Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Overprikkeld door het nieuws?

Ben jij ook overprikkeld door het nieuws? Merk je dat je overweldigd wordt door al die indrukken? Vind je het moeilijk om daarmee om te gaan? Geeft het jou stress? Dan wordt het tijd om keuzes te maken.

Overweldigd

Zelf word ik overweldigd door het nieuws. Het bevangt me, overmeestert me, neemt me in de tang. Al wekenlang ben ik geïmponeerd door de enorme nieuwsstroom die op ons afkomt. Verbaasd, beduusd, machteloos, verward, onmachtig, onrustig, bang, verontwaardigd over zoveel zinloos geweld. Soldaten met tanks en raketten die steden ingesloten hebben en het durven opnemen tegen mannen, vrouwen en kinderen die uitgehongerd worden, geen water meer hebben en waar de kachel is uitgevallen. Massamoord. Hoe bruut kun je zijn. Hoe wreed is het leven.
Of het nu Russen zijn of Oekraïners: als ik die wrede genadeloze beelden van de oorlog zie, dan kan me dat enorm aanpakken.

Overprikkeld door het nieuws

Ben je hoogsensitief?

Wanneer je hoogsensitief bent, komt het nieuws nog harder binnen dan bij andere mensen. Lees ook mijn artikel over hoogsensitiviteit en overprikkeling.

Hoogsensitief en overprikkeling

Informatieterreur

Was het vroeger nog nieuws dat de vrouw van de buurman van het keukentrapje is gevallen: tegenwoordig kunnen we de oorlog in Oekraïne live volgen. Nog maar net hebben we de praatprogramma’s over de corona-maatregelen gehad, nu gaat het over de oorlog Rusland – Oekraïne.
We worden wakker met WhatsApp, Instagram of Facebook en de eerste signalen komen tot ons menselijke brein. We zijn de hele dag bereikbaar en we staan aan. De tv gaat ’s avonds aan van 18.00 uur tot we naar bed gaan. En onze geest moet dit verwerken.

Vroeger was er nieuws: nu maken we nieuws

Vroeger hadden we Nederland 1, 2 en 3 op de tv. En dat was het! Vroeger was er nieuws. Maar het vraagstuk van deze tijd is dat we nieuws maken. Ik zie het ontstaan in een aantal categorieën. Ook nu wordt er nog melding gemaakt van wat er is gebeurd (net als vroeger). Maar daarna maken we het nieuws. Dan komt er een deskundige bij die gaat vertellen wat de gevolgen zijn van wat er is gebeurd. En daarna komt er nog een deskundige die tal van scenario’s uitzet over wat er nog zou kunnen gebeuren. Het liefst nog een talkshow erbij met een paar mensen die van alles van deze bedachte scenario’s vinden en die dat bekritiseren. Voor je het weet ben je er de halve avond aan kwijt.

Gevolgen

Al die nieuwsprikkels maken ons mensen doof, stom, immuun, afgestompt, koud en onverschillig. Of ze maken ons bang voor alles wat er komen kan. Dat is het resultaat van dit tijdperk wanneer je het mij vraagt. Maar omdat niemand me vraagt, kom ik het zo even vertellen. Een gevolg is ook dat we ons enorm druk gaan maken, stress ervaren om die zaken waar we geen enkele invloed op hebben.

Keuzes

Ik merk elke week dat veel mensen zich van het nieuws afsluiten. Dat is al ontstaan in de corona-tijd. Ik spreek zelfs jonge mensen die de tv de deur uitdoen. Nee, niet om principiële redenen maar omdat men van slag raakt nu het nieuws zo tot ons komt. Men raakt daarvan nerveus, zenuwachtig, bang of zelfs in paniek.

Persoonlijk leiderschap

Weet je wat belangrijk is? Dat is persoonlijk leiderschap. Leid jezelf en laat je niet leiden door het nieuws. Wees selectief.

Het boek van Rolf Dobelli met als titel 'het nieuwsdieet' triggerde mij. Vooral deze woorden: 'Nieuws is voor onze hersenen als suiker voor ons lichaam. Het dagelijkse nieuws leidt ons af van waar het nu echt om draait, het maakt ons depressief en het laat onze wilskracht verdwijnen. Nu is het moment gekomen om hierbij stil te staan en de juiste stappen te nemen. Een leven zonder een overload aan informatie.

Nieuwsfeitjes geven geen representatief beeld van de wereld waarin we leven'.

Aanrader:  Het nieuwsdieet van Rolf Dobelli

Nieuwsdieet Rolf Dobelli

Bestel het boek bij Bol.com

Stress en burn-out

Wil je meer weten over coaching gericht op vermindering van stress of begeleiding bij burn-out?

Stressmanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.