Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gediagnosticeerd als hoogsensitief?

Onlangs kreeg ik een vraag van iemand: ‘diagnosticeren jullie ook hoogsensitieve personen?’. Ik was even perplex. Hoewel ik niet snel met de mond vol tanden sta was ik nu even stil. De mevrouw die de vraag stelde had dat wel door. Ze zei: ‘of stel ik nu een domme vraag?’. En nee, dat was het zeker niet! Het was geen domme vraag maar een vraag die ver verwijderd is van mijn perceptie.

Diagnosticeren

In mijn beleving hoort diagnosticeren bij de dokter die vaststelt en bepaalt of je een ziekte of aandoening hebt. Vaak is het een geneeskundig onderzoek waarbij de ziekte wordt vastgesteld. En daarom viel ik stil! Omdat hoogsensitiviteit vaker wordt vergeleken met een soort van psychische aandoening. Zo wordt er soms ook over gesproken alsof HSP-ers labiel zijn. Soms worden ze beschreven als van die gevoelige kasplantjes die eigenlijk niet bestand zijn tegen een gevoelsarme zakelijke wereld.

diagnosticeren hsp

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test. Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

HSP ebook

Meer informatie

Het gebeurt vaker

We maken vaker mee dat personen die hoogsensitief zijn niet begrepen worden. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoogsensitieve personen soms foutieve diagnoses meekrijgen. Dat gebeurt overigens ook bij hoogbegaafde personen. Onlangs deed iemand een coachingstraject bij ons die gediagnosticeerd was met stoornissen in het kwadraat. Van ADD tot manische depressiviteit en verbale leerstoornissen.
En daar ligt een kern die ook geldt voor hoogsensitieve personen: wat we niet begrijpen gaan we labelen. De wereld om je heen abonneert zich op de labelwriter en voor je het weet heb je de ene aandoening na de andere.

Laat je niks wijsmaken

Ik wil er dit van zeggen: laat je vooral niets wijsmaken en laat je niet in een hoek drukken door labelwriters of door mensen die er een sport van maken door alles te labelen als een probleemgeval. Zo vroeg iemand me onlangs of er ook medicatie was voor HSP? Voel je wat ik bedoel? Wanneer je hoogsensitief bent dan ben je niet ziek, je hebt geen afwijking, je bent niet psychisch zwakker dan andere mensen en je hebt geen enkele aandoening.

HSP is een kwaliteit

Hoogsensitiviteit is een kwaliteit. Niets meer en niets minder. En bij iedere kwaliteit hoort een valkuil. Wil je daar inzicht in? Doe dan onze HSP test en versterk je inzicht in jouw specifieke HSP kwaliteiten en valkuilen.

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.