Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Is meten weten en is het weten te meten?

Is meten weten en is het weten altijd meetbaar. Feit is dat we in Nederland BV zoveel mogelijk zaken in cijfers uitdrukken. We moeten zoveel mogelijk zaken in kaart hebben. Niet alleen de omzetcijfers of de winst- en verliescijfers. We meten ook graag de klanttevredenheid, werkdruk of werkbeleving, werkplezier of juist werkdruk.

Is alles meetbaar?

Kun je weten en is het te meten of iemand werkplezier of werkdruk ervaart? Welke scores kun je koppelen aan werkplezier of werkdruk? Is er een instrument die dit bepaalt en waar je werkplezier of werkdruk langs de meetlat kunt leggen? Nee, gelukkig niet.

Werkplezier of werkdruk is puur een persoonlijke beleving en gevoel. Het enige waarin een buitenstaander dit kan ‘meten’ is de gelaatsuitdrukking en de lichaamshouding. Vragen is nog beter want pas op voor aannames. Lees ook: ANNA (Altijd navragen, nooit aannemen)

  • Gebukt gaan onder zorgen, strakke gelaatstrekken, mopperen en weinig positiefs uitstralen zijn signalen van dat men werkdruk ervaart.
  • Rechtop staan met zelfvertrouwen, een open blik, ontspannen gelaatstrekken en open houding zijn signalen die passend zijn bij het ervaren van werkplezier. 

Meten is weten

Overmatige controle

Meten is weten: in heel veel gevallen is dat een positief instrument. Maar we zijn een beetje doorgeslagen in mijn optiek. Wat mij betreft is het ook een vorm van overmatige controle en beheersbaarheid.  Lees ook mijn artikel over de controlefreak.

Controlefreak

Instrumenten

Maar er zijn toch instrumenten om werkdruk, werkstress of werkplezier te meten? Klopt: we zijn gek op instrumenten en methodes, statistieken. Echter de vraag is of je dan weet wat je zou moeten weten!

Weten in soorten

We hebben meerdere manieren om iets te weten.

Meten is weten op rationeel niveau. Maar zéker als het om gevoel of beleving gaat, zijn de cijfertjes een versimpelde werkelijkheid die ons een vals gevoel van beheersing kunnen geven. Het leven is altijd vele malen complexer immers, en laten we dat niet vergeten. Als we ons blind staren op de metingen, gaan we voorbij aan de essentie. De instrumentele benadering met cijfertjes is een louter rationele benadering. Een andere manier van weten is het intuïtieve weten, het onderbuikgevoel wat je ergens bij hebt. Ervaren is ook weten. Je ervaart stress of werkdruk, je ervaart geluk. Vaak gaan managers in organisaties voorbij aan het onderbuikgevoel, aan datgene wat men werkelijk ervaart: daar gaat het vaak mis. Lees ook: de onderstroom in organisaties.

Samengevat

Is meten weten, is het weten altijd te meten? Oftewel: wil je alles weten door te meten of zijn er ook nog andere manier van weten?

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.