Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoop is belangrijk

Hoop is belangrijk. Het is iets goeds verwachten. Hoop heeft met jouw wensen te maken en met jouw idealen of dromen. Ik noem hoop ook wel: ‘brandstof voor de ziel’. De volksmond zegt: ‘hoop doet leven’ en dat onderschrijf ik wel. Wat is een mens zonder hoop? Hoop geeft moed, verwachting, wilskracht, spirit, vitaliteit en doorzettingsvermogen. Maar daar zie je de verbinding al naar leven. Hoop verbindt leven en zingeving aan elkaar.

Goedkoop hopen

Hopen gebruiken we ook vaak in oppervlakkige zin. Zo van: ‘ik hoop maar dat het postpakketje vandaag bezorgd wordt’. Of: ‘hopelijk wordt het mooi weer volgende week’. Dat is niet de hoop waar ik hier op doel.

De volksmond zegt ‘we zullen het beste er maar van hopen’. Het beste hopen is dan vaak synoniem voor het ergste vrezen. Dat is een passieve houding die niets met hopen te maken heeft. Het leidt tot ophopen en wanhopen. Van dat soort ‘hoop’ ligt het bos vol, zeker in de steden. Hopen is een zeer actief proces. Het raakt de slagader van je bestaan. Wie hoopt op een betere toekomst zit niet lijdelijk in de stoel af te wachten maar wordt aangezet tot actie.

Hoop is belangrijk

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

  • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
  • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
  • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Diepe zin en betekenis

Hopen in diepe zin brengt verbinding naar leven, naar jouw dromen, naar jouw wensen en verwachtingen. Hoop geeft overtuigingskracht en komt van binnenuit. Hoop brengt leven in de brouwerij, is het vlammetje dat aangestoken wordt. Hoop houdt een mens op de been, ook in dagen van grote tegenslag. Het werkt als een injectie om het incasseringsvermogen te vergroten. Het bevordert positief denken. Wanneer een mens verleerd is om te ‘hopen’, kun je dat zien aan een hopeloze blik in de ogen. Een mens zonder hoop is zielloos.

Valse hoop

Er is ook valse hoop. Zoals die man tegen me zei die de boodschap kreeg dat hij ernstig ziek was. ‘Soms’, zei hij, ‘hoop ik tegen beter weten in dat ik toch nog kan genezen’. Dat vertelt over hoop dat er wel een grond moet zijn om te hopen.

Wanhoop: je hoop verliezen

Je kunt ook wanhopen en alle hoop en verwachting verliezen. Dan zie je geen toekomst meer en verlies je de moed om in actie te komen.

Wat wil je eigenlijk?

Wil je meer weten over wat je zou willen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wat zou je willen?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.