Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Persoonlijke behoeften

Persoonlijke behoeften zijn belangrijk. Ook voor jou! Ken je jouw persoonlijke behoeften? Weet je dat die jouw drijfveer en motivator zijn? In dit artikel ga ik in op persoonlijke behoeften als bron om iets te willen en als bron voor motivatie.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Waarover gaat het? Wat zijn jouw behoeften?

Ieder mens heeft persoonlijke behoeften. Ik omschrijf een persoonlijke behoefte als datgene waar je niet zonder kunt. Je kunt ze duiden op verschillende niveaus.

 • De basisbehoeften

Kleding, eten, drinken en zuurstof zijn basisbehoeften. Je hebt ze nodig om te kunnen leven. Maar dat geldt natuurlijk ook wel voor onderdak en veiligheid. Een basisbehoefte is ook de afwisseling tussen inspanning en ontspanning zowel fysiek als mentaal. Wanneer er onbalans ontstaat tussen inspanning en ontspanning dan gaat er iets mis. In Nederland hoeven we weinig moeite te doen om onze basisbehoeften te vervullen. De schappen in de winkel liggen vol eten en drinken. Alles is binnen handbereik. Een druk op de knop en alles is aanwezig en alles is in de buurt. In die zin zijn we terechtgekomen in de comfortzone wanneer het om onze basisbehoeften gaat. In zekere zin is (bijna) iedereen verwend. Mensen kunnen er ziek van worden, er ontstaat stress of men raakt burnout. Maar tal van symptomen en ziekten kunnen ook voortkomen uit deze onbalans.

Maslow behoeften piramide

 • Behoefte aan zekerheid

  Een persoonlijke behoefte definieer ik als: bewust worden wat ontbreekt of “verlangen naar”. Een mens heeft behoefte aan zekerheid en duidelijkheid zoals behoefte aan overzicht en behoefte aan orde en structuur.  De volksmond zegt al snel: ‘één ding is zeker, namelijk dat je een keer sterft’. Daarmee bedoelt men ook vaak dat er weinig zeker is. Zekerheid betekent voor veel mensen: duidelijkheid. Orde en structuur dragen bij aan duidelijkheid. Wie teveel doorslaat in het zoeken naar zekerheden kan verslaafd raken aan controle of menen dat het leven maakbaar is.

 • Behoefte aan waardering en aandacht

  Sociale behoeften zijn: waardering en respect ontvangen, behoefte aan aandacht, gelijkwaardigheid, gehoord en gezien worden, me geaccepteerd voelen, erbij horen, van belang zijn, iets betekenen voor een ander, vertrouwen ontvangen

 • Behoefte aan invloed en zelfstandigheid

  Andere behoeften: vrijheid en onafhankelijkheid,  vrijheid van geest of denken, behoefte aan invloed en zelfsturing.

 • Behoefte aan zingeving

  Een mens heeft behoefte aan zingeving: dat gaat over vragen als waarom ben ik hier? Wat is het doel van mijn leven?

 • Behoefte aan rust

  Een mens heeft behoefte aan rust zowel fysiek als rust tussen de oren.

Match met organisatiebehoeften geeft werkplezier

Een organisatie heeft ook behoeften. Voor invulling van die behoeften huren ze meestal mensen in. Als iemand zijn talent en passie mag inzetten om invulling te geven aan de  behoeften van de organisatie ontstaat niet alleen werkplezier  maar ook een optimale productiviteit.

Werkplezier

Angst of behoeften als drijfveer: wat drijft jou?

Word je gedreven door jouw angsten of door jouw behoeften? Is angst een drijfveer voor je? Word je gedreven door angst? Of zijn jouw behoeften jouw drijfveer?

Wat is het verschil?

Het verschil omschrijf ik als volgt. Een behoefte is een drijfveer gericht op het vervullen van wat je nodig hebt terwijl angst de drijfveer is omdat je bang bent te verliezen wat je nodig hebt. Ik duid het met enkele voorbeelden:

 • Laat je je leiden door jouw behoefte aan een gezond leven of ben je bang om ziek te worden?
 • Onderneem je stappen gericht op continuïteit in jouw baan of carrière of ben je bang voor baanverlies?
 • Ben je bang om alleen over te blijven of vervul je jouw behoefte aan contact met anderen?
 • Heb je behoefte aan een goede relatie met jouw partner of ben je bang dat jouw relatie kapot gaat?
 • Heb je behoefte aan rust en ontspanning of ben je bang dat je overspannen wordt of burn-out raakt?

