Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Accepteren of acceptatie: is dat te leren?

Acceptatie of accepteren

Je moet het gewoon accepteren. Tenminste dat wordt nogal gauw gezegd. Zo van ‘het is nu eenmaal niet anders’. Echter: accepteren is een werkwoord en heeft een brede en diepe betekenis. In dit artikel ga ik in op accepteren in de zin van loslaten.

 • wat betekent het?
 • wanneer speelt het?
 • waarom is het moeilijk?
 • wanneer is het moeilijk?

Wat betekent het?

Accepteren lijkt bijzonder veel op aanvaarding. Vaak komt het verschil voort uit een subtiele gevoelskwestie maar niet uit het feit dat er nu een daadwerkelijk verschil is. Om maar een voorbeeld te noemen. Stel je fiets staat te koop en je krijgt een bod van € 50,-. Dan kun je het bod afwijzen maar ook accepteren. Dat is de meest eenvoudige betekenis van accepteren denk ik. Je kunt ook een functie accepteren of een nieuwe baan.

De strijd opgeven

Accepteren betekent ook vaak in taal dat we de strijd staken, opgeven of niet maar aangaan inzake de situatie die zich voordoet. Dat betekent dat je maar schikt in de situatie, er aan toe geeft, wetend dat het niet anders kan. Op zich is dat ook een inzicht. Soms moet je in je leven incasseren. Ik weet hoe moeilijk dat kan zijn.

Moeite met acceptatie?

Heb je vaak moeite om zaken te accepteren zoals ze zijn? Dat kan komen omdat je niet iemand bent die alles voor zoete koek slikt en klakkeloos aanneemt wat een ander zegt. Dat is positief. Wanneer je er in doorslaat, krijg je er last van en neigt het naar eigengereidheid.

Maar moeite met accepteren zit in veel dingen van het leven.

 • Misschien is het moeilijk voor je dat jouw vriendin de relatie heeft beëindigd en zit je met tal van verwijten en gevoelens van opstandigheid
 • Misschien is het moeilijk voor je om jouw ziekte te accepteren omdat het lichaam stagneert en je niet meer kunt doen wat je zo graag altijd deed
 • Misschien is het moeilijk voor je om te accepteren dat jouw baan is opgezegd

Zo kan ik doorgaan. Accepteren gaat ver. Moeite met accepteren gaat ook ver. Bijvoorbeeld:

 • Wanneer je een geliefde door de dood moest missen
 • Wanneer jouw geliefde ziek is geworden en er geen uitzicht meer is
 • Wanneer je het verleden een plek moet geven en het lukt maar niet
 • Wanneer je oude pijn moet loslaten en je kunt het niet
 • Wanneer je een kinderwens hebt die niet vervuld wordt
 • Wanneer je een partnerwens hebt terwijl je alleen bent
 • Wanneer je met een beperking moet leven

Acceptatie en acceptatie: vorm van loslaten

Acceptatie hoort bij loslaten. Dat speelt een rol bij ontslag, ziekte, vermindering van gezondheid, vermindering van mogelijkheden, ouder worden en ook bij verlieservaringen (door o.a. overlijden). Maar het leven accepteren zoals het tot je komt, is levenskunst.

Loslaten

Rouwfasen

Acceptatie wordt ook genoemd in de rouwfasen als zijnde de laatste fase. Dat betekent dat ik het verlies aanvaard, hoe verdrietig ik ook ben. Soms moet ik daardoor mijn verwachtingen en idealen bijstellen.

Werkwoord

Acceptatie is een werkwoord. Dat duidt op een levensproces dat niet zomaar is afgerond. Dat was op school zo. Je doorliep een aantal klassen en toen kreeg je een diploma. Op de levensschool krijg je geen diploma’s. Je slaagt ook niet en je hoeft zelfs geen examen te doen.

Acceptatie: vorm van loslaten

Acceptatie en acceptatie zijn vormen van loslaten. Dat speelt een rol bij ontslag, ziekte, vermindering van gezondheid, vermindering van mogelijkheden, ouder worden en ook bij verlieservaringen (door o.a. overlijden). Maar het leven Accepteren zoals het tot je komt, is levenskunst.

Loslaten

Het leven leren accepteren

Het leven leren accepteren zoals het tot je komt is levenskunst. Het leven accepteren wil zeggen: leren om de strijd niet aan te gaan met het leven of leren om niet te vechten tegen bepaalde levensgebeurtenissen. Voor een deel kun je er wat aan doen. Soms heb je er invloed op of moet je verwachtingen bijstellen. Voor een groot deel kun je er ook niets aan doen. Het leven is niet maakbaar en al helemaal niet voor 100%. Leren om de strijd niet aan te gaan met het leven gaat niet zonder slag of sloot en ook niet zonder negatieve gevoelens, innerlijke strijd of verdriet.

Jezelf accepteren

Ik schreef ook een artikel over zelfacceptatie. Jezelf accepteren is jezelf omarmen zoals je bent met alle positieve kwaliteiten, valkuilen, vraagstukken, twijfels die je maar hebt.

Maar het kan ook voor jou moeilijk zijn om te accepteren wie je bent. Dan kom je bij het onderwerp zelfacceptatie. Moeite om jezelf te accepteren? Of moeite om:

 • Je seksuele geaardheid te accepteren
 • Te accepteren dat je het in het leven niet verder gebracht hebt dan je tot nu toe hebt gedaan
 • Te accepteren dat je die ene opleiding niet kunt halen
 • Te accepteren dat je niet meer geld hebt dan je nu hebt
 • Etc.

Innerlijk weten

Accepteren is een kwestie van hoofd en hart. In je hoofd weet je allang hoe het zit. Jouw hoofd weet wel dat het leven verder gaat en dat het niet anders is of dat je er niets aan kunt doen. Maar dit zijn dooddoeners zolang ze in je hoofd zitten. Accepteren gaat niet alleen om weten in je hoofd maar vooral ook over innerlijk weten. Dat betekent dat jouw gevoelens en emoties ook zover zijn dat ze met het verlies in het reine zijn gekomen.

Is het te leren?

Acceptatie begint in feite al met weten dat het een proces is. Wanneer je dat herkent maar ook durft te erkennen dan ben je al een stap verder. Anders gezegd: je bent dan vele malen verder dan wanneer je zelf een deadline stelt of een termijn waarop het proces afgelopen zou moeten zijn volgens jezelf.

Zelfbescherming: desinteresse of gelatenheid

Acceptatie heeft niets te maken met desinteresse of gelatenheid. Opmerkingen in de trant van:

 • ze bekijken het maar
 • het kan mij niet schelen, ze doen maar
 • laat maar
 • het is niet anders
 • je kunt er toch niets aan doen

Dergelijke vormen van communicatie duiden eerder op zelfbescherming of pijnvermijding. In feite is de pijn zo groot dat je het niet wilt weten of voelen. Rationeel probeer je nu de pijn uit te schakelen. Echter: dat gaat je niet lukken.

Training en coaching

Training omgaan met veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.