Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Motivatie en zelfmotivatie

Motivatie en zelfmotivatie: wat is motivatie? Wat is zelfmotivatie? Wat motiveert je of hoe raak je gemotiveerd? Hoe spreek je jouw eigen intrinsieke motivatie aan? Hoe motiveer je jezelf? In dit artikel ga ik in op het begrip motivatie.

Wat is motivatie?

Motivatie is de reden waarom je in beweging komt. Het woord motivatie komt van ‘to motion’. Je kunt gemotiveerd zijn om iedere dag een uur te sporten, een studie te beginnen of naar jouw werk te gaan. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, kom je uit jezelf in beweging. Uit eigen beweging ga je die zaken doen die je wilt doen.

Drijfveren en behoeften: reden om in beweging te komen

Welke redenen zijn er om in beweging te komen? Dat heeft alles met jouw persoonlijke behoeften te maken. Om jouw basisbehoeften te vervullen (eten, drinken en wonen) heb je inkomen nodig en dat kan reden zijn waarom je naar jouw werk gaat. Echter: op jouw werk vervul je hopelijk meer behoeften dan alleen de basisbehoeften. Ken je jouw drijfveren? Weet je waardoor jij in beweging komt? Dat is belangrijk om te weten.

Zelfmotivatie

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Zelfmotivatie: wat is dat?

Zelfmotivatie is de mate waarin je jouw eigen motivatie kunt aanspreken. In hoeverre kun je jouw eigen intrinsieke motivatiebronnen aanspreken zonder dat prikkels of stimulansen van anderen je daartoe aanzetten?

Je bent er zelf verantwoordelijk voor

Gefeliciteerd! Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw motivatie. Anders gezegd: je bent de eigenaar van jouw motivatie en motivatiepatronen zoals je ook eigenaar bent van jouw eigen behoeften en drijfveren, voor jouw baan, werkgelegenheid etc. Dat is de basisgedachte in de autonomie: een ander hoeft je niet te motiveren, dat doet je zelf wel! Dat betekent dat je ook aanspreekbaar bent op jouw motivatie of op gebrek aan motivatie.

Hoe motiveer je jezelf?

In Nederland BV worden vele honderden trainingen aangeboden voor leidinggevenden. Bijvoorbeeld de training ´motiveren en enthousiasmeren van medewerkers´. Echter zoek ook eens op de training voor medewerkers 'hoe motiveer ik mijzelf?'.

Zo gaat het met alle opleidingen en trainingen. Honderden aanbieders voor het traject 'het vinden van een andere baan'. Geen enkele training of cursus met als titel: 'hoe hou ik werk?'.  Vervolgens honderden aanbieders op het terrein van de training leidinggeven. Geen enkele aanbieder op het thema: ' hoe ontvang ik leiding?'.

Factoren die een rol spelen bij motivatie

De volgende factoren spelen een rol bij motivatie:

 • Inzet

  Inzet is belangrijk in iedere functie. Toon je voldoende inzet? Dan ben je enthousiast over jouw werk. Je ziet waar jouw verantwoordelijkheid ligt en je voelt je verantwoordelijk voor jouw werk. Uitdaging zoek je zelf op en je formuleert uitdagende doelen voor jezelf. Problemen of lastige situaties los je op en je ziet het als een mogelijkheid om verbeteringen door te voeren. Je hebt een actieve houding. Wanneer de mogelijkheid zich aandient, doe je voorstellen voor verbetering aan jouw werkgever. Wanneer je jezelf kunt verbeteren door scholing of opleiding, zul je geen kans voorbij laten gaan. Je stelt eisen aan jezelf en aan jouw eigen functioneren.

 • Ambitie

  Ambitie is een competentie. Ben je ambitieus en wil je je graag doorontwikkelen? Dan neem je waarschijnlijk zelf initiatieven om meer kennis te vergaren. Wanneer je de kans krijgt een opleiding of training te volgen, dan zul je dit niet nalaten. Lees meer over de competentie ambitie.

E-book over willen

Ebook willen moeten

Meer informatie!

