Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Narcisten: hoe gaan ze te werk?

narcist werkwijze

Hoe werkt een narcist eigenlijk? Heel eenvoudig: aantrekken, dramatiseren, afstoten en vrede sluiten. Daarna begint het weer overnieuw. Al eerder schreven we een artikel over: mijn leidinggevende is narcist. Wellicht hebt u daarmee te maken. Maar u kunt natuurlijk ook in privé kringen met een narcist te maken hebben. Of wellicht is zelfs uw partner een narcist. Of heeft uw partner narcistische trekken. In dit artikel gaan we in op hoe de narcist te werk gaat.

Aantrekken

Narcisten beginnen om u te veroveren. Ze tonen een bijzondere belangstelling voor u of ze laten u in alles merken hoe bijzonder u eigenlijk bent. Een narcist kan u op een voetstuk zetten op een manier die heel warm aanvoelt. U voelt zich volkomen veilig en op uw gemak en u bent verwonderd over de bijzondere aandacht of liefde die u ervaart. De narcist zal zich in eerste instantie afhankelijk opstellen en laten merken dat u zeer belangrijk voor hem/haar bent. ‘Hij/zij kan zich het leven zonder u moeilijk voorstellen’.

Onzeker?

Bent u onzeker? Voelt u zich onzeker? Staat u regelmatig in de please-stand? Dan bent u een goede prooi voor een narcist. Zeker in de fase van aantrekken voelt u zich de koning te rijk. U krijgt die waardering die u zo graag ontvangt. Geen mens is mooier, knapper, beter, slimmer dan u. Tenminste dat wordt u verteld wanneer de narcist in de aantrekkingsfase zit.

Weerbaar tegen de narcist?

Het drama begint

Heeft de narcist u eenmaal ‘verworven’ dan begint het drama. De rollen worden omgedraaid. Hoe belangrijk u ook leek in het begin, nu is de narcist zelf aan de beurt. Voortdurend heeft hij/zij uw bewondering nodig en er is geen doelpunt gescoord of de narcist heeft het doelpunt gemaakt. Anders gezegd: successen kunt u op naam van de narcist schrijven en fouten  of teleurstellingen die hebt u waarschijnlijk veroorzaakt.

Niemand kan beter dramatiseren dan de narcist. Dat betekent: kleine voorvallen opkloppen, erger maken, aandikken, groter maken, overdrijven. Maar wel op de manier dat de narcist winnaar is en u de verliezer bent. Dramatiseren kan zich uiten in emotionele explosies waarbij zelfs fysiek handelen aan te pas kan komen.

Hoogsensitief

Hoogsensitieve personen zijn vaak ontvankelijker voor een narcist dan andere mensen. En dan met name wanneer ze onvoldoende hun eigen kwaliteiten en valkuilen onderkennen. Hun neiging om de behoeften van de ander te bevredigen is zo groot dat de narcist er wel bij vaart. Dat is wat hij/zij zoekt. Iemand die zich snel aangesproken voelt, zich snel schuldig voelt en er alles aan zal doen om die fouten te herstellen. Echter: wat u ook doet, er is geen herstellen aan. Ook tijdens de drama’s of het afstoten komen de signalen bij u harder binnen dan bij andere mensen.

Afstoten

Na het drama begint het afstoten. U wordt genegeerd, aan de kant geschoven. Er wordt gedreigd om de relatie te stoppen of de vriendschap te beëindigen. ‘Zo kan het niet langer’, zegt de narcist. En weet 1 ding: u hebt het veroorzaakt. De narcist heeft er zelf part nog deel aan. Nogmaals: hij/zij negeert u, neemt geen contact op, praat niet en zet de relatie op het spel etc.

Vrede sluiten

We gaan naar de laatste fase. De narcist wil vrede sluiten. Niet omdat hij/zij een fout heeft gemaakt maar in zijn oneindige barmhartigheid heeft hij/zij ervoor gekozen om u toch nog een kans te geven. In zijn mildheid begrijpt hij/zij ook wel dat u nog veel moet leren en hij/zij is bereid om u daarbij volledig te ondersteunen.

U bent blij dat het weer goed komt. Het viel toch wel mee. Maar u had zich inderdaad wat anders moeten gedragen.

Hoe lang het goed gaat? Tot het volgende drama!

Persoonlijke coaching

Wilt u werken aan uw persoonlijke ontwikkeling? Aarzel niet langer maar schrijf u meteen in voor coaching gericht op levensvragen! Natuurlijk hebt u  nog tal van vragen over de aanpak en prijs. Wanneer u contact met ons opneemt, zetten wij u alle mogelijkheden, voorwaarden (en de prijs) op rij!

Coaching gericht op levensvragen

Rubriek levensvragen

Lees andere artikelen in de rubriek levensvragen.

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens

De werkwijze van een narcist

Velden met een * zijn verplicht.