Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Blozen als reactie op een spannende situatie

Bloos jij wel eens? En vind je dat vervelend? Blozen kan een reactie zijn op een situatie die je spannend vindt. Of het is een reactie op iets waar jij je voor schaamt, waarover je moeilijk praat en waar je liever voor wegloopt. Inge vertelde: ‘Het ontstaat bij mij wanneer ik emotioneel geraakt word. Ik kleur dan, voel me warm worden en word rood in mijn gezicht’. Overigens kan blozen ook andere oorzaken hebben waar ik graag van af blijf in dit artikel. Denk eens aan vrouwen in de overgang of aan een te hard werkende schildklier. Dat zijn medische oorzaken voor blozen waar wij geen verstand van hebben.

Wat is blozen?

Blozen is een kleur krijgen. Je wordt warm vanbinnen en je gloeit. Het is meer dan een blosje hebben. Je loopt een beetje (of heel erg) rood aan. De hals, het gezicht en de nek worden rood. Het is een hele warme reactie. Wanneer je schrikt dan trek je wit weg. En blozen is precies andersom. Je trekt rood weg. Je gezicht verkleurt. Het kan ook ontstaan als je seksueel opgewonden bent, bij verliefdheid of bij een zware fysieke inspanning.

Blozen of rode vlekken

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Zwakte

Blozen wordt vaak als zwakte gezien. Bijvoorbeeld als teken van verlegenheid. Of wanneer iemand liegt of een smoes bedenkt, dan kan hij/zij gaan blozen uit onzekerheid of schaamte. Je kunt jezelf ook veroordelen omdat je bloost. Je kunt zelfs bloosangst hebben of zoals het heet erytrofobie. Dan zit het je enorm in de weg.

Spannende situaties

Ik zei al dat blozen kan ontstaan bij spannende en emotionele situaties. Inge zei: ‘Als iemand mij rechtstreeks een compliment geeft ga ik blozen’. Of als iemand heel lief zegt: ‘Wat ben je mooi of wat zie je er mooi uit’. Inge ervaart dat als spannend, wanneer iemand iets warm zegt. Ze vertelde: ‘Het komt me dan zo dichtbij, dat ik er geen raad mee weet’.

Intiem

Ik introduceer het woord intiem maar eens als het over blozen gaat. Blozen kan ontstaan wanneer de ander intiem wordt, zonder dat er intimiteit is. Intiem is dat deel van jezelf, wat van jou is. Waar het niet vertrouwd voelt als een ander daar zomaar komt. Intiem kan voor jou ook zijn dat je niet goed weet wat je met de warme en hartelijke woorden van de ander moet. Je weet er moeilijk mee om te gaan. Je blokkeert, je stamelt en je hakkelt.

In de belangstelling

Je kunt gaan blozen wanneer je overmatig in de belangstelling komt te staan. We komen dit veel tegen bij de training presenteren en spreken in het openbaar. Alle ogen zijn op jou gericht. Iedereen kijkt naar je. Je voelt je onhandig en ongemakkelijk bij al die blikken. Ik weet dat hoogsensitieve personen dit doorgaans nog dieper aanvoelen dan andere mensen. En ook dat kan een gevoel geven dat je je blootgeeft (figuurlijk) omdat je de schulp verlaat en middenin de publieke belangstelling staat. Je voelt de blosjes al opkomen.

Lees ook: spreekangst

Angst om in de schijnwerpers te staan

Overvallen

Blozen kan ontstaan wanneer je overvallen wordt door die ene vraag. Het gaat zo snel, je kleurt en je weet je er geen raad mee. Je probeert het te verdringen maar het lukt niet. Het is een ongemakkelijke vraag die gesteld is. Je hebt er nu geen weerwoord op anders dan blozen.

Schaamte

Blozen kan ontstaan uit schaamte. Ik heb in een ander artikel omschreven wat schaamte is. Het heeft te maken met niet voldoen aan de normen van jouw omgeving of niet voldoen aan de eigen normen. Zo kun je bepaald gedrag stiekem gaan doen omdat je je schaamt voor het feit dat je dat gedrag hebt. Ik denk aan de alcoholist die zich schaamt voor zijn/haar eigen gedrag en daarom de flessen wijn altijd keurig opruimt. Zodat niemand ziet hoeveel hij/zij drinkt. Maar als er dan een vraag over wordt gesteld, kan je je schamen en dus gaan blozen.

Naar patroon

Wanneer je het erg vindt dat je bloost, is dat best heel naar. Je voelt het als het ware aankomen. En je haat het. Al helemaal als iemand er nog een leuke opmerking over moet maken. Zoals Diana dat onlangs overkwam in een functioneringsgesprek. Haar manager had veel waardering voor haar en sprak dat uit. Ze wist zich daar geen raad mee. Ze kleurde enorm en  zei: ‘Ik voelde me rot omdat ik bloosde. Het is het gevoel dat je wel door de grond wil zakken’. De manager gaf als reactie: ‘Ik vind dat je een hele lieve uitstraling krijgt als je zo bloost’. Even by the way: ik zou als manager terughoudend zijn met zulke opmerkingen, iemand kan het als ongepast ervaren. Maar hier gaat het over een patroon waar je angst voor ontwikkelt. En dan wordt het nog erger.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes?
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'.

Podcastserie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.