Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogsensitief en pleasen?

Ben je hoogsensitief en herken je pleasegedrag? Hoogsensitieve personen hebben soms nog meer dan andere mensen de neiging om te pleasen.  Hoe dat komt? Ze voelen de behoeften van de ander zeer intens aan. Jouw sensor is zo gericht op de ander dat je de behoeften van jouw medemens als het ware opsnuift waardoor jij je gaat aanpassen.

Wat is pleasen eigenlijk?

In een ander artikel leg ik uit wat pleasen is. Ik heb het een bodyguard genoemd. De pleaser wil je beschermen tegen afwijzing, conflicten oftewel tegen negatieve ervaringen uit het verleden. In feite is het een overlevingsmechanisme wat je hebt ontwikkeld. Bij hoogsensitieve personen werkt dat nog weer anders dan bij andere mensen. Dat leg ik uit in dit artikel.

De pleaser

HSP en Pleasegedrag

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HSP-ers

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Waar komt jouw pleasegedrag vandaan?

Als HSP'er is het niet altijd even makkelijk om met kritiek om te gaan. Het lijkt alsof de kritiek van anderen harder binnenkomt omdat je de dingen om je heen intens ervaart. Hooggevoelige mensen hebben de neiging kritiek op taken of werk uiterst persoonlijk te voelen.

Vaak heeft dit te maken met de hoge normen en waarden die je als HSP'er nastreeft. Het is niet altijd mogelijk aan deze normen en waarden te voldoen maar toch wil je dit graag. Lukt dit niet, dan voelt het als falen.

Doordat je de lat zo hoog legt is jouw pleasegedrag ook direct te verklaren. Vaak ben je zo bang om dingen fout te doen of om kritiek te krijgen dat je de ander gaat pleasen. Alles beter dan het krijgen van kritiek ...

Stemmingen van anderen aanvoelen

Volwassenen en kinderen met een hooggevoelig karakter voelen stemmingen van anderen goed aan. Hierdoor zijn ze vaak erg goed in staat om anderen een stukje comfort te bieden.  Doordat je zo goed voelt wat een ander nodig heeft, bied je gemakkelijk een luisterend oor. Dit is een mooie eigenschap van HSP'ers.

Er is echter een MAAR ... vaak voel je iets al aan voordat een ander hier zelf notie van neemt. Hierdoor kan het zijn dat je ernaar neigt de situatie voor de ander te verzachten door te pleasen.

Overlevingsstrategie: zolang je maar niet opvalt

Een HSP'er heeft soms de neiging om op de achtergrond te blijven. Herken je dat? Wil je liever ook niet in het middelpunt van de belangstelling staan? Dat is begrijpelijk. Het heeft echter ook een keerzijde. Wanneer je voor jezelf gaat staan stap je naar de voorgrond en ga je staan voor wie je bent. Omdat je andere normen en waarden hanteert dan 'anderen' betekent dit dat je opvalt. Heb je echter weinig zelfvertrouwen, dan ben je eerder geneigd jouw mond te houden en je aan te passen aan de ander. Lees ook: overlevingsmechanisme.

Gevolgen

Het gevolg van pleasegedrag is dat je jezelf compleet wegcijfert. Je leeft niet meer naar jouw waarden en normen. Jouw leven wordt bepaald door de goedkeuring van de ander. Krijg je een compliment, dan kan jouw dag niet stuk. Is een collega net met het verkeerde been uit bed gestapt, dan wordt jouw complete dag hierdoor bepaald.

Herken je je in bovengenoemde voorbeelden? Leuk, dit is namelijk de eerste stap in jouw bewustwordingsproces. De signalen laten zien dat je de mogelijkheid hebt om jouw eigen leven in te vullen.

Zo geef je invulling aan jouw eigen leven

Wanneer je bang bent voor kritiek is het raadzaam in de oren te knopen dat kritiek maar zelden persoonlijk is. Het heeft niets met jou te maken. Het zegt iets over de ander. (Dat geldt andersom overigens ook). Krijg je een volgende keer met kritiek te maken dan kun je dit als uitgangspunt nemen.

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.