Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Tweestrijd en innerlijke strijd

Staat u soms in tweestrijd? Voert u regelmatig een innerlijke strijd in de zin van: ja of nee! Oftewel: gaan of niet gaan, voor of tegen, goedkeuren of afkeuren? We duiden hier niet op een strijd die gaat over de aanschaf van blauwe of zwarte potloden. Ook niet over situaties waarbij u enigszins twijfelt of waarbij u zich besluiteloos voelt. Wie innerlijke strijd voert, voert een tweestrijd over een gewichtige zaak.

Innerlijke strijd of tweestrijd met uzelf!

Definitie en betekenis

Om een definitie van innerlijke strijd te geven is vrij moeilijk omdat de definitie van twijfel en besluiteloosheid er soms op lijkt. Twijfel is een onderdeel wat bij innerlijke strijd hoort en besluiteloosheid evenzeer.

Het kenmerk van de innerlijke tweestrijd is dat u een innerlijk gevecht voert maar:

  • een tweespalt ervaart in uw gedachten of gevoel
  • een strijd voert waar uw geweten bij betrokken is en waar keuzes voorgelegd worden die wellicht strijdig zijn met uw geweten
  • waar u geen goede keuzes meer kunt maken (er zijn geen ideale situaties meer of er zijn weinig opties over)
  • waar u ook daadwerkelijk in conflict leeft met uzelf en tegengestelde innerlijke belangen ervaart
  • waar u innerlijk disharmonie ervaart

Gewetensstrijd of gewetensconflict

Innerlijke tweestrijd kan gewetensstrijd betekenen. Uw geweten is in feite uw innerlijke rechter die beslist over ´goed´ en ´kwaad´ of over ´goed´ en ´fout´. Het is de plaats waar uw normen (en deels ook uw waarden) worden beheerd. U kunt in gewetensstrijd komen wanneer u met voor keuzes komt te staan die strijdig zijn. Zullen we een voorbeeld noemen?

Al jaren weet u dat het niet loopt binnen uw relatie. Regelmatig is er spanning tussen u en uw partner en wanneer u heel erg eerlijk bent, weet u dat dit niet goed afloopt. U hebt wel eens aan scheiden gedacht of anders gezegd: u hebt er nooit aan willen denken. Wie het ook overkomt: u niet! Naarmate uw innerlijke strijd zich door suddert weet u ook wel: doorgaan is geen optie. Wat doet u uw kinderen aan als u doorgaat?  Anderzijds: wat doet u de kinderen aan wanneer de scheiding zich voltrekt?

Ziet u de rode lijn in dit voorbeeld: er is in feite geen ideale situatie meer en optimale keuzes zijn niet meer mogelijk. Het is maar een voorbeeld. Er zijn honderden voorbeelden te noemen. Maar het gaat om uw voorbeeld en om uw situatie.  

Uw geweten

Gevoel en gedachten zijn strijdig

Innerlijke tweestrijd kan ook ontstaan wanneer gevoelens en gedachten om voorrang strijden. Uw verstand zegt: ‘het is beter om te stoppen bij deze werkgever want het werken wordt me onmogelijk gemaakt’ maar uw gevoel zegt: ‘dacht je dat ik me zomaar aan de kant laat zetten door hun?’.

Wat kunt u doen?

Ervaart u tweestrijd? Wat kunt u doen? Allereerst adviseren wij om het gesprek eens aan te gaan met uw beste vriend of vriendin. In ieder geval met iemand die goed luisteren kan, die de moeite wil doen u te begrijpen maar die vooral de keuzes en de verantwoordelijkheid daarvoor bij u laat liggen. Het gaat niet om hun oordeel over de situatie, het gaat erom dat zij u willen helpen om zelf tot een oordeel (keuze) te komen.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.