Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

In je hoofd leven en rationaliseren

In je hoofd leven is een vluchtmechanisme van de afdeling pijnbestrijding. Het is als het ware een vermijding van emotionele pijn of het wegdrukken van onverwerkte emoties en gevoelens. Ik druk het meestal zo uit: je hebt de innerlijke draad tussen hoofd en hart doorgeknipt. Je voelt niet meer maar je redeneert. Een vorm daarvan kan zijn: overanalyseren.

Voordelen

De uitspraak dat we in ons hoofd een mooi uitzicht hebben en hoog en droog op afstand naar de zaken en naar onszelf kunnen kijken klopt precies. Het is de reden voor mensen om in hun hoofd te leven. In je hoofd leven geeft veiligheid, in ieder geval een bepaalde schijnveiligheid.

Hoe ontstaat het?

Vaak is in je hoofd leven een overlevingsmechanisme.

Dat kan allerlei oorzaken hebben. Wellicht waren gevoelens en emoties vroeger niet veilig thuis. Er werd niet over gesproken, ze werden genegeerd of weggepoetst en wat jouw werkelijke gevoelens waren, werd afgedaan met: ‘hou nu maar eens op te zeuren’.

Heb je nare dingen meegemaakt in jouw jeugd? Ik noem wat voorbeelden die ik tegenkom:

  • Je werd voortdurend geplaagd op school
  • Je ouders werden ziek en jij ging voor ze zorgen
  • Je vader of moeder overleed toen je jong was
  • Bij jou thuis mochten gevoelens er niet zijn
  • Je ouders zijn gescheiden toen je jong was
  • Je broer of zus werd ziek en kreeg alle aandacht

Je ziet het al. Het is te veel om op te noemen. En jij hebt toch jouw eigen verhaal. Dat kan van alles zijn. Omdat de gevoelens die dat met zich meebrengt, zo heftig en intens zijn kan een tegenreactie zijn om ze af te weren en te vermijden. Dat noem ik een overlevingsstrategie. En daar zijn er veel meer van. Lees ook: rationaliseren als overlevingsstrategie.

In je hoofd leven

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Wat is het? Begrijpen of ervaren!

In je hoofd leven omschrijf ik als redeneren en beschouwen over het leven. Het is gericht op ‘begrijpen’ enerzijds en anderzijds is het een uitschakelen van wat ik noem ‘ervaren’. In mijn hoofd kan ik wel begrijpen dat het volstrekt normaal is dat mijn vader op hoge leeftijd overlijdt maar dat neemt niet weg dat het pijn doet. Mensen die in hun hoofd leven redeneren de pijn weg:

  • Het is niet anders
  • That’s life
  • Je moet het leven nemen zoals het is
  • Je kunt er toch niets aan doen

Voorbij gaan aan gevoel

In je hoofd leven is voorbijgaan aan gevoelens en emoties. Dat kan grote gevolgen hebben en getuigt van een eenzijdige levenswandel. De opbouw van emotionele spanning zoekt zich vandaag of morgen een uitweg en kan tot een ontlading leiden die naar binnen slaat (en leidt tot sombere of negatieve gevoelens) of naar buiten slaat in boosheid, woede en agressie. Een andere uitingsweg van opgekropte spanningen is ziekte of burn-out.

Hoofd, hart en handen

Dit artikel schreef ik in de serie over hoofd, hart en handen.

Hoofd, hart en handen

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.