Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Onvervulde behoeften: verdriet of bron van verlangen?

Ik schreef een hele serie artikelen over behoeften. Zo kun je behoefte hebben aan rust, ergens bij horen, aandacht, gehoord en gezien zijn. Je kunt behoefte hebben aan liefde, steun maar ook aan zekerheid. Een behoefte omschrijf ik als iets waar je niet zonder kunt. Het is een innerlijke drijfveer die jou motiveert om in beweging te komen. Maar wat als jouw behoeften onvervuld zijn? Wat nu?

Voorbeelden van niet-vervulde behoeften

Wanneer jouw behoeften niet worden vervuld of bevredigd kan dat invloed hebben op jouw gevoelens.

  • Stel, je hebt behoefte aan liefde en verbondenheid maar hoe graag je ook wil: je ontmoet de ware liefde maar niet of je komt voor de zoveelste keer bedrogen uit.
  • Je hebt behoefte aan erkenning en waardering en toch ervaar je voortdurend dat mensen aan je voorbijgaan, jou negeren of niet op juiste waarde schatten.
  • Je hebt behoefte aan groei en zelfontplooiing maar er zijn steeds omstandigheden waardoor er niets van terecht komt.
  • Je hebt behoefte aan zekerheid en je vindt het nergens.
  • Je hebt behoefte aan zingeving maar je ervaar het leven als doelloos.
  • Je hebt behoefte aan intimiteit maar je hebt moeite om echt intiem te worden met anderen; je bent bang voor kwetsbaarheid en je durft je niet open te stellen.
  • Je hebt behoefte aan autonomie en vrijheid maar er zijn omstandigheden waardoor je je laat inperken.
  • Je hebt behoefte aan innerlijke rust en vrede maar je wordt voortdurend voortgejaagd in onrust en onvrede.

Onvervulde behoeften

Dit artikel is geschreven in de serie over: behoeften.

Behoefte: wat is dat?

Uitgestelde behoeften: is dat hetzelfde als onvervuld?

Uitgestelde behoeften zijn behoeften die op een later tijdstip vervuld zullen worden, in plaats van direct aan hun vervulling te voldoen. Wellicht is de omstandigheid nog niet rijp om jouw behoefte te vervullen. Wellicht ben je te vroeg of je bent er nog niet klaar voor. Je hebt bijvoorbeeld behoefte aan een relatie terwijl je nog druk aan het studeren bent. Je weet dat het beter is om eerst je studie te voltooien en daarna maar eens op zoek te gaan naar een relatie.
Een uitgestelde behoefte is dus niet echt hetzelfde als een onvervulde behoefte. Hoewel het uitstellen van behoeften soms uitdagend kan zijn, weet je diep in je hart dat jouw tijd nog wel komt.

Onvervulde behoeften en gevoelens

Onvervulde behoeften kunnen tal van gevoelens oproepen. Wellicht ben je boos dat jouw verlangens niet worden vervuld. Of je bent verdrietig. Je zucht van verlangen, van hoop. Je ziet er enorm naar uit dat jouw behoeften worden vervuld. Maar het kan ook gevoelens van eenzaamheid en leegte geven. Het kan zelfs gevoelens van overbodigheid en onvolledigheid geven.

Hoe ga je om met onvervulde behoeften?

Als eerste wil ik tegen je zeggen: spreek ze uit! Neem iemand in vertrouwen en vertel wat jou behoefte is. Wanneer je je behoeften communiceert, worden ze sterker. Onderzoek manieren om je behoeften op een gezonde en constructieve manier te vervullen. Dit kan betekenen dat je actief zoekt naar nieuwe ervaringen, relaties of activiteiten die jou voldoening geven en je behoeften kunnen bevredigen. Kom in actie, maak een plan en ga niet bij de pakken neerzitten.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.