Overprikkeld raken: overstimulatie bij HSP-ers
Overprikkeld raken of overladen zijn door prikkels. Herkent u dat ook? Merkt u dat het u veel energie kost? Bijvoorbeeld wanneer u een aantal drukke dagen of weken achter de rug hebt gehad? Zo opeens komt er niets meer uit uw vingers. Alsof alle energie uit uw lijf is weggestroomd en u niet meer tot iets kunt komen. In dit artikel gaan we in op mogelijke oorzaken en kenmerken.
Kenmerken overprikkeling
Meer dan anderen hebben HSP-ers last van prikkels. En meer dan anderen zijn ze sneller overprikkeld of ze zijn meer overprikkeld dan anderen.
- u wordt rusteloos of onrustig, ongedurig en dat trekt als het ware door uw lichaam
- u krijgt hoofdpijn, buikpijn, u voelt zich niet lekker of u voelt spanning in uw spieren
- u ervaart over stimulatie: snelle hartslag, zweten, opwinding
- er komt niets meer uit uw vingers
- u kunt niet meer de discipline opbrengen om de taken te doen die u moet doen
- kritiek of negatieve feedback neemt u veel zwaarder op dan noodzakelijk is
- u overziet de boel niet meer of u ziet enkel en alleen de negatieve zaken nog
- problemen ervaart u groter dan ze zijn en mochten er al beren op de weg lopen: u maakt ze nog groter dan ze zijn
- u kunt niet meer goed nadenken en u raakt de controle enigszins kwijt
- u wordt overgevoelig of sentimenteel
Oorzaken?
HSP-ers nemen heel veel prikkels tot zich. In feite nemen ze subtieler waar en of het nu gaat om horen, zien, ruiken, voelen of proeven: de hsp-er heeft de neiging prikkels, gevoelens, indrukken, energieën op te vangen in een intensere mate dan niet hsp-ers.
Gaan ze naar de supermarkt dan vangen ze allerlei prikkels en energieën op van andere mensen. Gaan ze boodschappen doen, winkelen, naar een voetbalwedstrijd, verjaardagsvisite: overal staat die antenne aan die prikkels opvangt.
-
Moeite om te filteren
Vaak hebben hooggevoelige mensen moeite om al die prikkels te filteren. Het komt als één massa binnen althans zo voelt het. Ze kunnen zich er moeilijk voor afsluiten. Sterker nog: heel vaak gebeurt het onbewust. Ze hebben er geen eens erg in.
-
Neusje voor energie
HSP-ers hebben een neusje voor energie en zeker ook voor negatieve energie. Negatieve gevoelens en emoties bij andere mensen vangen ze haarfijn op. Soms ook verdriet, teleurstelling of boosheid bij andere mensen. En dat is vermoeiend al die energie van andere mensen wat in feite bij de categorie afvalstoffen zou moeten horen.
-
Diepgaande verwerking
Behalve de oorzaak die we al noemden namelijk een sterkere zintuiglijke waarneming, is een ander kenmerk van HSP belangrijk bij overprikkeling. HSP-ers verwerken al die informatie en indrukken namelijk diepgaand. Diepgaande verwerking is een belangrijk kenmerk bij hoogsensitieve personen.
-
Andere oorzaken
Overprikkeld kun je ook raken door auto rijden, reizen, vergaderen en werkoverleg, een conflict wat speelt, drukte. Vaak wordt het ervaren als een intensieve bezigheid.
Wat kunt u eraan doen?
U kunt als HSP-er beter met prikkels en overprikkeling leren omgaan.
- Uw agenda kan erop ingericht worden. U kunt structuur aanbrengen in uw leven. U kunt zich afsluiten voor bepaalde zaken. U kunt uw tijd beter leren managen maar nog veel beter is het om uw energie te leren managen. Inzicht in uw energiebalans is belangrijk: wat kost u energie en wat brengt u energie? Voor HSP-ers hebben wij een training timemanagement ontwikkeld waar al deze onderwerpen worden meegenomen.
- Ook is het goed om af en toe een dagje op het afdruiprek te liggen. Dat betekent een time-out nemen en een dagje beuzelen, lummelen, duimendraaien, kaaiewaaien, luieren, laveien. Maar wij noemen het: lanterfanten, bijtanken en weer op energie komen. Doet u het niet dan gaat u zich op enige dag laveloos en futloos voelen.
- U kunt gaan sporten en bewegen.
- U zondert zich af en trekt u even terug in uw eigen wereldje.
Leerdoelen voor HSP-ers
Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.
Training en coaching HSP-ers
Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens. Voor andere publicaties kunt u ook terecht in onze webshop!