Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Je moet het leven nemen zoals het is: het is niet anders!

Heel vaak horen we de uitdrukking: ‘het is niet anders, je moet het leven maar nemen zoals het is’. Vaak wordt dit gezegde gebezigd bij ernstige situaties zoals negatieve veranderingen of bij verlieservaringen.

Je moet het leven nemen zoals het isVoorbeelden

We noemen wat voorbeelden:

  • Henk ging naar de dokter en na langdurige onderzoeken werd vastgesteld dat hij longkanker had. Toen we Henk vroeger wat dat met hem deed was zijn antwoord: ‘ja joh, het is niet anders’
  • Toen Richard zijn partner verloor en de omgeving daarop doorvroeg, wimpelde hij de belangstelling vaak af met de opmerking ‘je moet het leven nemen zoals het is’.

Klopt het niet?

Misschien denkt u: wat is hier op tegen? Klopt het niet dan? We moeten het leven toch ook nemen zoals het is? Je kunt er toch niets aan doen in dit soort situaties? Natuurlijk hebt u gelijk. We zijn het helemaal met u eens. Echter met dit verschil: het is een verstandelijke benadering. En de voorbeelden die we noemden gaan over gevoelens (in dit geval rouwgevoelens).

Valse berusting

Opmerkingen als ‘het is niet anders, je moet het leven nemen zoals het is’ categoriseren wij onder de naam dooddoeners. Een dooddoener is een beredenering van verdriet en rouw. En beredeneringen zitten in ons hoofd (rede = hoofd) en niet in ons gevoel.  Meer weten over dooddoeners?

Dooddoeners

Aanvaarden is een werkwoord

Verlies aanvaarden is een werkwoord. Een werkwoord dat rouwenden voortdurend met zich meedragen. Want aanvaarden betekent niet dat u even op een knopje kunt drukken en het is klaar. De ene dag kunt u het verlies wellicht aanvaarden en de volgende dag voelt u zich toch weer opstandig. Aanvaarden is een proces waarin u leert om de rouw en het gemis emotioneel een plekje te geven.

Wegdrukken van gevoelens

Een verstandelijke benadering van gevoelens betekent vaak in de praktijk wegdrukken van gevoelens. Maar rouw vermijden helpt niet! Integendeel. Vandaag of morgen komt u het toch weer tegen. Rouwen is wat anders dan wegkruipen voor het rouwproces.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens