Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Concentratie of concentreren moeilijk?

Kun jij je moeilijk concentreren? Ben je snel afgeleid van jouw werkzaamheden? Dan herken jij de volgende situaties.

  • Je bent ergens mee bezig en je zoekt een document. Terwijl je de stapel doorwerkt kom je een ander document tegen. Je gaat verder met het document dat je gevonden hebt en wat je zocht ben je even vergeten.
  • Je bent bezig met een taak en er komt een e-mail bericht binnen. Je beantwoordt eerst dit bericht. Ondertussen ben je even kwijt waar je mee bezig was, je bent afgeleid.
  • Je moet een document schrijven en een collega komt binnen. Je geeft ruimte aan jouw collega (soms kan het ook niet anders), je bent afgeleid en daarna ga je weer verder met jouw document.
  • Jouw aandacht gaat van hot naar her. Je bent met van alles bezig.

Focus ontwikkelen

Training timemanagement

Wil je een training timemanagement volgen? Dat kan individueel en in de groep! Bekijk alvast de leerdoelen timemanagement!

Training timemanagement

Doe de test!

Wil je snel jouw leerdoelen ontdekken wanneer het over effectief tijdbeheer gaat? Doe de online test en je krijgt gratis een rapport in jouw mailbox. Wil je direct van start gaan? Klik dan op onderstaande link!

Doe de online test!

E-book: hoe ga je met jouw tijd om?

Wil je echt anders met je tijd omgaan? Ben je bereid om fundamentele keuzes te maken? Wil je leren om stress of uitputting te voorkomen? Dan is dit een selfmade boek die je daarbij kan ondersteunen.

E-book: hoe ga je met je tijd om?

Wat is concentratie?

Het woord concentratie komt uit het Latijn en verwijst naar het middelpunt waar dingen samenkomen. Ook het woord focus heeft die betekenis: je blik richten en scherpstellen op het middelpunt. Er zijn dus weliswaar nog steeds andere zaken in je blikveld, maar die vervagen als je je concentreert op dat ene ding dat jij op dit moment het middelpunt van je wereld maakt.
Concentratie is als een spier die je kunt trainen, maar die ook overbelast kan raken. Wanneer jouw concentratie steeds opnieuw wordt onderbroken door allerlei stoorzenders, dan kost het inspanning om je focus vast te houden ofwel terug te vinden. Als dat te vaak gebeurt, functioneert het niet goed meer. Je kunt je concentratie ondersteunen door rekening te houden met je primetime, mogelijke stoorzenders zoveel mogelijk uit te schakelen en je concentratie af en toe ook even ontspanning te gunnen wanneer je merkt dat je moe wordt. Maar het belangrijkste is nog dat je je doelstellingen helder hebt; die helpen je bepalen wat belangrijk is en wat niet, en geven je altijd een goede reden om je blik gericht te houden op datgene wat bovenaan je lijstje staat. De vraag is:

  • Kun jij aandachtig naar iemand luisteren?
  • Kun je met aandacht jouw werk doen?
  • Kun jij geconcentreerd een stuk lezen zonder dat jouw gedachten ergens anders naar toe vliegen?
  • Kun jij aandachtig je werk doen zonder dat je verstoord wordt?
  • Heb je voldoende focus wanneer je werkt?

Focus en doelen

Waarschijnlijk heb je wel bepaalde doelstellingen maar ben je er minder bewust mee bezig. Je hebt het bijvoorbeeld niet op papier uitgewerkt. Veel mensen vinden het lastig om te werken met actielijsten. Het argument is vaak: ‘het kost zoveel tijd om dat allemaal bij te houden’. Onze postbode betoogde onlangs dat het sorteren van de post zoveel tijd kost. En dus begon hij maar meteen met de bezorging, fietste van de Hoofdstraat naar de Brinkstraat, van nummer 1 naar nummer 88, van nummer 88 naar nummer 3. Het resultaat? Hij was ’s avonds om zes uur nog niet klaar. Werken met doelen en actielijsten heeft dus alles te maken met ordenen, systematiseren, structureren. Dat kost geen tijd, dat levert tijd op.

Concentratieproblemen onder jongeren

In deze tijd kampen jongeren met concentratieproblemen op school of tijdens de studie. Ze missen de focus en ervaren stress.

Artikel over concentratieproblemen bij jongeren

Doelstellingen gerelateerd aan jouw functie en kerntaken

Doelstellingen dien je te relateren aan jouw functie en kerntaken.

  • Wat zijn jouw taken? (jouw functie- en taakomschrijving kan je daarbij van dienst zijn)
  • Wat zijn jouw kerntaken, anders gezegd: wat is de kern van jouw functie? (bijvoorbeeld: de bakker bakt brood, de postbode sorteert post en brengt post rond)
  • Maak een globale inschatting hoeveel tijd je per week bezig bent met jouw kerntaken (voorbeeld: werkoverleg 10%, leidinggeven 15%)
  • Kun je inschatten hoeveel tijd je per week bezig zou moeten zijn met jouw kerntaken?
  • Zit er verschil in de tijd die je aan de kerntaken besteedt en de tijd die je aan de kerntaken zou moeten besteden?
  • Weet je hoe dat komt? Wat kun je eraan doen?

Met aandacht je werk doen

Wil je aandachtig en geconcentreerd werken? Dan helpt het om doelstellingen te formuleren. Maar ook heb je iedere dag een moment nodig van rust, ordering en herordening. Ik noem het een ROT-moment (Rust, Overzicht en Tijd). Belangrijk is tevens dat jouw planning op orde is. Dat je tijd neemt om met rust en aandacht aan iets te werken. Dat je in een afgesloten ruimte kunt zitten af en toe. Kortom: het vraagt aandacht op meerdere punten:

  • Jouw mindset
  • Doelstellingen en focus
  • Werkomgeving
  • Prioritering
  • Planning

Training timemanagement

Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.

Training timemanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Schrijf je in voor de webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaand!

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.