ervaart.

Heldervoelend

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HSP-ers

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Wat voel je dan aan?

Praat ik over aanvoelen en invoelen dan heb ik het over het subtiel en fijnzinnig waarnemen van:

 • sfeer of stemmingen
 • intenties en bedoelingen
 • emoties en gevoelens
 • spanningen

Onderbuikgevoel

HSP-ers hebben vaak een sterk onderbuikgevoel. Heb jij dat ook? Dan ben je een intuïtieve denker. Wil je wat uitspraken van mensen als voorbeeld?

 • ‘hij zei dat het goed zou komen en dat hij ermee instemde maar ik heb daar een heel ander gevoel bij’
 • ‘hij zei dat het goed met hem gaat maar ik voel dat het niet klopt’
 • ‘ik heb een uitermate slecht voorgevoel over de situatie’
 • ‘ik voel aan mijn water dat er onderhuids iets anders aan de hand is’
 • ‘toen ik me omkeek zag ik wat ik allang voelde: hij keek me voortdurend aan en zat me zogenaamd ongemerkt te bestuderen’
 • ‘ik kreeg daar hele rare onderbuikgevoelens bij’
 • 'ik voel dat er iets in de lucht hangt'

Energetisch of spiritueel niveau

Zit je nu op de website van een of andere paragnost of waarzegger? Integendeel! Daar heb ik zelfs geen affiniteit mee. Maar ik weet dat rationeel ingestelde mensen soms moeite hebben met heldervoelendheid. Ze verwijzen dat naar de afdeling zweverigheid of spiritualiteit. Waarom? Omdat de logica ontbreekt of omdat het vaak niet te beredeneren valt. En eerlijk gezegd: ik kan dat wel volgen. Ik begrijp wel waarom sommige mensen hier moeite mee hebben. Maar dat houdt niet in dat het er daarom niet is. Heldervoelendheid is zo oud als de wereld is. Dat is mijn eerste overtuiging. En de tweede is: de wereld is groter dan logica, logisch denken, argumentatie en onderbouwing. Zelfs Einstein zei al: 'logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal'. En pas sprak ik een getalenteerde ondernemer die me vertelde: 'ook al heb je alles onderbouwd, dan nog kun je een slecht fundament hebben'.

Mooier is de gedachte dat je zo veel van elkaar kunt leren. Wie heldervoelend is, kan veel leren van rationeel ingestelde mensen. Jazeker, ze zijn een soort van tegenpool. Maar daardoor ook een toegevoegde waarde! En rationeel ingestelde mensen kunnen zoveel leren van hoogsensitieve personen. Zoals een accountant onlangs zei: ‘soms maken we een financieel jaarverslag en op zich klopt alles en toch voel ik als het ware dat er iets niet in de haak is’. Hij voegde toe: ‘wanneer ik dan nog een keer ga kijken blijkt dat meestal zo te zijn’.

Gepaste terughoudendheid

Natuurlijk vraag het om gepaste terughoudendheid wanneer je merkt dat je de kwaliteit van heldervoelend in huis hebt. Waarom? Omdat er altijd jouw interpretatie tussen zit. Op eigen intuïtie vertrouwen is prima maar zodra het 'de waarheid wordt', verlies je een stuk bescheidenheid, zelfs al heb je 99 van de 100 keren gelijk.

Valkuilen

Heldervoelendheid heeft een aantal valkuilen. En valkuilen gaan over 'soms'. Je kunt doorslaan:

 • door stemmingen en gevoelens van anderen over te nemen (boosheid of verdriet)
 • door pijn van anderen te voelen (wat niet van jou is)
 • door je te vereenzelvigen met het leed van andere mensen
 • door te empathisch te worden en de balans kwijt te raken tussen afstand en nabijheid
 • door over jouw grens heen te gaan en je te laten uitputten door gevoelens van anderen
 • door overprikkeld te raken
 • door veel waar te nemen maar door te slaan in de interpretaties daarvan

Leerdoel

Voorkom dat jij gevoelens van de ander overneemt. Voorkom emotionele verstrengeling door ook weer los te laten en te relativeren.

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.