Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Genegeerd worden: laat men jou links liggen?

Word je genegeerd door anderen? Laten ze jou links liggen? Doen ze net alsof je niet bestaat? Dat kan pijn doen maar ook boosheid en verdriet oproepen. Bovendien kan het gaan knagen aan jouw zelfvertrouwen. Met andere woorden: je kunt aan jezelf gaan twijfelen en gevoelens van onzekerheid kunnen tevoorschijn komen. In een ander artikel ga ik in op de vraag wat negeren precies is en waarom mensen dat doen.

Overal kun je mensen tegenkomen die een ander niet zien staan. Sommige mensen voelen zich verheven boven een ander. Bijvoorbeeld omdat ze hoger opgeleid zijn, een hogere functie hebben, meer vermogen hebben opgebouwd of een mooiere woning hebben. Ze voelen zich verheven boven 'de gewone man of vrouw’.

Mocht je zulke mensen tegenkomen dan is mijn advies: gewoon doorfietsen. Waarschijnlijk hebben deze mensen zelf nog wat vragen te beantwoorden. Of hebben ze een academische graad behaald aan de arrogantie-academie!

Vermijden en wegkijken

Dit artikel gaat nog over een item van een andere orde namelijk iemand structureel negeren op de werkplek. Merk je dat mensen jou vermijden, het gesprek niet aangaan, wegdraaien, wegkijken, de andere kant opkijken wanneer je in de buurt bent?

 • Krijg je geen antwoord wanneer je een vraag stelt?
 • Wordt er lacherig, ontwijkend, gniffelend gereageerd wanneer je iets zegt?
 • Merk je dat er niet gereageerd wordt wanneer je een praatje probeert te maken?
 • Wordt er alleen spottend gereageerd wanneer je iets zegt (cynisch, sarcastisch?)
 • Val je buiten de groep en voel je je buitenstaander?
 • Trekt men wel met elkaar op maar word je gemeden?
 • Praat men er doorheen wanneer je iets zegt?
 • Worden jouw suggesties niet ter harte genomen of weggelachen?
 • Worden jouw bezwaren gebagatelliseerd?

Genegeerd worden door anderen

Wil je ook de andere artikelen lezen over grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag

Wat is er aan de hand?

Uiteraard kan ik niet inschatten wat er aan de hand is. Ik kan wel handvatten geven. Natuurlijk is het goed om met zelfreflectie te starten.

 • Roept jouw gedrag ergernis op bij de ander?
 • Heb je de ander beledigd, gekwetst of gegriefd?
 • Heb je de ander pijn gedaan?
 • Geef je de ander voldoende ruimte om de eigen mening aan jou te vertellen of reageer je daar afwijzend op?
 • Is er op de achtergrond iets gebeurd wat je niet weet misschien maar waar je wel een vermoeden over kunt hebben?

Heb je voldoende naar jouw eigen rol gekeken? Dat is goed. Maar je hoeft er niet in door te slaan. De ander kan ook in de indirecte weerstand van negeren terechtgekomen zijn. Daar kun je hem/haar niet uit halen. De ander is daar zelf verantwoordelijk voor.

Een vorm van pesten?

Maar wellicht is het bij jou nog erger dan de vorm van indirecte weerstand. Is er sprake van pestgedrag bij jou op het werk? Heb je het vermoeden dat er sprake is van pesten en intriges? Iemand schreef me: ‘op mijn werk zien de collega’s me niet staan, ze betrekken me nergens bij, ze mijden en vermijden iedere vorm van contact. Toen ik dit in vertrouwen besprak met de leidinggevende kreeg ik als antwoord; ‘ja ze zijn gewoon zo’. Kortom: ook mijn leidinggevende gaat niet serieus in op wat ik zeg. Ik voelde me niet gesteund’. Meer weten over pesten en intriges op de werkvloer?

Pesten en intriges op de werkvloer

Wanneer gebeurt het?

Er kunnen tal van situaties zijn waarom iemand gemeden wordt. Er is niet een specifieke oorzaak aan te wijzen. Ik kan wel wat voorbeelden noemen uit de praktijk zoals:

 • Promotie gemaakt? Iemand schreef me: ‘mij begonnen ze te negeren toen ik promotie maakte. Ik werd coördinator van de afdeling en stond dus direct onder  de leidinggevende. Er waren een paar collega’s die zich gepasseerd voelden en ze reageerden dat af op mij. Tijdens de lunch gingen ze altijd op een andere plek zitten. Als ze een ommetje maakten tijdens de lunchpauze, werd ik niet (meer) gevraagd om mee te gaan. Bij het werkoverleg gingen ze ook in een hoekje zitten. Kortom: de relatie is verstoord door mijn promotie want daarvoor speelde dit niet’.
 • Genegeerd door de leidinggevende. Iemand vertelde: ‘mijn baas negeerde me structureel. Zelfs het functioneringsgesprek vergat hij met mij in te plannen terwijl iedereen een functioneringsgesprek kreeg. Structureel werd ik niet uitgenodigd voor bepaalde bijeenkomsten en als ik er naar vroeg kreeg ik altijd een ontwijkend antwoord. Informatie over de toekomst van de afdeling moest ik vaak bij collega’s vandaan halen’.

Onveilige sfeer versterkt ziekteverzuim

Wanneer je merkt dat je structureel wordt gemeden door collega’s dan is dat geen normale zaak. Er is namelijk onveiligheid in jouw team. Het feit dat de leiding jouw signalen afzwakt onder het mom ‘ze zijn nu eenmaal zo’ versterkt deze gedachte. Ook de leidinggevende neemt het in dit geval niet serieus. Het probleem heeft in dit geval dus ook te maken met een vorm van slecht leiderschap. Een onveilige sfeer kan leiden tot ziekte en slecht leiderschap kan ziekteverzuim bevorderen.

Wat moet je doen?

De vraag is wat je eraan kunt doen? Misschien zegt jouw omgeving er ook van alles over in de zin van: ‘trek het je niet teveel aan’ of ‘je moet er boven staan’. Maar je weet dat je er niet boven staat. Het raakt je! Je zou je het liefst ziek melden en in de straaljager vluchten van jouw werk. Of niet? Nog liever nam je ontslag. Maar ja: je weet nu wat je hebt, je weet niet wat je krijgt.

Wat heb je dan? Een pestsfeer op het werk, een knoop in de maag, een manager die je knetterhard laat vallen. Dat is zeker! En wat je krijgt zal niet snel erger zijn dan wat je nu hebt. Dus in het ergste geval kun je jezelf verliezen (en dat is erger dan wanneer je jouw baan verliest). Wellicht is het toch zaak om het maar eens bespreekbaar te maken en als het allemaal niet lukt te kiezen voor jouw eigen welzijn en welbevinden.  Met doorzetten en volhouden, kom je er niet in dit soort situaties. En met aardig en lief lachen red je het evenmin.

Ziek worden van je werk

Kun je ziek worden van je werk? Nou en of! Lees onze artikelen over dit onderwerp.

Ziekmakende organisaties en teams

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.