Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Het loslaten van een narcistische partner: herstel en zelfvertrouwen

Kom je uit een relatie met een narcist en is jouw zelfvertrouwen drastisch gedaald? Is je eigenwaarde gehalveerd? Dan is herstel nodig en is er herstel van vertrouwen nodig. Ik schreef diverse artikelen over narcisme. Dit artikel gaat vooral over herstel na een relatie met een narcist.

De waan en de droom bleken een illusie

"Hij was de man van mijn dromen," zuchtte Eliza. Na zijn eerdere rampzalige huwelijk dacht ik dat hij zijn leven met mij wilde delen. Ik was zijn vreugde, zijn liefde, zijn bron van warmte. Ik was de reden voor zijn geluk."
De onverwachte komst van een kind leek een zegen. Hoewel het niet gepland was, was het bij Eliza zeer gewenst. Maar toen begon het. Het was alsof er een keerpunt kwam. Toen hun kind werd geboren, brachten de donkerste buien van hem heftige en kwetsende uitspraken met zich mee gericht tegen Eliza.

Hij probeerde haar psychisch en emotioneel te vernietigen om haar pijn te doen op manieren die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Dat is het verhaal van Eliza. Kort verteld. Maar de pijn voel je wel mee toch?

Loslaten narcistisch partner

Je voelt je bedrogen

In één zin zeg ik het: jij voelt je bedrogen door jouw partner. Het beeld dat jij van hem/haar had, is in scherven uit elkaar gespat op straat. Het vertrouwen wat je had, is verdwenen als sneeuw voor de zon. Die hele relatie die je dacht te hebben, is één grote illusie geweest. Zoals Eliza vertelde: ‘voor mij was het een dreun om erachter te komen dat hij niet zo was als ik dacht dat hij was’. Ik vroeg haar om dat uit te leggen. Zo ontstond dit artikel. Ze zei: ‘het moeilijkste is om het beeld van je partner los te laten, omdat het beeld een illusie en uiteindelijk een desillusie is’.

Ze vertelde dat haar partner niet is zoals ze dacht dat hij zou zijn, maar ze voegde eraan toe: ‘ik ben dus voor hem ook nooit geweest wie ik dacht voor hem te zijn’. Zie je waar het over gaat? Alsof je opgelicht bent. Je hebt iemand vertrouwd die niet te vertrouwen was. Je leverde je ziel en zaligheid uit aan hem. Eliza vertelde: ‘ik voelde me ontgoocheld, besodemieterd, onnozel, dom, naïef. Waarom heb ik dat niet doorgehad? Hoe kon ik ooit zo stom zijn om zo iemand toe te laten? Waarom ben ik er niet eerder mee gestopt?’

Wat is narcisme?

Kort door de bocht: een narcist kan je ophemelen als hij je nog veroveren moet. Ik noem het: aantrekken. Maar zodra je ‘om’ bent, breekt hij je af. En dat gaat door in een oneindig proces.

Werkwijze van de narcist

De impact van narcistisch gedrag op de partner

Narcistisch gedrag kan een verwoestende impact hebben op partners, zoals Eliza, die zich in een relatie met een narcist bevinden. Eliza's verhaal illustreert enkele van de emotionele en psychologische gevolgen die vaak voorkomen bij mensen die met narcistische individuen omgaan. Ik noem enkele gevolgen:

 • Emotionele uitputting.
 • Lage zelfwaarde.
 • Isolatie.
 • Psychologische mishandeling.
 • Verlies van eigen identiteit.

Of zoals Eliza het verwoord: ‘Wanneer je zojuist uit een relatie met een narcist bent gekomen, ben je down, onzeker en vooral heel erg in de war. De verwarring heeft te maken met alle tegenstrijdige signalen die je van je partner hebt gekregen in de loop der tijd. Het lijkt wel alsof hij verschillende gezichten of persoonlijkheden had. En je kunt het niet rijmen met elkaar. Je snapt er niks van’.

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

De emotionele littekens van een relatie met een narcist

De emotionele littekens van een relatie met een narcist kunnen enorm zijn. Ik denk aan:

 • Angst voor toekomstige relaties: zul je jezelf ooit nog zo open en kwetsbaar durven stellen nadat dit gebeurd is?.
 • Beschadigd zelfvertrouwen: negatief zelfbeeld, lage zelfwaarde.
 • Beschadigd vertrouwen in andere mensen.
 • Gebrek aan zelfliefde en zelfzorg.
 • Zelfverwijt en zelfveroordeling.

Het herkennen van rode vlaggen in toekomstige relaties.

Belangrijk is dat jij weerbaar wordt tegen een narcist. Dat begint wat mij betreft met bewustwording waarom jij aantrekkelijk bent voor een narcist. Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn. En met stroop vang je ook meer narcisten dan met azijn. Maar blijkbaar ben jij zo zoet als stroop voor een narcist. Daar moet je vanaf. En verder: herken de kenmerken van een narcist. Ik noem er een paar:

 • Overmatige eigendunk.
 • Controle en isolatie van familie of vrienden.
 • Gebrek aan respect.
 • Constante kritiek op jou.
 • Slechte communicatie in de zin van: veel zenden maar slecht luisteren.
 • Jaloezie en bezitterigheid.
 • Onopgeloste problemen uit vorige relaties en allerlei verhalen over wat er aan de ex-partners mankeerde.

Tot slot: wees voorzichtig als je nieuwe partner de relatie te snel wil versnellen, zoals in een paar weken over samenwonen of trouwen praten. Dit kan wijzen op impulsiviteit of een verlangen naar controle.

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Relatieproblemen

Dit artikel is geschreven in de serie over relatieproblemen. Meer artikelen lezen?

Relatieproblemen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.