Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Vitaliteitsmanagement: energie, motivatie en veerkracht

Vitaliteitmanagement omvat meer dan uw medewerkers naar de sportschool sturen. Vitaliteit is namelijk meer dan alleen gezond zijn. Het omvat de dimensies energie, motivatie en veerkracht.

Vitaliteitsmanagement

  • energie wordt gekenmerkt door zich energiek te voelen, zin te hebben, om dingen aan te pakken
  • motivatie door doelen te stellen in het leven en moeite te doen om deze te behalen
  • veerkracht door het vermogen om te kunnen gaan met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven

Gezondheid en vitaliteit als hulpbron

Afhankelijk van de taakeisen is een goede gezondheid en vitaliteit een hulpbron in het werk. Ruim 40% van de mensen, ouder dan 50 jaar, die vroegtijdig stoppen met werken doen dat vanwege een minder goede gezondheid.

Een goede gezondheid is de basis om te zorgen voor eigen inzetbaarheid. Gezondheid is voor een groot gedeelte bepaald door erfelijke eigenschappen, maar wordt beïnvloed door leefstijl, woon- en werkomstandigheden. Een deel van de afname van de gezondheid is te verklaren uit onderwerpen die te maken hebben met leefstijl (bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning), een deel door woonomstandigheden.

Stressoren en werkstressoren

Stressoren en werkstressoren: ze zijn altijd aanwezig. Hulpbronnen ook. Meer weten over stress en stressoren?

Stressoren en werkstressoren

  • Werkomstandigheden en gezondheid

    Ook werkomstandigheden kunnen zorgen voor ongezonde situaties waardoor medewerkers klachten krijgen. Werk kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid. Als er kans op schade bestaat door werk, schrijft de Arbowet de arbeidshygiënische strategie voor. Eerst de oorzaak wegnemen. Lukt dat niet dan moeten hulpbronnen worden ingezet.  Maar werk kan ook de gezondheid bevorderen. Fysieke belasting , uitdagende taken (mentale belasting) zijn, mits binnen ergonomische normen juist gezondheid bevorderend.

    • Kent u de ziekteverzuimcijfers of weet u hoe gezond uw medewerkers zijn?
    • Heeft inzicht in het werkvermogen van uw medewerkers? Kunnen medewerkers die een hoog risico hebben op uitval ondersteuning krijgen?
    • Heeft u preventie programma’s aangeboden?
    • Ondersteunt u bijvoorbeeld medewerkers bij het stoppen met roken? Omgaan met werkstress?
    • Heeft u het werk zodanig goed in gericht dat er geen kans is op gezondheidsschade? Hygiëne maatregelen op orde?

Duurzame inzetbaarheid

Dit artikel is geschreven in de serie over duurzame inzetbaarheid binnen organisaties.

Duurzame inzetbaarheid

Gezondheidsmanagement

Duurzame inzetbaarheid is onderdeel van ons programma  gezondheidsmanagement.

Gezondheidsmanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door: Peter Weustink

Peter Weustink trainer - coach