Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verbazing: ben jij verbaasd?

Verbazing is een gemoedstoestand en een gevoel. Ben jij verbaasd? Dan gaat het anders dan je had verwacht. Het gaat anders dan jij je had voorgesteld. En dat doet iets met je. In dit artikel ga ik in op verbaasd zijn.

Wat is verbazing?

Vooropgesteld: het gaat over taal. Verbazing is ook taal. Het is ook maar wat je er bij voelt. Je kunt zeggen: ‘Met enige verbazing las ik in de krant dat….’. Nou okay, dit is niet schokkend als ik het zo aanvoel. In zwaardere vorm kun je stomverbaasd zijn. Dat betekent dat je perplex staat. Dan ben je zo verbaasd dat je met stomheid bent geslagen. Dat voelt zwaarder aan hè? Je kunt ook verbouwereerd zijn. Dan ben je ontsteld en ontzet. Dat noem ik een nog zwaardere variant.

Verbazing: ben je verbaasd?

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Positieve verbazing

Positieve verbazing wijst naar verwondering. Je had nooit verwacht dat jij zou slagen voor je rijexamen en wat gebeurde? Het ging vlekkeloos.
Of je dacht dat je een rustige verjaardag zou hebben. En opeens stonden al jouw vrienden voor de deur. Je was verbaasd! Maar dan in de zin van: ze verrasten jou enorm.

Negatieve verbazing

Negatieve verbazing wijst op iets vervelends. Je kunt verbaasd zijn omdat de overheid maatregelen heeft genomen waar jij je niet in kunt vinden. Maar tot jouw grote verbazing kreeg je een aanslag van de belastingdienst terwijl je al vele malen hebt duidelijk gemaakt dat die gegevens niet kloppen. Je kunt je erover verbazen dat je nog post krijgt op het oude adres, zelfs nadat je 5 keer een adreswijziging hebt doorgegeven.

Bevreemding

Negatieve verbazing is een vorm van bevreemding. Je spreekt de vergadering toe en je zegt: ‘Voorzitter, de huidige gang van zaken bevreemdt me temeer omdat het proces niet klopt volgens de statuten die wij hanteren’.

Wat kun je leren van verbazing?

Verbazing is een goede leermeester. Wat kun je ervan leren? Ik noem een paar dingen:

  • Je kunt leren wat jouw normen en waarden zijn. Wanneer het je verbaast dat de buurman de sneeuw nooit wegveegt voor die oude mevrouw, dan vertelt het dat dienstbaarheid voor jou belangrijk is.
  • Je kunt leren om jouw overtuigingen soms wat bij te stellen. Blijkbaar sluiten ze niet helemaal aan en doorstaan ze de geest van deze tijd niet helemaal.
  • Je kunt leren om situaties los te laten. Wellicht kijk jij er anders naar dan veel mensen maar het ligt buiten jouw cirkel van invloed.

De taal van verbazing

Verbazing hoor je soms in een uitroep:

  • ‘Wow, hier had ik echt niet op gerekend’
  • ‘Oeps’
  • ‘Sjoh’
  • ‘Goh’
  • ‘Nu breekt mijn klomp’

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.