Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Klinisch psychologe toont hoogsensitiviteit wetenschappelijk aan

Klinisch psychologe professor Elke van Hoof (Vrije Universiteit Brussel)  toont op basis van wetenschappelijk onderzoek aan dat hoogsensitieve personen de wereld op een andere manier beleven dan andere mensen. Ze presenteerde de resultaten op het eerste Internationale Congres voor Hoogsensitiviteit in Brussel.

  • ‘Scans bewijzen het: ze dénken anders.’
  • ‘Ons onderzoek toont aan dat mensen met hoogsensitiviteit (HSP) de wereld op een andere manier beleven dan mensen die de eigenschap niet hebben’
  • ‘Het is een wereldprimeur dat een opleiding en een congres over hoogsensitiviteit kán aan een universiteit’

Hooggevoeligheid wetenschappelijk aangetoondBreedvoerig onderzoek onder hoogsensitieve personen

Het onderzoek van van Hoof is uitgevoerd op meer dan 1500 volwassenen tussen de 29 en de 58 jaar. Ondertussen is er bij de  KU Leuven ook een onderzoeksproject waarin hoogsensitiviteit bij 800 kinderen wordt onderzocht.

Diepgaande verwerking is het kenmerk van HSP-ers

Uit het onderzoek blijkt dat diepgaande verwerking het belangrijkste kenmerk van hoogsensitiviteit is waardoor overprikkeling, emotionalitieit of subtiliteit in waarnemen kan ontstaan. Diepgaande verwerking legt professor van Hoof als volgt uit: Simpel uitgelegd heeft een niet-HSP’er een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Afhankelijk van welke activiteit hij uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt. Die gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. HSP’ers hebben die filter niet: alle prikkels komen op eender welk moment binnen".

Hersenen van HSP-ers reageren anders onder de FMRI-scanner

Onder de FMRI-scanneer reageren hoogsensitieve personen anders. Van Hoof: "wat we zien, is dat de hersenen van HSP’ers onder de fMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP’ers. Dat noemen we diepgaande verwerking. HSP’ers denken dus niet zoals niet-HSP’ers. Hun hersenen functioneren anders. Hoogsensitieve mensen krijgen daardoor vaak te horen dat ze de dingen te complex maken, dat ze veel te ver gaan met hun interpretaties. En omdat ze tot een minderheidsgroep behoren, zijn ze ‘raar’".

Sterke en zwakke punten van HSP-ers

Voor hoogsensitieve personen zijn er een aantal sterke punten benoemd. Van Hoof: “Afhankelijk van hun intelligentie zien ze sneller patronen. Ze zijn dikwijls creatiever, en ze zijn in staat om meer non-verbale signalen op te pikken. De keerzijde van de medaille is overprikkeling, het risico dat men alles veel persoonlijker opneemt, en mogelijk communicatieproblemen met niet-HSP’ers”.

Foutieve diagnoses en hulpverlening

Gevoelensleven van een HSP-erDe psychologe speelt een pioniersrol in het onderzoek naar HSP. "Omdat het concept zo weinig ingeburgerd is, loopt er nog veel verkeerd in de hulpverlening. Zo worden hoogsensitieve kinderen of jongvolwassenen foutief als autistisch gediagnosticeerd, terwijl er een duidelijk verschil is tussen de twee. Of stevenen HSP-volwassenen op een burn-out af omdat ze hun grenzen niet kunnen bewaken en zichzelf wegcijferen. Veel HSP’ers krijgen ook te maken met pesterijen.’

Op dit moment krijgen te veel mensen het label van autisme terwijl ze echt niet in aanmerking komen voor die diagnose. Er worden nog te veel verkeerde diagnoses gesteld, en daar willen we met onze opleiding voor professionals paal en perk aan stellen'".

Coaching gericht op hoogsensitiviteit

De Steven verzorgt coaching gericht op hoogsensitiviteit zoals timemanagement, communicatie en assertiviteit of persoonlijke effectiviteit maar dan in een maatwerktraject voor personen die hooggevoeligheid herkennen als eigenschap.

Leerdoelen voor HSP-ers

Webinar over HSP

Een webinar over hoog sensitiviteit. Ben je hoogsensitief? Wat is het? Hoe ga je er mee om? Volg onze webinar en schrijf je in.

Webinar over HSP