Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Lanterfanten: een methode om te onthaasten

Weet je wat lanterfanten is? Het is een vorm van bijtanken en weer op energie komen. In dit artikel ga ik in op het onderwerp lanterfanten en hoe je dit kunt doen.

Betekenis en definitie

Lanterfanten betekent in feite niets doen, niksen, lummelen. Het lijkt wel alsof je je tijd verdoet. Je hebt geen plan wanneer je lanterfant, je weet niet wat je gaat doen en je hangt maar wat rond. Misschien slenter je een paar keer door de straat waar je woont. Je loopt wat rond, je kijkt wat rond, je bent wat aan het flierefluiten en verder doe je niets.

Lanterfanten: methode om te onthaasten

Onthaasten: niets doen loont!

Je gelooft het niet misschien maar niets doen loont soms. Voor heel veel mensen is niets doen bijna een onmogelijkheid zeker in deze tijd. Ze moeten altijd iets doen al is het TV kijken, facebook volgen of zinvol bezig zijn. Toch helpt een dagje lanterfanten aan jouw energieniveau. Je ontspant, jouw lichaam en geest komen tot rust, jouw gedachten dwalen wat rond zonder dat daar een plan en idee achter zit en de volgende dag wanneer je weer volop aan de slag moet, merk je dat jij je fitter voelt. Kortom: het zorgt er voor dat je:

  • gemakkelijker afstand neemt of loslaat
  • zaken eerder kunt overgeven of uit handen geven
  • verantwoordelijkheid eerder bij anderen laat liggen
  • meer in het hier en nu gaat leven

Bezwaren

Toch wordt lanterfanten vaak als negatief gezien. We hebben tal van bezwaren of belemmerende overtuigingen zoals:

  • Het lijkt op luieren (en dat schijnt niet te mogen)
  • Alles wat we doen moet zinvol zijn
  • Overal moet een plan en gedachte achter zitten
  • We werken vanuit doelstellingen
  • We hebben het gevoel dat er niks uit onze vingers komt (en daar kunnen we niet mee omgaan)

Toch is het wat anders dan 'niets doen'

Lanterfanten wordt vaak gezien als 'niets doen', maar feitelijk doe je niet 'niets'. Om je heen kijken, spanningen loslaten, indrukken binnenlaten, met interesse en verwondering je eigen vrije gedachten volgen, luisteren naar de geluiden om je heen, de zon of de wind op je huid en door je haar voelen, ruimte geven aan je dromen, opgaan in een herinnering, voor je uit staren of genieten van het uitzicht… Het is geen actief 'doen', het is een bewust ZIJN. En dat hebben we broodnodig af en toe.

Even tot jezelf komen

Lanterfanten is een vorm van rust om even tot jezelf te komen. In feite is het net als bij een muziekstuk. Wanneer je alleen de noten speelt en de rusten er tussen uit haalt dan is het geen muziek meer. Maar de musicus weet dat rusten spelen soms nog moeilijker is dan noten spelen. Beweging en rust in de juiste cadans en maat is essentieel om er mooie muziek van te maken.

Overigens de sporter weet het ook. Jezelf opblazen wanneer er een topprestatie moet worden geleverd heeft geen nut. Op de eerste dag van de tour de France de etappe winnen en daarna geblesseerd uitvallen heeft weinig nut. Topsport gaat dus net als muziek ook over rust en beweging, over inspanning en ontspanning. Hoe zit het met jouw energieniveau?

Energiehuishouding

Dit artikel is geschreven in de serie over energiehuishouding en energiebalans.

Energiehuishouding

Verwante informatie

Wil je meer informatie over coaching gericht op vermindering van stress?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.