Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Een narcist verbloemt zijn/haar ware aard en vraagstuk!

Ik vond het leuk bedacht op een mooie avond: narcissen verbloemen niks. Maar als er nu iemand is die wel wat verbloemt, dan is dat de narcist. Ik schreef al eerder een artikel over: hoe gaat een narcist te werk? Want het is continu een proces van aantrekken en afstoten, van dramatiseren, drama maken en vrede sluiten. En daarmee verbloemt de narcist alles!

Verbloemen: wat is dat?

Wanneer je iets verbloemt dan bedek je iets met bloemen. Je geeft het een mooi aanzien. En daarmee verberg je iets. Je stelt het mooi voor maar er zit iets achter. Mijn ouders waren fel tegen bloemen bij de uitvaart, want dan verbloem je de dood zeiden ze.

Een narcis verbloemt niks, en dat kan je van een narcist niet zeggen

Wat verbergt de narcist dan?

Een narcist heeft heel wat te verbergen! Hij/zij verbergt de leegte in zijn/haar leven. Het gebrek aan zelfwaardering, aan zelfliefde wordt verbloemd. Een narcist zal dit artikel ook niet lezen, hooguit om zijn/haar partner erop te wijzen dat die waarschijnlijk een narcist is. Want in het oog van de narcist zijn al die anderen narcisten. Ik heb nog nooit een narcist met een spiegel gezien. Zelfbespiegeling en zelfreflectie komen in de woorden van de narcist niet voor. Het is altijd die ander die zijn/haar leven kapot gemaakt heeft, die hem/haar verwond heeft of emotioneel beschadigd.

Hoe verbloemt de narcist?

In het proces van aantrekken verbloemt de narcist de ware bedoelingen. Hij/zij zet jou op een voetstuk! Je bent de mooiste man of vrouw. Zo slim als jij bent, zo zie je ze weinig. Zo aantrekkelijk als jij, is bijzonder zeldzaam. Daar kan het mooiste boeket van Viva Fleur niet tegenop. En zo wordt je loyaliteit ingepalmd. De vraag is natuurlijk: waarom ben jij vatbaar voor een narcist? Maar het spel der verleiding is begonnen. Hoe de narcist dat doet? Met bloemen! Hij/zij verbloemt de werkelijke bedoelingen.

Een narcist kent geen zelfbespiegeling of zelfreflectie

Daarna begint het drama. Het vingerwijzen is begonnen. Door jouw toedoen is de narcist in het ongeluk gestort, emotioneel aangerand. Zoals jij het verwoordt, zo kan het echt niet. Drama is het! Je beschadigt hem/haar als het ware. En zo verbloemt de narcist de eigen pijn. Die confrontatie durft hij/zij niet aan.
Maar vergis je niet. Narcisten kunnen niet zonder jou. Ze zijn als de dood wanneer je vertrekt. En dan begint het spel van vrede sluiten. Ze kopen wat pokon en kunstmest en ze zoeken nog wat toenadering. Wat ze nu verbloemen? Ze zijn bang dat jij vertrekt uit hun leven maar de narcist verwoordt dat anders: ‘Die wil je nog een kans geven’.

Kortom: neem afscheid van de narcist en koop een narcis. Daar heb je meer plezier van.

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Relatieproblemen

Dit artikel is geschreven in de serie over relatieproblemen. Meer artikelen lezen?

Relatieproblemen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.