Angst of behoefte: wat is jouw drijfveer?

 

Bang om te verliezen of behoefte aan………….

Zie je wat het verschil is in drijfveren? En ook wat de impact is qua stress op jouw leven? Wat drijft je? Weet je dat angst een hele sterke drijfveer is? Aangewakkerd in onze cultuur van ‘pas op en heb je wel dit en dat?’

 • Wanneer je niet je best doet ga je niet over
 • Wanneer je niet over gaat, moet je een niveau lager
 • Wanneer je geen goede opleiding hebt dan kom je niet ver
 • Wanneer je je best niet doet, dan komt het niet goed

Angst komt vaak van: wanneer je niet dit dan………………. Als je niet zo……… dan…………………….. terwijl behoeften andersom werken: wanneer je………………….. dan.

 • Angst gaat vaak over wanneer je iets niet doet, of wanneer je iets nalaat dan verlies je iets.
 • Behoeften gaan over: wanneer je iets wel doet, dan krijg je iets.

Willen en kunnen

Het verschil is: willen en kunnen. Het onderscheid is nogal belangrijk. Het heeft vooral met willen te maken.  Wil je wilskracht ontwikkelen? Dan is het zaak om je op jouw behoeften te richten en niet op jouw angsten! Jouw angsten zijn altijd bezig met wat je niet wilt en niet met wat je wel wilt.

Wat voor drijfveren heb je? Wat motiveert jou?

Zelfinzicht is van groot belang. Wat drijft je? Wat motiveert je? Waarvoor kom je in beweging? Met andere woorden wat voor type mens ben je? Bij de Steven kunnen we jou helpen jouw persoonlijke waarden, drives en kernwaarden te onderzoeken. Weet je welke waarden voor jou belangrijk zijn?

Wat zijn jouw drijfveren?

Vervulling van behoeften en gevoelens

In een ander artikel sta ik stil bij de relatie tussen behoeften en gevoelens. Wie zijn behoeften vervult, krijgt positieve gevoelens. Wie zijn behoeften niet vervult of overmatig vervult krijgt negatieve gevoelens. Kortom: jouw persoonlijke behoeften zijn een richtingaanwijzer in jouw leven. Wanneer je leert om de eigen behoeften toe te staan en er  naar te handelen dan ontdek je de weg naar jouw gevoelsleven, naar de keuzes die je maakt en naar de eigen grenzen.

 • Overmatig vervulde behoeften brengen negatieve gevoelens

  Overmatig vervulde behoeften brengen negatieve gevoelens. Wie teveel eet of drinkt voelt zich overvol of zat. Wie teveel sport krijgt blessures. Wie teveel aandacht krijgt, wordt er verlegen van. Toch?

  • Te is nooit goed

   ‘Te’ is nooit goed zegt de volksmond behalve tevreden, terecht en tegoedbon.  Een uitspraak die een bepaalde wijsheid met zich meebrengt. Teveel of te weinig in relatie tot behoeften heeft altijd te maken met:

  • Wat komt er uit voort?

   Uit overmatig vervullen van behoeften komt voort:

   • Overgewicht (te veel eten of drinken)
   • Verslaving: eetverslaving, drankverslaving, roken, drugs, verslaafd aan aandacht, verslaafd aan social media
   • Ongezonde leefstijlen
   • Ongezonde drang naar controle en zekerheid
   • Overmatige bewijsdrang en prestatiedrang
   • Obsessie
   • Hebzucht en hebberigheid
 • Onvervulde behoeften

  Onvervulde behoeften of bepaalde behoeften verwaarlozen brengen ook negatieve gevoelens met zich mee. Te weinig is ook niet goed. Geen aandacht hebben voor. Wil je wat voorbeelden van te weinig aandacht voor jouw persoonlijke behoeften?

  • Jezelf verwaarlozen, onderwaarderen, te weinig aandacht hebben voor jezelf, jezelf miskennen
  • Behoefte hebben aan rust maar gewoon doorjagen en doorjakkeren tegen beter weten in
  • Behoefte hebben aan ontspanning maar verplichting op verplichting afjagen
  • Behoefte hebben aan zingeving en een oppervlakkig leven leiden

Toestaan en ervaren

De eigen behoeften leren toestaan en ervaren is een leerdoel wat veel voorkomt. We hebben geleerd om van alles te weten en te kunnen maar we hebben onderweg verleerd om oog te hebben voor ons eigen persoonlijke leven. Dat blijkt al uit het feit dat de burn-out in deze tijd een hot issue is.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.