Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel je je ongemakkelijk? Ongemak: hoe ga je ermee om?

Omgaan met ongemak vinden wij moeilijk. Wie dat zegt? Dat zeg ik! Wij willen ons niet ongemakkelijk voelen. Dat gevoel, daar moet je zo gauw mogelijk vanaf. Waarom ik dat zeg? Dat kom ik met regelmaat tegen. Wanneer je je ongemakkelijk voelt, dan is dat niet goed. Daarom dit artikel over:

 • Ongemak: wat is dat en hoe ga je ermee om?
 • Je ongemakkelijk voelen!

Ongemak: wat is dat?

Ik schreef al een artikel over: gemak dient de mens. En om uit te leggen wat ongemak is, kom je bij gemak terecht. Gemak verwijst naar comfort, eenvoud en moeiteloosheid. En daar ligt de essentie van ongemak: het haalt je uit de comfortzone. Er is dus een situatie die je niet zonder moeite doorstaat. Ik denk dat het belangrijk is dat je als kind al leert omgaan met ongemak. Maar wat is voor jou ongemak? De één presenteert met het grootste gemak voor een groep van 100 personen, en de ander is bang om een toespraak te houden en voelt zich daar ongemakkelijk bij.

Je ongemakkelijk voelen

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wanneer komt het voor?

Je kunt ongemak ervaren:

 • Wanneer je van die stiltes hebt tijdens een gesprek of wanneer je blokkeert tijdens de toespraak.
 • Wanneer je iemand ontmoet die je liever niet had gezien.
 • Wanneer je iets zegt wat je achteraf bezien nooit had moeten zeggen.
 • Wanneer je in de tuin aan het werk bent en de buurman komt je op de vingers kijken; je voelt je onhandig en dat is ongemakkelijk.
 • Wanneer je Henk van de basisschool meent te herkennen en je hem hartelijk begroet, maar er snel achter komt dat het iemand anders is.

Ongemak kan verwijzen naar onhandigheid, maar ook naar gevoelens als schaamte. Je kunt ongemak ervaren wanneer je in Amsterdam moet autorijden en je bent dat helemaal niet gewend. Dan kom je dus uit de comfortzone.

Je ongemakkelijk voelen: wat is dat dan?

Je kunt je ongemakkelijk voelen wanneer je de werkelijkheid in de ogen kijkt. Of wanneer je in een situatie komt waarbij jij je geen houding weet te geven. Wanneer voel jij je ongemakkelijk? Ik noem wat voorbeelden:

 • Wanneer je sociale druk ervaart. Je had in gala op het feest moeten komen en daar sta je dan in je spijkerbroek. Je voelt dat alle ogen op jou gericht zijn.
 • Wanneer je voor de 12e keer een sollicitatiegesprek moet voeren terwijl je al die keren daarvoor bent afgewezen. Gevoelens van onzekerheid leiden dan tot een ongemakkelijk gevoel.
 • Je voelt je ongemakkelijk bij een gênante situatie doordat er iets gebeurt wat je totaal niet had voorzien en wat je ervaart als ongepast of onwenselijk.
 • Je voelt je buitengesloten, anders dan de rest, overbodig of onnuttig.

Het gaat heel diep!

Je ongemakkelijk voelen kan diep gaan. Natuurlijk, toen je twee keer hakkelde tijdens die presentatie was dat een beetje ongemakkelijk. Niemand die het merkt trouwens, alleen jijzelf! Maar je kunt je echt ongemakkelijk voelen wanneer iets helemaal niet bij jou past of wanneer je in een situatie terecht komt waarin je jezelf niet kunt zijn.

Wat zegt het?

Ik maak een tweedeling.

 • Leren omgaan met ongemak is op zich prima. Als jij een chauffeursdiploma wil halen, is rijles in de Randstad niet onverstandig. Maar omdat je er niet vertrouwd mee bent, kan het leiden tot situaties die je ervaart als ongemak en ongemakkelijk. Op den duur went het en ben je zo vaardig dat je er vertrouwd mee raakt. Dan gaat het moeiteloos.
 • Je ongemakkelijk voelen hoeft niet altijd heel erg te zijn. Nogmaals: die hapering tijdens de presentatie, ach, waar gaat het over. Of toen je vrouw zei dat je een vlek had op je blouse vlak voordat jij een toespraak moest houden.

Maar er kan ook een alarmfunctie zijn. Je ongemakkelijk voelen kan ook betekenen: stop met deze actie. Dit is killing voor jou! Je vraagt nu iets van jezelf wat totaal niet past. En dan lach je als een boer die kiespijn heeft maar het is gemaakt, geforceerd en dus ongemakkelijk. Je bent niet blij, je wordt niet blij en je doet je anders voor dan het werkelijk is.

Zal ik een voorbeeld noemen? Joop is een introverte man van 53 jaar. Hij is technisch terzake zeer kundig en wordt alom geprezen om zijn enorme deskundigheid. Zijn manager wil dat hij zich meer profileert, op de voorgrond treedt en de kar trekt binnen het team. En dat is nu precies wat bij Joop niet past. Hij voelt zich daar heel ongemakkelijk en zelfs ongelukkig bij omdat je Joop geweld aandoet door dit van hem te vragen. Niet aan beginnen dus!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.