Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Tegenstrijdige of gemengde gevoelens: wat is dat?

Tegenstrijdige of gemengde gevoelens zijn dubbele of ambivalente gevoelens. Ze zijn heftig, intens en kunnen verwarrend zijn. Wat zijn tegenstrijdige gevoelens en wat wordt ermee bedoeld? In feite zijn tegenstrijdige gevoelens hetzelfde als gemengde gevoelens.

Het duidt op ambivalentie en dat betekent dat er een tegenstelling zit in het gevoel. Gevoelens van toekeer en afkeer, liefde en haat, verdriet en opgelucht, genegenheid en boosheid wisselen elkaar af. Dat is een heftig proces en wanneer je dit herkent kun je dat als zeer intens ervaren.

Betekenis en definitie: ambivalentie

Tegenstrijdige gevoelens betekent ambivalente gevoelens. Wat betekent ambivalent?

Het woord ambivalentie komt uit het Latijn en de betekenis:

 • ambi- betekent rondgaan, in beweging zijn (denk aan ambulant = mobiel/onderweg, ambiance/dat wat je om je heen ziet)
 • valentie betekent waarde.

Het gaat dus om een waarde die voortdurend wisselt, die heen en weer schiet van het ene naar het andere en weer terug.

Ik noem een aantal kenmerken:

 • Vaak weet men geen keuzes te maken
 • Op hetzelfde moment hebben twee verschillende zaken (of personen) dezelfde positieve en negatieve waarde
 • Het levert tweestrijd op
 • Het lijkt tegenstrijdig

Tegenstrijdige of gemengde gevoelens

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Voorbeelden van dubbele gevoelens

 • Je herkent vast wel een situatie in jouw omgeving waarbij iemand na een lange lijdensweg is overleden. Aan de ene kant geeft dat gevoelens van verdriet en rouw. Maar aan de andere kant kan er ook opluchting zijn omdat de nabestaande weet dat de overledene zoveel moest lijden en er geen uitzicht meer in dit leven was.
 • Na een echtscheiding hertrouwde de moeder. Uiteraard waren ze blij met deze dag. De kinderen wensten moeder het beste wat ze maar zou kunnen meemaken. En dus waren ze blij. Anderzijds ervoeren ze het verdriet nog van de scheiding.
 • Tegenstrijdige gevoelens kunnen ontstaan in ontslagstiuaties. Zeker wanneer er sprake is van onrecht en onterecht ontslag. Aan de ene kant kan men opgelucht zijn dat men niet terug hoeft naar de organisatie. Aan de andere kant is er een gevoel van boosheid omdat men zich aan de kant gezet voelt.
 • Gemengde gevoelens kunnen ontstaan bij verslavingsproblematieken. Een kind dat verslaafd is aan de drugs. Enerzijds voel je de boosheid en anderzijds voel je de genegenheid tot het kind.
 • Een voorbeeld van tegenstrijdigheid is het loyaliteitsconflict

Ambivalentie: aan de ene kant en aan de andere kant

In feite is de praktijk van het leven ambivalent of kan het leven ambivalente gevoelens oproepen. Mensen drukken dat vaak uit in termen van: aan de ene kant was ik heel blij maar aan de andere kant voelde ik me verdrietig. En nu dreigt hier een misverstand te ontstaan want het doet voorkomen alsof je aan de ene kant 50% blij en aan de andere kant 50% verdrietig bent. Dat is niet het geval. Een emotie of gevoel is 100%. Dus men is 100% blij en men is 100% verdrietig. En dat bepaalt de heftigheid en intensiteit.

Bewustwording

In jouw groei naar autonomie is het belangrijk om te weten wat tegenstrijdige gevoelens zijn en ook wanneer zich deze voordoen. Een tweede stap is om er de verantwoordelijkheid voor te nemen. Niet de ander is eigenaar van deze gevoelens maar jij bent eigenaar van al jouw eigen gevoelens.

Communicatie van gevoelens

Wat mensen vaak doen is de eigen gevoelens projecteren op de ander. Er kan dan discussie ontstaan over een issue wat zich voordoet of de communicatie ontaardt in een gesprek in de verwijtende sfeer. Daarmee zeg je eigenlijk dat de ander de veroorzaker is van jouw gevoelens. Het gevaar dat er dan verwijdering ontstaat is niet uit te sluiten. Een andere manier is om er helemaal maar niet over te praten. Wegkijken noem ik het. Net doen alsof het er niet is. Maar onderhuids lost dat niets op en ook dan zal de relatie geschaad kunnen worden.

Gevoelens bespreekbaar maken

De beste manier is om jouw gemengde gevoelens bespreekbaar te maken met de ander. Zeker: je bent niet alleen, de ander moet er ook ontvankelijk voor zijn. Belangrijk is dat je in dat gesprek laat weten dat jij zelf verantwoordelijk bent voor jouw gevoelens maar ook dat je jouw gevoelens toont. Laat jouw verdriet maar zien of laat jouw boosheid maar aan de ander zien.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.