Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Loyaliteitsconflicten

Loyaliteitsproblemen of loyaliteitsconflicten worden vaak benoemd bij de echtscheiding. Kinderen zijn loyaal aan vader en moeder en komen voor zichzelf in een conflict terecht. Echter om loyaliteitsconflicten te beperken tot de echtscheiding vind ik toch een ernstige versmalling. Naar mijn idee gaat het zoveel verder.

Wat is loyaliteit eigenlijk?

Ik schreef reeds eerder een artikel over loyaal zijn. De inhoud zal ik niet herhalen. Maar loyaliteit heeft te maken met betrokkenheid op de ander en dan wel emotionele betrokkenheid. Je bent trouw aan de ander, je voelt genegenheid voor de ander en je bent in verbinding met de ander. Eigenlijk zegt dat al veel over wat een loyaliteitsconflict is.

Loyaliteitsconflicten

Welke conflictstijl past bij jou? Doe de test!

Welke conflictstijl past het beste bij jou? Doe onze test en kijk naar jouw natuurlijke stijl die je toepast bij conflicten!

Conflictstijlentest

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'op maat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Loyaliteitsproblemen: echtscheiding, kind en ouders

Laat ik dan toch maar beginnen bij de echtscheiding. Waar gaat het over? Het gaat over kinderen die loyaal zijn aan de vader en de moeder. Hoe dat komt? Iemand schreef: ze zijn er existentieel afhankelijk van. Ik vertaal het ook als: ze hebben er hun bestaan aan te danken en ze hebben hun ouders nodig in hun bestaan. Een kind houdt van pappa en van mamma. Dat kun je ze toch niet kwalijk nemen? Willem Wilmink schreef in een gedicht:
Dat ik van mijn vader hou,
doet moeder soms verdriet.
En dat ik van mijn moeder hou,
dat weet mijn vader niet.

Wil je het hele liedje bekijken?

Echtscheiding en verdere familie en vrienden

Loyaliteitsconflicten komen echter niet alleen voor bij kinderen die de keuze voor pappa of mamma niet willen en kunnen maken. Loyaliteitsproblemen kunnen ook voorkomen bij zwagers, zussen, broers, schoonzussen, (schoon)ouders, opa’s en oma’s. Maar ook bij vrienden en bekenden.. Lees ook: vrienden verliezen door echtscheiding.

Soorten conflicten

Dit artikel is geschreven in de serie: soorten conflicten.

Soorten conflicten

Op de werkvloer

Ook op het werk kunnen loyaliteitsconflicten ontstaan. Wil je een voorbeeld?

Peter en Jan waren al jaren goede collega’s. Peter raakte echter verwikkeld in een arbeidsconflict met de directeur van het bedrijf. Jan voelde zich loyaal zowel aan de directeur als aan Peter. Dat bracht hem in een moeilijke positie. Uiteindelijk werd het een conflict dat voor de rechter werd uitgevochten en werd Jan gevraagd een verklaring af te leggen over wat er volgens hem aan de hand was. Dat leidde tot spanningsklachten bij Jan omdat hij het gevoel had dat hij of de een of de ander ontrouw werd. Zie hier een voorbeeld van een loyaliteitsconflict ten voeten uit.

Rolconflicten en loyaliteitsvraagstukken gaan vaak hand in hand

Loyaliteitsconflicten doen zich nog eerder voor in situaties waarbij rollen niet duidelijk zijn afgebakend of waar rollen moeten worden vervuld die strijdig zijn met elkaar. Ik noem dit ook wel rolconflicten. Voorbeelden tref je ook in de kring van vrijwilligers en het vrijwilligerswerk. Van sportclub tot kerk, van school tot voetbalvereniging. Een voorbeeld? De directeur van de school die tevens kerkenraadslid is en de ene dag als directeur in contact is met ouders die de kinderen op school doen bij hem terwijl hij de volgende dag met dezelfde mensen in contact is maar dan is hij ouderling en zijn zij gemeenteleden. Het gaat goed totdat……………….. Inderdaad totdat er een conflict uit voortkomt wat kan leiden tot hele vervelende situaties voor overigens alle partijen. Mochten ze ook nog privé met elkaar omgaan (wat vaak gebeurt) dan is het leed soms niet te overzien. Voor anderen kan dit leiden tot tal van loyaliteitsconflicten.

Hoe ga je ermee om?

Er is niet een eenduidig antwoord op de vraag hoe je met loyaliteitsconflicten moet omgaan. Soms zijn ze ook gewoonweg niet te voorkomen. Neem het voorbeeld van het kind en de ouders in echtscheiding. Natuurlijk is het belangrijk hoe ouders zelf met deze situatie omgaan en of zij ook willen begrijpen dat hun eigen rol het moeilijker of gemakkelijker kan maken voor hun kind.

  • Op de werkvloer zijn loyaliteitsconflicten alweer enigszins te voorkomen door toch de nodige distantie te houden en ongezonde werkrelaties te vermijden waarbij collega’s te close met elkaar omgaan.
  • Loyaal is een kernkwaliteit of karaktereigenschap. Wanneer je daarin doorschiet kom je in jouw valkuil en deze heet: te loyaal en te aardig. Wanneer je in jouw valkuil terecht komt, gaan mensen snel over je grens heen. Echter, je doet het zelf. Jouw gedrag zorgt ervoor dat je de grens te weinig aangeeft.
  • Belangrijk is om loyaal en trouw aan jezelf te blijven. Twee personen trekken nu aan je. De ene keer word je de ene kant opgetrokken en de andere keer heb je het gevoel dat je de andere kant opgetrokken wordt. Kies je voor de een dan passeer je de ander maar kies je de ander dan passeer je de een weer.
  • Blijkbaar voel jij je bijzonder verantwoordelijk voor de relatie met zowel de een als de ander. Jouw belangrijkste leerdoel is: loslaten en begrenzen.

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'opmaat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.