Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verbouwereerd

Ben je verbouwereerd? Dan ben je verbijsterd, onthutst. Je bent zo van je apropos dat het je verstomd doet staan. Je weet niets meer te zeggen. Alsof de ziel op slot gaat en alsof het hart dichtgeknepen wordt. Je bent ontzet, ontsteld. Verbouwereerd is een gemoedstoestand die onrustig aanvoelt.

Door elkaar geschud

Wanneer je verbouwereerd bent dan wordt je gemoed door elkaar gerammeld. Je zekerheden gaan blijkbaar op de schop. Jouw overtuigingen klopten wellicht niet met de werkelijkheid. Of er is iets gebeurd, waar je geen woorden voor hebt.

Verbouwereerd

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Zwaardere gradatie van verbazing

Ik noem verbouwereerd de zwaardere vorm van verbazing. Je kunt je verbazen over de spelfouten in de krant. Dat is wat anders dan verbouwereerd zijn. Je kunt ook stomverbaasd zijn of perplex staan. Dat komt al meer in de buurt. Wanneer je verbaasd bent dan sta je versteld, maar wanneer je verbouwereerd bent dan ben je ontsteld.

Wanneer was jij verbouwereerd?

Weet je nog een moment toen jij verbouwereerd was? Dat was wel heftig hè? Je wist even niets te zeggen, je keek met wijd opengesperde ogen, je bevroor, je was overrompeld en geschokt.
Ik had deze week zo’n moment. Terwijl ik aan het werk was keek ik even op mijn telefoon. En ik zag dat een jongeman overleden is van bijna 30 jaar die ik goed ken. Toen was ik werkelijk verbouwereerd, ontsteld en geschokt. Volgens mij is dat een situatie die zo heftig binnenkomt, die je niet zag aankomen, die grote impact heeft zodat je letterlijk door elkaar geschud wordt.

Overtuigingen bijstellen

Je kunt ook verbouwereerd zijn door bepaalde maatschappelijke gebeurtenissen. Ik zei al: met stomheid geslagen. Dat is stomverbaasd in hogere orde. Stomverbaasd wijst al op de stomheid die kan ontstaan, maar verbouwereerd maakt dat je met de mond vol tanden staat en geen woord meer kunt uitbrengen.
Wat je kunt leren is om je overtuigingen wat bij te stellen! Het gaat niet altijd zoals jij dacht dat het zou moeten gaan. En jouw waardenpatroon kun je moeilijk op de hele wereld plakken. Misschien wil je dat wel maar dat gaat jou niet lukken. Mij ook niet trouwens. Dus bijstellen is een optie. Een andere mogelijkheid is: loslaten. Als het buiten jouw invloed ligt, laat het dan maar los. Je kunt je er heel druk om maken maar je hebt er niks aan.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.