Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel jij je waardeloos?

Voel jij je vaak waardeloos? Alsof je geen knip voor de neus waard bent? Dat betekent dat jij je bij tijd en wijle erg slecht voelt. Je voelt je nietig, klein, je hebt het gevoel dat je niets waard bent of niets voorstelt. In dit artikel ga ik in op het gevoel van waardeloos.

Wat betekent het?

Wanneer je jezelf waardeloos voelt, is dat een afwaardering van jezelf. Het is een onderuithalen van jouw zelf in termen van niets waard, nietszeggend, nutteloos, onbruikbaar of zinloos.

Wanneer je je waardeloos voelt, krimp je in elkaar, je maakt jezelf heel klein en je maakt anderen daardoor heel groot.

Waardevol of waardeloos?

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Hoe ontstaat het?

Ik ken jou niet. Nog niet! Misschien gebeurt dat nog een keer, dat we elkaar leren kennen. Maar het is zo divers, de oorzaken waardoor je vervuld kunt raken van dat waardeloze gevoel. Ik noem wat zaken:

  • Je hebt een minderwaardigheidscomplex
  • Je werd altijd vergeleken met anderen
  • Je hebt een negatief zelfbeeld
  • Je trapt jezelf voortdurend de grond in
  • Anderen trapten jou de grond in of lieten jou vallen als een baksteen
  • Mensen op wie je vertrouwde, hebben jou in de steek gelaten
  • Er is misbruik van jou gemaakt
  • Je bent misbruikt, gepest, geslagen of geschopt

Waarden-loos

Soms denk ik na over een ander woord. Als ik zo eens om me heen kijk dan zijn we (vind ik) ook een beetje waarden-loos geworden. Alsof er geen moreel kompas meer is. Terwijl jouw waarden juist zo belangrijk zijn. Ook voor jouw eigenwaarde. Hoe kun je eigenwaarde hebben zonder jouw eigen waarden te kennen?
In de kring waar ik geboren ben werd vaak gesproken over normloosheid en normvervaging. En dat is een boek apart, een hoofdstuk is te klein. Maar ik denk ook vaak aan waardenvervaging en aan waardenloosheid. Als je ’t moreel kompas kwijt bent, waar stuur jij dan op?

Wat kun je eraan doen?

Weet je wat wij met negatieve gevoelens doen? We drukken ze de kop in. Hoe doen we dat? Zoals ik dat nu al doe, door te zeggen dat het een negatief gevoel is. Dan heb ik het al gerubriceerd tot de categorie fout of slecht. Als we dat zouden nalaten, komt de vraag boven: wat wil het jou vertellen?

Waardevol is de behoefte

Luister naar de richtingaanwijzer van jouw gevoelens. Voel jij je waardeloos? Dan heb jij behoefte aan betekenis. Dan wil jij waardevol zijn. Dan wil jij iets betekenen en van waarde zijn voor jezelf of voor de medemens. Waardevol is een gevoel, een behoefte en een verlangen. Betekenisvol ook. Zouden waardevol en waarden-vol (= vol waarden) niet alles met zelfwaardering te maken hebben?

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.