Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Denken HSP-ers zwart/wit? Zijn ze soms te stellig?

Krijg jij wel eens het verwijt als hoogsensitief persoon dat je te zwart/wit denkt of te stellig overkomt in jouw communicatie? Ben jij als HSP-er ongenuanceerd? Of is er iets anders aan de hand?

In dit artikel ga ik in op de vraag of hoogsensitieve personen zwart/wit denken en waar dat vraagstuk vandaan komt. De vraag is namelijk of je zwart/wit denkt of dat je stellig 'voelt'.

Denken HSP-ers zwart wit?

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test. Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Genuanceerd denken en de HSP-er

Ik meen dat genuanceerd denken juist bij de hooggevoelige persoon past. Genuanceerd denken betekent: het is niet goed, het is niet fout. Voor beide is wel wat te zeggen. Anders uitgedrukt: het is niet waar. en het is niet onwaar. Je voelt voor beide wel iets. Juist wanneer je zo fijngevoelig besnaard bent, ben jij iemand die zaken, situaties en mensen genuanceerd benadert. Wanneer je genuanceerd denkt houd je rekening met meerdere aspecten over hetzelfde onderwerp en kun je prima meerdere opties open houden bij de benadering van een zaak. Bovendien veroordeel je een ander niet snel!

Hooggevoelig en zwart/wit voelen

Kenmerk van de hsp-er is: hij/zij denkt genuanceerd maar voelt zwart/wit. Dat wil zeggen: jouw gevoel is meer uitgesproken of heftiger dan bij andere mensen. Jouw gevoel zegt ja of nee, gevaar of veilig, OK of niet OK, waar of niet waar.  Soms kan dit bij jou een intern conflict opleveren. Enerzijds denkt je met de nodige nuance en benader je situaties genuanceerd. Maar jouw gevoel spreekt anders. Dat kan een ingewikkelde strijd tussen hoofd en hart opleveren. Zeker wanneer blijkt dat je als HSP-er sommige situaties ook nog voorvoelt, voelt aankomen.

Gevolgen voor de communicatie

De strijd die je als HSP-er doormaakt kan invloed hebben op jouw communicatie. Sommige HSP-ers worstelen daar jaren mee. Trek je de registers open van jouw gevoel dan komen de zaken er te stellig of te zwart/wit uit. Maar luister je verstandig wat je hoofd te zeggen heeft dan blijkt dat het niet zo stellig of zwart/wit is. De beleving die er achter zit wordt vaak niet begrepen door anderen. En dat kan er voor zorgen dat je wordt veroordeeld door andere mensen. Men vindt jou te direct, te zwart-wit, ongenuanceerd of bot in de communicatie.

Wil je er wat aan doen?

Herken jij je in dit artikel en wil je er wat aan doen? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling en biedt o.a. de training effectieve communicatie  voor HSP-ers! We stellen voor jou een maatwerktraining samen die precies bij jou aansluit.

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.