Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Multitasking: alles tegelijk doen

Multitasking is alles tegelijk doen. Taken waar je mee bezig bent, lopen dwars door elkaar. Dan ben je hiermee bezig en dan ga je opeens met totaal iets anders bezig. Multitasking is: tv kijken, volgen wat er op facebook en twitter gebeurt, de krant met een half oog lezen en ook nog met iemand in gesprek zijn.

Voorbeelden van gedrag

  • Tegelijkertijd aan meerdere taken of projecten werken
  • Bezig zijn met een taak maar je laten afleiden door binnenkomende e-mails, Messenger of apps
  • Je voortdurend laten storen door de telefoon, terwijl je in gesprek bent
  • Met een half oog tv kijken, met het andere oog de krant lezen en ondertussen nog een gesprek voeren
  • Met een half oor naar de radio luisteren, met het andere oor aan de telefoon zitten en ondertussen nadenken over jouw werk
  • Naar het magazijn lopen om iets op te halen en onderweg totaal niet meer weten waarom je naar het magazijn ging

Multitasking: alles tegelijk doenWe noemen enkele gedragsvoorbeelden van multitasking:

Tijdverspillers en tijdverslinders

Stoorzenders en verstoringen op het werk noem ik een tijdverslinder of tijdverspiller. Lees ook andere artikelen over tijdverspillers.

Tijdverspillers

Inefficiënt en ineffectief

Multitasking is bijzonder ineffectief en heeft nadelige gevolgen voor jouw prestaties. Je moet voortdurend omschakelen in je hoofd door de vele verstoringen en stoorzenders. Uiteindelijk rond je niets af en hebben jouw taken of projecten nog een langere doorlooptijd. Het staat de voldoening van je werk behoorlijk in de weg.
Het lijkt zo handig hè, om je aandacht te verdelen over meerdere zaken tegelijk, maar in feite is het onmogelijk. Je aandacht kan maar op één ding tegelijk gericht zijn. Probeer maar eens een diepgaand gesprek te voeren terwijl je autorijdt. Op een rustige weg in een buurt die je kent zal het wel gaan. Maar het wordt lastig wanneer de auto een andere bediening heeft dan je gewend bent en je in het spitsuur door een onbekende stad rijdt. Je aandacht springt voortdurend heen en weer tussen de ene taak en de andere, en je neemt niet de tijd om je te focussen. Dat kost heel veel energie en het gaat ten koste van de kwaliteit.

Gebrek aan focus en concentratie

Multitasking wordt veroorzaakt door gebrek aan focus en concentratie. De waan van de dag regeert je en je hebt zelf niet meer de regie over eigen tijd en taken.

Enkele tips:

  • Gebruik je primetime (de tijd waarop je de meeste energie hebt) en schakel jouw e-mailprogramma uit evenals de telefoon en zorg dat je niet afgeleid kunt worden
  • Zorg dat je met een goede planning regie krijgt over eigen taken of projecten

Training timemanagement

Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.

Training timemanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.