Hard overkomen in je communicatie: wat kun je doen?
Ben jij iemand die 'het maar gewoon zegt' of 'die recht voor de raap is'? Word jij weleens als bot, sturend of dominant ervaren terwijl je dat niet zo bedoelt?
Marielle had er wel vaker last van. Ze was recht door zee, eerlijk, en zei precies wat ze vond. Maar ze merkte steeds vaker dat mensen haar ontweken, stilvielen in gesprekken of zich aangevallen voelden. En eerlijk? Dat vond ze moeilijk te begrijpen. Ze bedoelde het niet verkeerd. Ze vond zichzelf duidelijk. Niks mis mee toch? Toch wringt het ergens. Want als je merkt dat jouw manier van communiceren mensen afremt of wegduwt, dan komt de vraag vanzelf: ben ik te hard in mijn communicatie?
Wat betekent hard communiceren?
Hard communiceren klinkt alsof je schreeuwt of je stem verheft. Soms is dat ook zo. Maar vaker gaat het over:
- Te stellig zijn.
- Je boodschap brengen als een oordeel.
- De ander geen ruimte laten.
- Onbedoeld op de persoon spelen.
- Of je frustratie eruit gooien in plaats van eerst te benoemen wat je voelt.
Marielle omschreef het treffend: “Als ik het gevoel heb dat iets niet klopt, dan grijpt er iets in mij in. Dan komt het eruit. Te direct. Ik verlies dan m’n zelfbeheersing, het gaat met adrenaline. En achteraf denk ik: dat had tactvoller gekund”
Webinar over communicatie
Bekijk de webinar over communicatie. Je kunt deze aanschaffen via onze webshop.
Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!
Communicatietraining
Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?
- individuele communicatietraining
- teamtraining communicatie verbeteren
Oorzaken: waar komt het vandaan?
Hard communiceren komt niet uit het niets. Het is vaak het gevolg van:
1. Je kernkwaliteit in de overdrive
Ben jij van nature direct? Duidelijk? Standvastig? Dat is prachtig. Maar als je kwaliteit doorschiet, wordt het een valkuil: je wordt té direct, té stellig of komt dominant over.
2. Je gevoel van onmacht
Marielle zei: “Als ik me aangevallen voel, als mensen afspraken niet nakomen of vage beloftes doen, dan triggert dat iets. Dan komt het eruit. Dan word ik te directief.” Die momenten komen voort uit machteloosheid of frustratie. Je voelt je niet gehoord, niet serieus genomen of buitengesloten. En dan komt de vuist op tafel.
3. Te veel verantwoordelijkheid op je schouders
Vaak zie je dat bij mensen die veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ze willen dat alles klopt, goed geregeld is, overzichtelijk blijft. Maar als dat niet lukt, nemen ze de regie over… met een harde hand.
Gevolgen van harde communicatie
Wat gebeurt er als jij (onbedoeld) hard overkomt?
- Anderen durven niets meer te zeggen.
- Je collega’s klappen dicht.
- Men voelt zich niet veilig om iets te delen.
- Je team komt niet in beweging.
- Je boodschap wordt niet gehoord, ook al heb je inhoudelijk gelijk.
Zoals ik vaker zeg: gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen. En dat is weer iets anders dan gelijkwaardig zijn.
Hard op de inhoud, zacht op de relatie
Wil jij leren hoe je duidelijk en eerlijk kunt zijn zonder dat het ten koste gaat van de relatie met de ander? In het artikel Hard op de inhoud, zacht op de relatie lees je hoe je stevig op de inhoud kunt staan en tegelijk respectvol en verbindend blijft in je communicatie. Je leert hoe je confronteert zonder te kwetsen, en hoe je gedrag bespreekbaar maakt zonder op de persoon te spelen. Dit artikel helpt je om effectiever te communiceren, ook in lastige situaties. Een aanrader wanneer je wil groeien in kracht én verbinding.
Wat kun je doen?
1. Leer het verschil tussen direct en te direct
Directheid is een kwaliteit. Je zegt waar het op staat, je bent duidelijk, je houdt het kort. Maar té direct wordt een aanval. De kunst is om rechtstreeks te blijven zonder te botsen. Bijvoorbeeld:
- In plaats van: “Dit voorstel slaat nergens op.”
- Zeg je: “Ik heb wat vragen bij dit voorstel. Kun je toelichten hoe jullie daartoe gekomen zijn?”
2. Bouw een brug met verbindende communicatie
Hard op de inhoud, zacht op de relatie. Dat wil zeggen: je mag iets zeggen over het werk, de inhoud, het proces. Maar blijf weg van het spel op de persoon. Benoem je behoefte in plaats van je oordeel:
-
“Ik voel me machteloos als toezeggingen niet worden nagekomen. Ik zou het fijn vinden als we concrete afspraken kunnen maken.”
Dat is helder, maar niet aanvallend.
3. Let op je toon en timing
De toon maakt de muziek, zeggen we weleens. En dat is waar. Stemverheffing, felle blik, korte zinnen… het kan allemaal bijdragen aan een gevoel van onveiligheid bij de ander. Denk aan het verschil tussen:
- “Kun je dat even uitleggen?”
- Of: “Leg jij dat maar even uit!”
Zelfde woorden, andere toon
Voorbeeld uit de praktijk: Marielle
In de coaching zei Marielle: “Ik weet nu beter wanneer ik te fel ben. Ik leer het eerder te herkennen. Thuis lukt het al iets beter dan op het werk. Maar ik weet ook: daar moet ik bewust bij blijven. Anders floept het eruit.” Ze oefende in het stellen van vragen in plaats van standpunten verkondigen. In plaats van de hakken in het zand, ging ze op onderzoek uit.
Ze leerde het verschil voelen tussen 'aangesproken' worden of 'aangevallen'.
Laatste tip: je hoeft jezelf niet te verloochenen
Ik hoor het vaak: “Maar dan ben ik mezelf niet meer.” Weet je wat ik daarop zeg? Tactvol zijn is niet oneerlijk. Het is juist krachtig. Het is leiderschap over je woorden en over je effect op de ander. Je hoeft je scherpe kant niet kwijt. Je leert alleen waar je mes bot snijdt en waar een scalpel beter werkt.
Veelgestelde vragen (FAQ)
1. Is hard communiceren altijd fout?
Nee. Soms is het nodig om stellig te zijn, zeker in crisissituaties. Maar structureel harde communicatie zorgt vaak voor defensie en verwijdering.
2. Hoe weet ik of ik te direct ben?
Let op signalen: mensen vallen stil, ontwijken je, geven geen weerwoord of zeggen later dat het gesprek ‘heftig’ was.
3. Kun je leren om tactvoller te communiceren?
Ja. Dat begint met bewustwording, zelfreflectie én oefenen. Training of coaching helpt om nieuwe patronen te ontwikkelen.
4. Betekent zachter communiceren dat ik minder duidelijk ben?
Integendeel. Het betekent dat je boodschap juist beter overkomt omdat er geen afweer ontstaat.
Ben je te direct in jouw communicatie?
Dit artikel schreef ik in de serie over te direct communiceren.
Authentiek communiceren
Bestel het e-book over authentiek communiceren.Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens. Jan Stevens is eigenaar en oprichter van De Steven training & coaching (www.desteven.nl). Op deze website tref je meer dan 2000 blogs over persoonlijke ontwikkeling, loopbaan, leiderschap, teamontwikkeling, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.