Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ben jij attent?

Attent zijn is een kernkwaliteit. Het woord heeft zijn oorsprong in het Frans en Latijn en komt van ‘attentif’ en ‘attentus’. Dat betekent aandachtig en zorgvuldig. Wanneer je attent bent, heb jij een verbindende kracht in je! Aandacht voorziet in een behoefte in een wereld die voortjaagt van hot naar her.

Wat is attent?

Wat betekent het om attent te zijn? Ik zoek naar definitie en woorden. Je kunt attent zijn als je je tante van 90 jaar een kaartje stuurt voor haar verjaardag. Het is maar een voorbeeld, een klein gebaar dat toch iets raakt bij jouw tante. Je bent ook attent als je jouw zieke buurman even aandacht geeft, of dat ene kaartje stuurt naar de partner van jouw klasgenoot die vorige week overleed. Attentheid is vriendelijk, zorgzaam, hulpvaardig. Je toont genegenheid voor de ander. Je kunt attent zijn als je oog hebt voor de behoeften van de ander.

Attent is een kernkwaliteit

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Aandacht en zorgvuldigheid

Wanneer je attent bent, heb je aandacht en ben je zorgvuldig. Je bent vriendelijk en zorgzaam. Dan kom je op kernwaarden terecht. Je hebt oog voor wie de ander is, voor de behoeften van de ander. Je geeft aandacht en overdenkt zorgvuldig. Je leeft je in en toont inlevingsvermogen. Dat is zorgvuldigheid ten top.

De kracht van attent: verbinding

Attent zijn is meer dan een eenvoudige eigenschap. Het is een verbindende kracht die in staat is de kloof tussen mensen te overbruggen in een wereld die maar voortjaagt. Attent zijn overstijgt egoïsme en individualisme. Het is de bouwsteen van verbinding en binding. Communicatie in authentieke zin is: je zendt uit wie je bent. En dat kleine gebaar voor jouw 90-jarige tante is een overvloed aan genegenheid en respect. Het is het tonen van sympathie en in het geval van een zieke buurman is het de drempel verlagen naar een hulpvraag voor concrete steun.

Kernwaarde en levenshouding

Ik weet dat ik attent ben. Ik stuur mijn tantes een kaart met oud en nieuw en ook op hun verjaardag. Ik heb tantes van 95 jaar en van 83 jaar. Een kaartje kan zoveel doen. Maar ik heb ook geleerd dat attentheid bij jezelf begint. Stuur je tante een blijk van genegenheid omdat je de behoefte hebt om die genegenheid te tonen. Scherp gezegd: stuur je tante niet een blijk van genegenheid om bij haar in de gunst te komen. Dat is manipulatie. En verder: stuur je tante ook niet een blijk van genegenheid omdat je vindt dat je dat zou moeten doen. Dat is niet attent. Attent zijn is niet een verplicht nummer maar is een brug tussen mensen door mee te leven, in te leven en medeleven.

Oog en oor voor de ander

Attent zijn betekent dat je oog en oor hebt voor de ander. Je kijkt als het ware door het oog van de ander en je luistert door het oor van de ander. Het betekent aandacht schenken aan de behoeften van anderen, aandacht geven en overdenken. Deze waarden liggen aan de basis van menselijke relaties en vormen een tegenwicht tegen de oppervlakkigheid van ons dagelijks leven.

Valkuilen

Zijn er ook valkuilen? Jazeker! Bij iedere kernkwaliteit hoort een valkuil. Ik noem er een paar:

  • Over-attentie betekent dat je te gericht bent op anderen waardoor overmatige betrokkenheid en emotionele uitputting dreigt. Hierdoor kun je over je eigen grenzen heengaan maar ook op een overzorgzame manier de grenzen van anderen schenden.
  • Je kunt door over-attentie altijd bezig zijn met de behoeften van anderen terwijl je jezelf vergeet en eigen behoeften verwaarloost. Daardoor ontwikkel je het potentieel van stress en burn-out door gebrek aan zelfzorg.
  • Je meent dat de ander net zo attent is als jij. Je verwacht iets terug. Dan ontstaat er een ongezonde behoeftenuitruil. Als jij attent bent, hoop je dat de ander dat ook is naar jou toe.
  • Er zijn ook verkeerde motieven om attent te zijn. Dat is het gevaar van attent zijn om externe erkenning en goedkeuring te verkrijgen. Dan ben je niet oprecht.

Tot slot

Ben je attent? Dat is een kernkwaliteit en kernwaarde! Speel je attent? Dan verlies je wellicht oprechtheid in je relaties door het gebruik van attentie als een strategisch instrument. Ik noem het manipulatie. Attentheid komt recht uit je hart. Je bent zorgzaam en hebt oog voor de behoeften van de ander. De valkuil van attentheid kan overbetrokkenheid zijn. Dit houdt in dat je zo bezorgd en betrokken raakt bij de behoeften van anderen dat je jouw eigen grenzen overschrijdt. Het kan leiden tot overmatige zelfopoffering en uitputting. De uitdaging of het leerdoel is het vinden van een balans tussen het tonen van zorgzaamheid voor anderen en het behouden van persoonlijke grenzen. Het gaat erom attent te blijven zonder overbetrokken te raken en je bewust te zijn van de behoeften van anderen zonder je eigen behoeften te verwaarlozen. Het vinden van deze balans kan een continue uitdaging zijn. De allergie van attentheid zou onverschilligheid kunnen zijn.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

  • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
  • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.