Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Heb jij last van stemmingswisselingen?

Een stemmingswisseling is een verandering van stemming of van gemoedstoestand. We spreken van stemmingswisselingen als je stemming in korte tijd meermaals kan veranderen. Heb jij last van stemmingswisselingen? Dan is het goed om dit artikel te lezen.

Wat voor stemming heb jij?

Jouw stemming duidt op hoe je gestemd bent. Het wijst op jouw gemoedsstemming, op jouw gemoedstoestand. Ik kan het ook anders zeggen: het wijst op de gesteldheid van hart en ziel. In taal uitgedrukt: zit je lekker in je vel? Ben je goed gestemd of ben je niet goed gestemd?

Kort gezegd: het is taal en het duidt ergens op. Het is een gevoel of een combinatie van gevoelens. Op deze website heb ik veel gevoelens beschreven en deze onderverdeeld in negatieve gevoelens en positieve gevoelens.

Het woord stemming is niet maar zo uit de lucht komen vallen. Zelfs het orkest speelt klanken in ‘majeur’ en in ‘mineur’. Zelfs het koor zingt vrolijk en van ongekende hoogte tot laag en ingetogen of treurig. Het woord stemming komt ook van de tonen waarnaar de muziekinstrumenten zijn gestemd. Het heeft ook alles te maken met jouw temperament. Mag ik het eens zo zeggen? De stemming van jouw gemoed is de toonhoogte waarop jouw hart en ziel zich bevinden.

Stemmingswisselingen: heb jij daar last van?

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wat is een stemmingswisseling?

Ik noem wat voorbeelden. Een stemmingswisseling kan zijn dat je het ene moment heel blij bent of uitgelaten. Je voelt je vrolijk, je zingt en jouw hart lacht. En op een andere dag ben je wat somber, terneergeslagen, naar binnen gekeerd, terughoudend of geremd.

Het ene moment ben je boos en opstandig, gefrustreerd of geïrriteerd. En het andere moment voel je je dankbaar en kun je aanvaarden wat er gebeurd is in jouw leven.

Zijn stemmingswisselingen raar?

Op zich is het de normaalste zaak van de wereld wanneer je van stemming verandert. Ook het weer verandert buiten. De ene keer schijnt de zon en is het warm. De andere keer is het guur en koud en misschien sneeuwt het of vriest het. Het weer verandert ook in de loop van de seizoenen. Dat je je de ene dag vrolijk voelt en de andere dag wat ingetogener bent, lijkt mij de normaalste zaak van de wereld.

Ik zei al: jouw stemming is de toonhoogte van jouw hart en ziel. Er zijn hoge tonen en lage tonen. Jouw hart kan neergebogen zijn of terneergeslagen. Maar het kan ook zijn dat jouw hart opspringt van vreugde. Wat een vertoning hè?

Stemmingsstoornis

Het wordt een ander verhaal wanneer je een stemmingsstoornis ervaart. Wanneer je heel erg in onbalans bent. Wanneer hart en ziel schrille tonen afgeven. Wellicht moet je dan eens even aan de bel trekken.

Denk niet meteen aan een stemmingsstoornis

Ik zeg er haastig bij: denk niet meteen aan een stemmingsstoornis. Positieve en negatieve gevoelens horen bij het leven. Stemmingswisselingen ook. Er wordt mij te snel verwezen naar de wereld van de stoornissen. Ik zeg: de geestelijke gezondheidszorg houdt zich deels zelf in stand. Dus ik ben er terughoudend in.

Bovendien staat ons oordeel over gevoelens ons vaak in de weg. En dat is precies die verdeling die ik maakte in ‘negatieve gevoelens’ en ‘positieve gevoelens’. Eigenlijk is dat volstrekte onzin maar dat hoort bij een maatschappij waarbij je je altijd fijn en gaaf moet voelen en waar je moet shinen. Dat hoort bij een maatschappij waarbij je likeable moet zijn. Ik zeg: dat zijn beelden die niet kloppen. Wat wij als negatieve gevoelens hebben bestempeld, zijn geen negatieve gevoelens. Ze vertellen ons iets en ze wijzen ons de weg.

Stemmingswisselingen en hoogsensitief

Ben je hooggevoelig? Lees dan mijn artikel over gevoelsleven bij hoogsensitieve personen. Bekend is dat hoogsensitieve personen snel van de low naar de flow gaan qua gemoedstoestand. Dat voelt als ‘alles of niks’. Ik herken dat ook uit mijn eigen leven. Zelden voel ik een ‘zesje’. Het is ‘aan of uit’, het is ‘ja of nee’.
Herken je dat, en vind je het lastig om ermee te leren omgaan?

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.