Relatie tussen twee HSP-ers: tips voor hoogsensitieve partners
Ben je hoogsensitief en is jouw partner ook hoogsensitief? Dan schrijf ik dit artikel voor jullie samen. Want de relatie tussen jullie zal intens zijn en hoogten en diepten kennen. Ja, zeg je: ‘iedere relatie kent hoogten en diepten’. En je hebt gelijk. Zo kun je heel veel uit de kast halen: ‘na regen komt zonneschijn’ en ‘zonder wrijving geen glans’. Maar dat bedoel ik niet. Sla de boel niet dood met wat algemene overtuigingen. In dit artikel ga ik in op hoogsensitiviteit in de relatie, maar dan vanuit de gedachte dat jij en je partner beiden hoogsensitief zijn.
Diepe verbintenis tussen hoogsensitieve partners
Toen je elkaar leerde kennen, voelde je waarschijnlijk een diepe onderlinge verbintenis. Een blik, een zachte aanraking – vaak was dat genoeg. Je voelt elkaars stemming feilloos aan. Het geeft een gevoel van veiligheid, alsof je eindelijk iemand hebt gevonden die jou écht begrijpt. In een wereld die vaak overprikkelt en overspoelt, kan een relatie tussen twee hoogsensitieve personen (HSP-ers) een oase van begrip zijn. En begrepen worden is je gehoord voelen of je gezien voelen. Je voelt elkaar aan in diepe zin. Je bent beiden een goed verstaander en je hebt aan een half woord genoeg. Hoe mooi is dat? Ik zeg altijd: ‘Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg en een slecht verstaander heeft aan de bibliotheek vaak nog te weinig’.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Meer informatie? Bel meteen!
Doe de HSP-test!
Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.
Aan te schaffen via de webshop!
Hoogsensitief: label of labiel
Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel. Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.
Intens gevoelsleven
Als HSP-ers hebben jullie beiden een intens gevoelsleven. Emoties ervaren betekent voor jullie beiden: intens doorleven en delen. Daar zit ook de krachtige verbinding tussen jullie samen. Dit kan een verbinding creëren die zeldzaam is en bijna spiritueel aanvoelt. Maar je neemt ook de tijd om samen gebeurtenissen, gesprekken en gevoelens een plek te geven. En daarnaast: een wandeling in de natuur, het horen van een muziekstuk dat je raakt tot in je ziel of gewoon samen stil zijn. Jullie delen het vermogen om schoonheid in het alledaagse te zien en te voelen.
Begrijpen en begrepen worden: de ander lezen
Als hoogsensitief mens ben je een goede observant. Je pikt subtiele signalen snel op bij de ander. Een blik, een toon in de stem, een klein gebaar – jullie merken het meteen op. Dit zorgt voor empathie en een gevoel van veiligheid. Ook hier geldt weer: jullie hebben weinig woorden nodig om elkaar aan te voelen of te begrijpen.
Uitdagingen in een relatie tussen twee HSP-ers
Als ik het zo schrijf, dan lijkt het werkelijk één groot vreugdevuur wanneer jij en je partner hoogsensitief zijn in de relatie. Maar zo is het niet! Er is ook een schaduwzijde, zoals in elke relatie. Ik noem wat voorbeelden:
-
Elkaar te goed aanvoelen!
Een valkuil kan zijn dat je de ander zo goed aanvoelt dat je aan jezelf voorbijgaat. En als dat vice versa is, dan begrijp je wel wat er gebeurt. Wanneer je partner zich gespannen of verdrietig voelt, merk je dat direct. En vaak voel je niet alleen mee, maar neem je die emoties ook over. Dit kan een vicieuze cirkel van spanning creëren. We zijn dan niet met onszelf en onze behoeften bezig: we zijn voortdurend afgestemd op de ander. Dan krijg je een vorm van behoeftenuitruil of emotionele verstrengeling die niet fijn meer is.
-
De low en de flow
Ik schreef een artikel over HSP in de low en de flow. Wanneer je in de flow zit, lukt alles. Je bent energiek en actief en het lukt allemaal. Maar o wee: de low. Dan komt er werkelijk niks uit je vingers. Stel je voor: je zit beiden in de flow! Heerlijk! Maar o wee als je samen in de low zit! Dat is vaak niet zo gezellig. Wanneer je beiden onder druk staat – van werk, sociale verplichtingen of gezinsleven – kan de spanning zich opstapelen. Wellicht dat de stress versterkt wordt, wat kan leiden tot een emotionele overdrive.
-
Communicatie
Hoewel HSP-ers subtiel kunnen waarnemen, betekent dat niet altijd dat communicatie helder verloopt. Soms kunnen emoties of associatief denken leiden tot misverstanden of te sterke oordelen. Of je meent de ander zo goed aan te voelen dat je vergeet dat er ook nog wat ‘eigen perceptie’ is, waardoor je vooringenomen wordt. Lees ook: communicatie in je relatie.
-
Identiteit en grenzen
Hoogsensitieve mensen hebben soms moeite hun eigen emoties te onderscheiden van die van anderen. In een relatie kan dit leiden tot verwarring over wie wat voelt, wat persoonlijke grenzen bemoeilijkt.
HSP en gezin
Als ouders kan hoogsensitiviteit extra uitdagingen geven. Een HSP-kind opvoeden vraagt om geduld, begrip en rust. Samenwerken hierin versterkt jullie band en zorgt voor een veilige thuisbasis.
Tips voor groei in een relatie tussen HSP-ers
Je kunt samen groeien in je relatie. En soms zijn daar wat ingrepen voor nodig.
- Als eerste noem ik een plek waar je individueel op adem komt. Je hebt naast de behoefte aan ‘samen’ ook behoefte aan een eigen weg, een eigen plek, een veilige thuishaven waar prikkels verminderen en waar je op adem kunt komen. Dus zit niet 24 uur boven op elkaar, maar zonder je van tijd tot tijd af.
- Als tweede: weet dat het normaal is om elkaars emoties aan te voelen. Maar je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van de ander. Geef ruimte om te praten, maar bewaak je eigen energie.
- Als derde: communiceer open en vertel wat je voelt. "Ik voel me overprikkeld en heb even tijd voor mezelf nodig" is geen afwijzing, maar een manier om dichterbij elkaar te blijven.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.