 • Initiatief

  Initiatief is een eerste stap doen uit jezelf die niet is ingegeven door anderen uit jouw omgeving. De eerste actie of beweging komt uit jezelf. Wie initiatief neemt, wacht niet af tot een ander iets doet of zegt maar komt zelf met een idee, een voorstel of actie op basis van eigen verworven inzichten. Lees meer over: initiatief ontwikkelen.

 • Discipline

  Discipline is het vermogen om jezelf aan te zetten tot actie voor een langdurige periode. Wie discipline heeft, kan een plan ontwikkelen, een doelstelling formuleren en er zich aan houden zonder dat hij/zij van buitenaf gestimuleerd hoeft te worden.

Behoeften, waarden en drijfveren

Jouw behoeften en drijfveren zetten jou aan tot actie, zorgen ervoor dat je in beweging komt. Maar ken je ook jouw eigen behoeften en drijfveren?

Drijfveren, waarden en behoeften

Gebrek aan motivatie

Merk je dat je soms gebrek aan motivatie hebt of dat je last van demotivatie hebt (ik noem het ook wel onmotivatie)? Weet je hoe dat komt?  Ook hier geldt de bewustwording: je bent er zelf verantwoordelijk voor. Niet jouw leidinggevende, partner of wie dan ook!  Mogelijke oorzaken:

 • Je doet werk wat niet bij je past: je loopt op jouw tenen of je kunt het op de sloffen doen
 • Je zit in een omgeving waar je je niet thuis voelt
 • Je wordt aangestuurd op een manier die je niet fijn vindt
 • Er zijn verstoorde relaties op de werkvloer
 • Je kunt niet door één deur met jouw leidinggevende
 • Het werk sluit niet (meer) aan bij jouw kennis en vaardigheden
 • Je hebt andere interesses ontwikkeld
 • Er zijn in jouw privésituatie zaken gebeurd die invloed hebben op jouw motivatie

Wat je moet doen is: uitzoeken hoe het is ontstaan. Niet lijdelijk afwachten!

Kan motivatie veranderen?

Motivatie kan ook veranderen in jouw leven. Iemand vertelde: ‘altijd had ik zin om naar mijn werk te gaan en stond ik klaar voor mijn werkgever. Echter: toen ik hoorde dat mijn partner ongeneeslijk ziek was, werd mijn werk steeds minder belangrijk’.

Daar heb je een voorbeeld van verandering van behoeften en dus van motivatie. Maar het kan ook in andere situaties bijvoorbeeld doordat je een partner vindt of omdat je een gezin hebt gekregen.  Motivatie is niet statisch!

Leidinggevenden

Voor leidinggevenden is het van belang om te weten hoe motivatie werkt. Daarom hebben wij de training motiveren en enthousiasmeren ontwikkeld. Bekijk leerdoelen training motiveren voor leidinggevenden.

Leerdoelen training motiveren medewerkers

Training zelfmotivatie

Hoofdstuk 1 van de training zelfmotivatie is: bewustwording dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw motivatie en eventueel voor jouw gebrek aan motivatie. Je hoeft niet gemotiveerd te worden, dat kunt je zelf!

Inhoud

De inhoud van de training ' hoe motiveer ik mijzelf'  ziet er als volgt uit:

 • Wat motiveert mij in mijn werk? Waar krijg ik energie van?
 • Wat zijn mijn loopbaanwaarden? Hoe kan ik dit praktisch meenemen in mijn werk?
 • Waar komt mijn intrinsieke motivatie vandaan? Hoe kan ik dit verder doorontwikkelen?
 • Hoe word ik het beste aangestuurd door mijn leidinggevende? Waar - op wat voor wijze - haal ik het beste uit mezelf? Bij welke stijl van aansturing voel ik me het beste?
 • Welk pad zet ik in om mijn motivatie vast te houden? Wat is daarvoor nodig? Wie heb ik daarbij nodig?
 • Welke stappen onderneem ik wanneer ik demotivatie bij mezelf ervaar?

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.