Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verwarring: voel je je verward?

Voel je je verward? Heb je het gevoel dat je even de weg kwijt bent of dat je niet meer weet wat je moet doen? Voel je je onzeker, onthutst en twijfel je over de toekomst? Dan schrijf ik dit artikel voor jou. Graag help ik je een beetje ontwarren.

Definitie en betekenis

Wat is verwarring en wanneer ben je verward? Ik kan allerlei kenmerken benoemen maar ik begin met de kerngedachte. Ik denk dat de draad verward is tussen jouw gedachten en jouw gevoel, oftewel tussen hoofd en hart. Ik denk dat de draad los is of wellicht doorgeknipt. Waardoor je ten diepste van je eigen levensbron bent ontheemd geraakt.
Verwarring zit vooral in je hoofd. En wanneer je afgesneden bent van je eigen bron, leef je in je hoofd. En in je hoofd zit je zogenaamd veilig maar in feite ben je verstoken van ervaren en beleven omdat het leven zich niet in het hoofd afspeelt alleen.

 

Verwarring en verward

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Kenmerken

Verwarring is een soort mentale duizeligheid, die ontstaat doordat dingen in jouw perceptie niet kloppen. Er zijn tegenstrijdigheden die je niet kunt rijmen met elkaar, zoals zeeziekte wordt veroorzaakt door tegenstrijdige informatie van je zintuigen. Verwarring is iets vergelijkbaars. Een paradox. Wat je waarneemt moet waar zijn maar het kàn niet waar zijn. Of als het ene waar is, dan is het andere onwaar en andersom. Maar wat? Verwarring houdt verband met overtuigingen, vooral als die vastgeroest zijn. Als er iets gebeurt wat niet overeenkomt met mijn overtuigingen, dan kan ik het niet plaatsen. En dan raak ik in de war.

Verwarring ontstaat:

  • Bij een wirwar van tegenstrijdige informatie van buitenaf
  • Bij een wirwar van tegenstrijdige beelden in de buitenwereld waaraan je wilt voldoen
  • Door bepaalde gebeurtenissen die jouw behoeftenpatroon ontregeld hebben
  • Door situaties die niet aan jouw verwachtingen voldoen
  • Door een sterk ontstane tweestrijd bij eventuele te maken keuzes
  • Doordat jouw hoofd (redeneren) iets anders vertelt dan jouw intuïtie
  • Doordat je jezelf beelden oplegt die niet blijken te kloppen met de realiteit

Niet weten: is dat verwarring?

Weet je dat onze eigen label-plakkerij ook vaak reden is voor verwarring? Als we even niet weten hoe het verder moet, dan raken we al in verwarring. We worden ongerust, onrustig of we raken verward of zelfs in paniek.

Hoe komt dat? Omdat we ons zeker voelen wanneer we weten hoe het verder moet! Omdat we tegen onszelf zeggen dat je altijd moet weten hoe het verder moet. En heel vaak is dat prima. Plan de campagne, proactieve houding, prognose en begroting en gaan met die banaan! Dat werkt uitstekend als je je bedrijf wilt hervormen, uit de crisis wil trekken. Of wanneer je financieel uit de schulden wilt komen.

Weet je wanneer het niet werkt? Als je leven op de kop staat omdat je ernstig ziek bent, of omdat je in een burn-out bent beland. Het werkt niet wanneer je tegenslagen hebt te incasseren of omdat je iemand moet missen die je lief en dierbaar is.

Verwarring ontstaat dus soms ook omdat wij zelf een beeld hebben gemaakt over het leven en hoe er dat allemaal moet uitzien.
Ik denk dat het soms niet erg is dat je het even niet weet. Leerdoel wat erbij hoort? Loslaten, aanvaarden, incasseren en accepteren. Soms werkt een glas champagne beter dan een plan de campagne.

Oorzaak

Waardoor ontstaat verwarring? Vaak door gebeurtenissen die impact hebben.  Of omdat het anders gaat dan we gehoopt of gedacht hadden. Bedreiging en inbreuk op jouw behoeftenpatroon kan een reactie van verwarring oproepen. Verwarring betekent een wirwar van vaak tegenstrijdige gedachten en uiteindelijk soms tot tegenstrijdige gevoelens.

  • Wordt er bijvoorbeeld aan  jouw behoefte van zekerheid getornd? Brengt dat zoveel twijfels bij jou te berde dat je werkelijk niet meer weet wat je moet?  
  • Wordt er aan jouw behoefte van waardering en erkenning getornd? Voel je je zo gepasseerd dat je je werkelijk niet kunt voorstellen dat het zo gebeurd is?
  • Wordt er aan jouw behoefte van richting en duidelijkheid getornd? Heb je het gevoel dat je de weg even kwijt bent?

Wat kun je eraan doen?

Ik krijg die vraag vaker: wat kan ik eraan doen? Dat is meteen een cruciaal punt. We lossen niet alles op met ‘doen’. Soms lossen we iets op door het maar eens ‘te laten gebeuren’ of door het maar eens ‘even op zijn beloop te laten’ of door het maar eens door anderen 'te laten doen’.
Weet je wat je moet nalaten? Dat is vechten en strijden tegen verwarring. Strijden tegen verwarring is een strategie die de verwarring nog verergert. Een tweede strategie die ook niet werkt is: ontkennen. Ontkennen is net doen alsof het er niet is.
Wat dan wel? Vertel hoe je je voelt. Bespreekbaar maken van jouw gevoelens is essentieel wanneer je je verward voelt. Blijf er niet mee rondlopen. Het brengt je niet verder! Of het brengt je alsmaar verder van huis.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

 


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.