Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zelfexpressie is een behoefte

Weet jij wat zelfexpressie is? Het is uitdrukking geven aan jezelf. Iemand zei pas: ‘Nu weet ik nog net zoveel’, en dat begrijp ik wel. Daarom dit artikel! Het Latijnse woord ‘expressio’ betekent uitdrukking. Je kunt jezelf uitdrukken door woorden en zinnen. We noemen het niet voor niets uitdrukkingsvaardigheid. Wanneer je uitdrukkingsvaardig bent, kun je jouw gedachten en ideeën onder woorden brengen en delen met anderen in jouw omgeving. Maar zelfexpressie omvat zoveel meer.

Wat is zelfexpressie?

Zelfexpressie is dus uitdrukking geven aan jezelf. En wat is jouw zelf dan? Ik wijs op hoofd, hart en handen. Dat maakt het gemakkelijk bij de uitleg.

  • Wanneer je uitdrukking geeft aan wat er in je hoofd leeft, deel je gedachten, ideeën, een visie, inzichten, woorden of taal.
  • Je kunt ook uitdrukking geven aan wat er in je hart leeft door gevoelens te delen en emoties. Dat doe je door je gevoelens te verwoorden of door in een andere taal te praten. Neem de taal van de muziek. Misschien geef jij uitdrukking aan wat in jou leeft wanneer je op de harp speelt.
  • Je kunt ook uitdrukking geven aan wat jou bezielt. Dat kan doordat je een boek schrijft, maar het kan ook doordat je een tekening of een schilderij maakt.
  • Je kunt in praktische zin ook uitdrukking geven aan jezelf door de tuin opnieuw aan te leggen.

Zie je wat het is? Wordt het al duidelijker? In feite maak je je aan anderen kenbaar door iets van jezelf te tonen of te laten zien. En dat kan verbaal door woorden, maar het kan ook non-verbaal. Bij non-verbale expressie gaat het om lichaamstaal, mimiek en gebaren. Je kunt jezelf uitdrukken in muziek, dans en zelfs kleding of gedrag.

Zelfexpressie is een behoefte

Dit artikel is geschreven in de serie over: behoeften.

Behoefte: wat is dat?

Waarom een behoefte?

Ik zeg altijd: ‘Het kenmerk van een behoefte is dat je er niet zonder kunt.’ Kun je dan niet zonder zelfexpressie? Eigenlijk niet, nee. Dan leef je onder een steen. Het is zo belangrijk dat je jouw innerlijke wereld deelt met anderen. Zelfexpressie is een fundamenteel aspect van menselijke communicatie en speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van een persoonlijke identiteit en het tot stand brengen van verbindingen met anderen. Bovendien is het een gezonde uitlaatklep voor emoties en gevoelens. Dat voorkomt verstopping van binnen. Maar het helpt ook bij de zelfontdekking van jouw identiteit.

Kenmerken

Ik noem nog een paar kenmerken.

  • Zelfexpressie is uniek en persoonlijk en weerspiegelt wie je bent.
  • Zelfexpressie gaat hand in hand met authenticiteit. Zeker, er zijn ook veel na-apers. Maar het kenmerk van een na-aper is dat hij/zij gezakt is voor de toneelschool, waardoor hij/zij door de mand valt. Zelfexpressie is echt en oprecht. Dat heeft alles te maken met wie je bent.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.