Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Negeren en iemand niet zien staan

Negeren of genegeerd worden

Negeren als vorm van indirecte weerstand. Iemand negeren betekent in feite: net doen alsof de ander niet bestaat. En hoewel er bij negeren weinig woorden worden gebruikt is de boodschap: ‘voor mij ben jij lucht’.

Weerstanden herkennen: bij jezelf en anderen

Dit artikel is geschreven in de serie: weerstanden leren herkennen bij jezelf en bij anderen. Het is een leerdoel voor de training communicatie en adviesvaardigheden.

Fysiek negeren

Je kunt iemand fysiek negeren door de andere kant op te kijken als je hem/haar tegenkomt. Of je weigert iemand te groeten. Op zich vertel ik daarmee niets nieuws. Negeren kan ook door in de groep iemand te vermijden, bij hem/haar uit de buurt te blijven.

Kenmerken van gedrag

Ik noem enkele voorbeelden van gedrag:

 • Een vraag die herhaaldelijk is gesteld niet beantwoorden (net doen alsof er geen vraag is gesteld)
 • Over een ander onderwerp beginnen
 • Ontwijkend antwoorden
 • Instructies niet opvolgen of net doen alsof je ze niet kent
 • Zwijgen (iemand doodzwijgen is ook een vorm van negeren overigens)
 • De telefoon niet oppakken wanneer je gebeld wordt
 • Een app of messenger onbeantwoord laten

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

 • individuele communicatietraining
 • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Waarom doen mensen dat?

Wat een belachelijk gedrag vind je niet? Toch is het niet verstandig om deze vorm van weerstand meteen te veroordelen met woorden als ‘belachelijk’. Soms is het goed om eens goed achter de coulissen te kijken alvorens een oordeel te vellen over iemand.

Let wel: stelselmatig een bepaald persoon negeren is iets anders dan een enkele keer een ander zonder aanziens des persoons negeren. Soms trek je je wellicht terug in jezelf wanneer je niet gestoord wilt worden, bijvoorbeeld wanneer je overprikkeld, uiterst geconcentreerd of bijzonder emotioneel bent. Dit soort negeren wordt hier niet bedoeld.

Het negeren wat hier bedoeld wordt is altijd een teken van een verstoorde relatie met de ander. Dit wordt echter niet openlijk uitgesproken. Je kunt die ander negeren uit agressie (zeg maar bij wijze van afstraffing); dit is pestgedrag en altijd onacceptabel. Er kan echter ook sprake zijn van vermijding (geen conflict aangaan uit angst of onzekerheid), of als laatste redmiddel (als de relatie al onherstelbaar beschadigd is maar je de ander niet vermijden kunt, zoals op het werk).

Oorzaken kunnen zijn:

 • Je voelt je niet opgewassen tegen de persoon die je benadert
 • Je voelt je onheus bejegend, gekwetst of geraakt
 • De ander is verbaal zo sterk dat je je machteloos voelt en je hebt het gevoel dat je er niet tegenop kunt
 • Je bent bang voor de ander: angst voor afwijzing, angst voor kritiek
 • Je bent boos en je weet niet zo goed wat je ermee moet
 • Je ziet er tegenop om de ander te ontmoeten

Genegeerd worden

Tot op heden heb ik het over dat je de ander negeert. Maar hoe zit het dan wanneer jezelf genegeerd wordt? Hoe komt dat? Wat kun je eraan doen?

Genegeerd worden

De weerstand negeren, oproepen en versterken

De weerstand ‘negeren’ kan nog worden versterkt door agressieve reacties of dominant gedrag. Bijvoorbeeld door iemand te kleineren, onderuit te halen, te kijk te zetten. Ook door iemand te veroordelen als achterbaks, oneerlijk. De ene weerstand roept de andere soms op. Te direct reageren, te stellig, ongenuanceerd kan ertoe leiden dat de ander zich helemaal ingraaft.

Agressie en hautain gedrag

Negeren kan ook een vorm van agressie en hautain gedrag zijn. Dat is heel andere koek. Zullen we  eens een voorbeeld noemen? Een mevrouw op de golfbaan die de greenkeeper negeerde en toen ze uitlegde waarom ze deed alsof deze man lucht voor haar was zei ze: ‘ons soort mensen, gaan niet met deze mensen om. Wij zijn van stand’. Mocht je dat tegenkomen: erger je er niet teveel aan. Geen zalf aan te strijken aan dit soort gedrag. Het zegt meer over de ander dan over jou.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens