Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ouders begrijpen me niet

Soms hoor ik de wanhoop in de stem van een jongere of een kind: ‘mijn vader en moeder begrijpen me niet’. Jaap vertelde: bij ons is er thuis vaak ruzie. Het is alsof ze mij niet vertrouwen. ‘Ze controleren me in alle dingen. Mijn zus mag dingen wel die ik niet mag’.

Verantwoording afleggen

Jaap heeft het gevoel dat met name zijn moeder hem niet vertrouwd. ‘Maar ik wil niet altijd verantwoording afleggen van wat ik wel of niet doe. Ik mag ook graag mijn eigen gang gaan en ik loop echt niet in 7 sloten tegelijk. Hoe meer ze mij gaan controleren, hoe meer ik me afsluit.

Moeten

Jaap zegt: ‘het woord moeten zit dik in mijn allergie. Ik bepaal zelf wel wat ik doe. Ik wil graag dat mijn ouders me gaan vertrouwen. Maar als ik merk dat ze me niet vertrouwen, ga ik mijn eigen gang. Ik doe het gewoon en vraag niet meer om toestemming. Ze willen van me dat ik overal toestemming voor vraag want dan kunnen ze me controleren’.

Onbegrip ouders

Afgerekend

Jaap voelt dat hij wordt afgerekend op wat fout ging bij zijn zus. Jaap: ‘dit voelt bij mij als heel erg oneerlijk. Ik ben mijn zus immers niet’.

Andere school

Jaap moest naar een andere school omdat hij woede aanvallen had. Hij ging liever met oudere kinderen om dan met leeftijdgenoten. Hij zegt: ‘ik voel anderen heel snel aan, soms voel ik zoveel, dan kan ik het niet eens onder woorden brengen. Soms weet ik ook niet wat ik er mee moet. Als het me teveel werd, werd ik boos en geïrriteerd.

Verstopt

Jaap laat zijn gevoelens niet snel zien. Alleen als hij erg boos is, kun je het merken. Maar hij sluit zich af voor zijn ouders maar ook voor zijn zusje. Hij zegt niet meer wat hij voelt. Hij houdt zich nogal in en laat weinig van zichzelf zien. Jaap zegt: ‘het voelt ook wel als eenzaam maar ik ben geen mama’s kindje meer en bovendien ben ik een binnenvetter’.

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.