Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Diepergaande verwerking: kenmerk HSP-ers

Diepergaande verwerking is een belangrijk kenmerk voor hoogsensitieve personen. Maar wat betekent dat nu precies? Dat probeer ik in dit artikel verder uit te leggen.

Informatie verwerken

HSP-ers zijn bij uitstek geschikt om diepgaand informatie uit de omgeving te halen. Feitelijk doen ze niks anders dan de omgeving scannen. Door hun subtiel zintuiglijke waarneming nemen ze scherper en fijnzinniger waar dan andere mensen. Ze hebben oog voor de kleinste details. Maar het kenmerk voor HSP-ers is toch ook dat deze informatie diepgaand verwerkt moet worden.

Hoogsensitieve personen verwerken informatie diepgaander dan andere mensen. Ik noemde het woord informatieverwerking maar in feite is het nog breder. Het gaat om een diepergaande verwerking van:

 • Feiten
 • Indrukken en waarnemingen
 • Ervaringen
 • Emoties en gevoelens
 • Sociale interacties

HSP-ers kunnen dus meestal grote hoeveelheden informatie verwerken die ze diepgaand zullen analyseren.

Diepgaande verwerking bij HSP

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HSP-ers

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Herkenning?

Misschien herken je dit in jouw eigen leven. Ik noem een voorbeeld: je komt terug van de vergadering en je moet alle indrukken nog even de revue laten passeren.

 • Opeens zie je die vragende blik van jouw collega of zoals iemand zei: ‘opeens begreep ik wat ik tijdens het overleg niet goed kon verstaan’
 • Je ziet de mimiek van iemand of je hoort de intonatie van de stem van de ander nog een keer
 • Je analyseert de gesprekken maar het lijkt wel alsof je de emotie er ook nog bij voelt
 • Je proeft de sfeer en je ziet de details nog een keer verschijnen 

‘Op naar het volgende onderwerp’

'Zo' zei Klaas: 'dat onderwerp is ook weer afgewerkt. Op naar het volgende punt'. Zijn partner Marrit had daar echter een hele andere beleving bij. Ze moest eerst alles wat besproken is verwerken. Eerst moet het zakken en betijen, wil het verwerkt kunnen worden.

Informatieverwerking hoogsensitiviteit

Gevolgen

Gevolgen van een diepgaande verwerking kunnen zijn:

 • Soms kom je wellicht overladen of zelfs overprikkeld thuis. Je hebt een verjaardagsfeestje gehad. Maar je kunt niet slapen. Ga je dat wel doen dan word je onrustig. Eén voor één zie je de beelden namelijk nog een keer langskomen. Je moet alles nog een plekje geven. Dat lukt je niet zomaar. Dat heeft tijd nodig.
 • Je hebt meer tijd nodig om tot een beslissing te komen omdat de zaken waarover je moet beslissen nog onvoldoende geordend zijn.
 • Je komt bedachtzaam over of anderen vinden je niet ad rem genoeg terwijl je eigenlijk aan het verwerken bent.
 • Er wordt jou vaker verweten dat je niet zo complex en ingewikkeld moet doen. Echter: je maakt de zaken niet complex en ingewikkeld. Wat tot je komt ervaar je intens en diepgaand!

Verkeerde conclusies

Door zelf niet te weten hoe het werkt kun je tal van verkeerde conclusies trekken. Wie zichzelf niet begrijpt, kan het bovendien niet uitleggen aan een ander. Diepergaande verwerking is één van de kenmerken van hoogsensitiviteit. Ben jij HSP-er? Dan hoort dit kenmerk bij jou. Wanneer je dat niet weet of begrijpt van jezelf kan dat tot verwarring leiden:

 • Je vindt jezelf een twijfelkont omdat je maar moeilijk tot keuzes kunt komen terwijl je door de diepergaande verwerking soms even iets meer tijd nodig hebt
 • Je vindt jezelf onvoldoende ad-rem en je formuleert als leerdoel dat je sneller en meer ad-rem zou moeten reageren
 • Je vindt dat je terughoudend bent of anderen vinden dat je bedachtzaam overkomt en je ervaart dat als vervelend

Iemand labelen is niet zo moeilijk echter de meeste labeltjes kloppen niet. Dat geldt hier ook. In feite begint het hier met zelfaanvaarding. Weten hoe jij bent, begrijpen dat diepgaande verwerking een normaal aspect is wat bij je hoort (wat jou niet verandert en wat jou ook niet hoeft te veranderen). En natuurlijk kun je de valkuilen vermijden die erbij horen (zaken overdrijven, te groot of te complex maken, onvoldoende relativeren, teveel op jezelf betrekken etc.).

Emotionele intensiteit

Ben jij hoogsensitief? Golf je met jouw gevoelsleven soms ook zodanig op en neer dat je het gevoel hebt dat je wordt rondgeslingerd? Heb jij het gevoel af en toe dat je er geen enkele invloed op hebt en dat je als het ware overmand wordt door gevoelens? Zo heftig! Zo intens! Is dat herkenbaar voor jou?

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.