Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Duidelijkheid in teams en organisaties motiveert!

Duidelijkheid in teams en organisaties draagt bij aan de motivatie van jouw medewerkers en teamleden. Medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn en waar ze naar toe gaan! Maar het omvat veel meer aspecten. Duidelijkheid voorziet namelijk in de behoefte aan zekerheid. In dit artikel ga ik in op een aantal aspecten van duidelijkheid.

Waar gaan we naar toe?

Een eerste aspect wat zowel op organisatie- als teamniveau uitgewerkt kan worden is: waar gaan we naar toe? Wat is de richting? Dat heeft uiteraard te maken met de visie, missie, strategie en doelstellingen van jouw organisatie.

Wat verwachten we van elkaar?

Een tweede aspect is: wat verwacht je van jouw medewerkers? Hoe duidelijker je daarover bent: hoe beter het is. Toch is dit onderdeel te smal gesteld. Want een wedervraag kan zijn: wat verwachten de medewerkers van hun leidinggevende? Ik formuleer het wel eens zo: waarom huren jouw medewerkers je als leidinggevende in? Wat moet je voor ze doen om bij te dragen aan optimale prestaties? Het managen van verwachtingen is dus een belangrijk onderdeel in het motivatieproces.

Duidelijkheid in teams en organisaties

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training motiveren van medewerkers

Bekijk de training motiveren van medewerkers voor leidinggevenden en managers.

Training motiveren van medewerkers

Hoe gaan we het doen?

Hoe gaan we het aanpakken? Zeker: dat heeft een praktische insteek. Maar als medewerkers weten waar ze naar toe gaan, wat er van hen verwacht wordt (doelstellingen) dan is het belangrijk: hoe gaan we het aanpakken? Op dat moment kom je alle facetten van de bedrijfsvoering tegen:

  • Zijn de werkinstructies duidelijk?
  • Zijn de processen duidelijk?
  • Wanneer en hoe vaak hebben we overleg nodig? Waarover gaat het overleg dat we voeren?

Bijdrage aan motivatie

Duidelijkheid draagt bij aan de motivatie van jouw medewerkers. Je voorziet namelijk in de behoefte aan zekerheid (is duidelijkheid). Bovendien geeft het vertrouwen binnen jouw team of organisatie wanneer:

  • Er duidelijk wordt gecommuniceerd (communicatie zonder open eindjes en misverstanden)
  • Er duidelijke afspraken worden gemaakt
  • Duidelijk is wat er van ieder wordt verwacht
  • Teamleden aanspreekbaar zijn op verantwoordelijkheden
  • Constructieve feedback aan elkaar wordt gegeven ter verbetering van de processen, werkinstructies, eigen functioneren en functioneren van de afdeling of het team.

Training motiveren van medewerkers

Bekijk de training motiveren van medewerkers voor leidinggevenden en managers.

Training motiveren van medewerkers

Leerdoelen voor de training

Een aantal leerdoelen voor het motiveren van jouw medewerkers hebben we voor jou uitgewerkt.

Leerdoelen motiveren medewerkers

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.